| Vanjsko Uzgajanje Saveti, pitanja, iskustva i informacije vezane za vanjsko uzgajanje. |
06-07-2006, 22:51
|
|
Registrovan: Nov 2005
Pohvalio Puta:: 0
Pohvaljen 0 Puta u 0 Tema
|
puževi
:cry: prokleti bili dabogda im to bilo zadnje sto su pojeli daboga ih sad odmah pojela neka ptica ili sta ti ja znam sta .
Sve su mi pojeli nista nemam vise,pocinjem sa out uzgojom,steta,a imao sam biljke.... :cry:
|
|
|
06-08-2006, 00:16
|
|
Registrovan: Jun 2006
|
A kol'ko je bila stara jadna biljka ?
Opasno hasaju a ?
Chime da se choek otarasi tih napasti...
|
06-08-2006, 01:12
|
|
|
Zamisli kako je puzevima sada, mora de se ludo provode
Sledeci put boljenabavi nekog ježa i miran si sto se puzeva tice :wink:
|
|
|
09-12-2006, 11:35
|
|
Registrovan: Jul 2006
|
He he
Puzevi su aktivni samo po noci dodjite na site u ranu zoru i pokupit ce te ih bez muke a onda ih ubacite najdrazem susjedu u vrt neka njemu pasu :)
|
|
|
09-12-2006, 23:21
|
|
Registrovan: Aug 2006
|
Za ubuduce, najbolja zashtita protiv puzheva je opisana ovde negde na "Vanjskom uzgoju" a to je da lepo skuvash koprivu i pospesh tu technost u krug oko biljke...
Najbolje je ustvari da sledeci put uzmesh neshto u poljo-apoteci za odbranu protiv takve vrste gamadi...
Jbg, vishe srece next time :?
|
10-09-2006, 15:46
|
|
Registrovan: Sep 2006
|
Prije par godina posadio sam 5 sjemniki iz nekog keta u vrtu frenda.
Znači,stavio sjemenke direktno u zemlju i zalio kišnicom.Niklo je svih pet komada i na moje zaprepaštenje sve su bile ženke :shock: Rasla je slabo i sporo iako je bilo ljeto i dosta sunca.
Jednim dijelom sam i sam bio kriv jer sam ih stalno obrezivao i kušao :lol:
Biljke su se formirale u male grmove i kad je počela cvijetati bilo je puno malih budova i nijedne sjemenke :P Upss malo san se zanio hehe,al Vam moram ovo ispričat.
E da,u vezi puževa :P Tako ja jednog dana dođem zaliti biljke kad imam što i vidit.PUNO MRTVIH PUŽEVA I MRAVA oko biljaka i na njima :shock: Neki su se zaljpili u smolu biljke i crkli.Smrt je bila brza i kratka :lol: Nisam stručnjak ali mislim da ih je ubio THC ili se varam? :roll: Kunem se da nisam prska nikakvim pesticidima i sredstvima.Vutra je bila ubitačna za pušit :P filing nakon konzumiranje mi se nije svidio je sam imao osjećaj da nemogu disati i jako suha usta (nekih 30min) , nakon toga umor :roll:
|
|
|
10-10-2006, 15:24
|
|
Registrovan: Jul 2006
|
Thc
Vutra proizvodi Thc izmedu ostaloga i za obranu..sto je starija i ima vise masti teze ce je neko obrstiti osim dvonoznih nametnika..
|
|
|
10-11-2006, 08:00
|
|
Registrovan: Sep 2006
|
U borbi protiv puzeva postoji vise trikova...
Onaj najjednostavniji je ujedno i najkoristeniji..
Iskopajte rupu-dvije izmedu biljaka, stavite staklenke u te rupe i u njih ulijte 2-3 deci piva... puzevi ne mogu odoljeti mirisu piva, te onda masovno upadaju u staklenke i guse se u pivu...
Nadalje, mali koluti od bakrene zice oko korijena takodjer rade odlicno... bakar ima slabi elektricni napon koji je sasvim dovoljan da odbije puzeve...
Koluti na zemlji od cementa i/ili soli takoder rade odlicno, posto puzevi ne mogu preci preko toga...
Jedino je problem sto prva kisa to sve ispere.. (nemojte pretjerivat sa soli, nije zdravo za zemlju i biljke!)
Ako koristite te sheme s bakrom i cementom, onda morate osigurat da vase biljke nigjde ne dodiruju okolno bilje, tako da puzevi ne mogu preci s druge biljke na vase ljepotice...
Iako postoji dosta nacina borbe protiv puzeva, najucinkovitiji je ipak onaj najjednostavniji i svima dostupan - handpicking... dodite ujutro i rukama poskidajte puzeve sa svojih biljaka i okolnog bilja i pobacajte ih u one staklenke s pivom... problem rijesen...
|
|
|
10-14-2006, 23:24
|
|
|
buntovnik bez razloga ;)
Pohvaljen 3 Puta u 3 Tema
|
Ukoliko nemate odgovor ili resenje bas za problem oko puzeva a imate pitanje izaberite jedan od sledeca 2 linka :
1. STETOCINEEE
2. PITAJTE SVE STO VAS INTERESUJE
|
|
|
02-25-2007, 19:15
|
|
Registrovan: Feb 2007
|
..........malo modre galice..............ali malo........i to je to.............
|
|
|
02-27-2007, 15:46
|
|
Registrovan: Jan 2007
|
Quote:
Originally Posted by outdor@c
..........malo modre galice..............ali malo........i to je to.............
|
Modra galica je iznimno otrovna i stetna za zemlju... Pužomor je adekvatnije i kvalitetnije rjesenje.
|
|
|
02-27-2007, 15:49
|
|
Registrovan: Feb 2007
|
.......ja sam prsko modrom galicom.............i nije imalo nikakve posljedice na biljku........mada ne kazem da je ovo tvoje bolje rjesenje za ubit puža..........ali možda skodi biljci više od galice....što misliš???
|
|
|
02-27-2007, 18:33
|
|
|
PUŽOMOR (metaldehid ...6%)
Limacid u obliku mamka. Namijenjen je za suzbijanje svih vrsta puževa golaća i drugih štetnih vrsta puževa u povrću, jagodama, ukrasnom bilju i ratarskim usjevima. Koristi se u količini 30 - 50kg/ha (300 - 500g na 100 m2): - u povrću rasipanjem mamaca po tlu između biljaka
- u jagodama, ukrasnom biljui ratarskim usjevima rasipanjem po tlu oko biljaka. U jagodama se koristi samo prije cvatnje i nakon berbe.
Smije se primijeniti najviše tri puta godišnje na istoj površini, a tretirana površina ne smije se obrađivati najmanje 21 dan.
|
|
|
02-28-2008, 15:09
|
|
Registrovan: Mar 2007
|
A kako uopste deluje taj puzomor? Jel ih taj mamak namami mirisom ili kad nalete ne mogu da odole pa kad se nahasaju te hemije pocrkaju? I kako je najbolje to iskoristiti jel samo posuti oko biljke i to je to a? 
|
|
|
02-28-2008, 22:29
|
|
Registrovan: Jan 2008
Pohvalio Puta:: 2
|
Ev ja znam jedan pametan fazon protiv puzeva.
oko biljke u okrugu oko nekih 30 cm stavi malo grube piljevine i oni nece prilazit biljkama,,,,
a koji krene sasijeci ce se na piljevinu..... To je dobro zato sto nema neke stetne uticaje na zemlju a opet se otarasis tih gladnih "zivih proteina"...
Ja sam tako radio u vrtu oko povrca i nikad nisam imao problema sa puzevima..
Peace
|
02-28-2008, 23:05
|
|
|
prs lee
|
Ma gle prospes u krug oko biljke bilo sto sto ima svojstva prašine.. Sol, piljevinu, pepeo, brasno, vapno, cement :D
Posto su puzevi onak ljigavi i sve to oni zapnu u prashini i ne mrdaju dalje.. pokupish ih poslje tog i napravis si juhu od njih :D
Last edited by balcan_smoke : 02-28-2008 at 23:33.
|
|
|
02-28-2008, 23:36
|
|
|
propela! ne ventilat0r:-)
Tournaments Won: 1
Pohvalio Puta:: 4
Pohvaljen 6 Puta u 6 Tema