Marihuana Društvo

Marihuana Društvo » Uzgajanje » Vanjsko Uzgajanje

Vanjsko Uzgajanje Saveti, pitanja, iskustva i informacije vezane za vanjsko uzgajanje.

Reply

Opcije Teme Način Prikaza
Old 10-08-2006, 22:17   #1
neznalica

neznalica's Avatar

Registrovan: Jun 2006
Pohvalio Puta:: 0
Pohvaljen 4 Puta u 4 Tema
Default STETOCINEEEEEE

-Skakavci (pojedu lisce dok je biljka u fazi vegetacije do oko 50cm)
-Puzevi (jedu lisce takodje dok je biljka u fazi vegetacije i ima mlado zeleno lisce)
-Crvi (jedu cvetove)
-Gusenice (mogu pojesti koren biljke u fazi vegetacije)
-Zecevi (su napast kako u fazi vegetacije tako i u fazi cvetanja,odlika je da jedu stablo ili donje listove)
-Fazani i druge ptice (mogu iskljucati celu biljku koja je tek posadjena)
-Srne (mogu pojesti listove,redje stablo u fazi vegetacije a u fazi cvetanja mogu kopitama izlomiti stablo biljke)

i naravno neke domace zivotinje koje mogu da obrste biljku u fazi vegetacije,kazem vegetacije jer ne znam i nisam cuo da se to nekome desilo u fazi cvetanja.

Ako neko ima problem sa nekom stetocinom neka iznese pa cemo pokusati da nadjemo resenje.

A onaj ko ima problem sa crvom nemoj da me pita nista ,jer nemam blage veze koji je to crv a onaj ko ima prepoznace se u ovome :D
neznalica is offline   Reply With Quote
Old 10-08-2006, 23:29   #2
grucho

grucho's Avatar

Registrovan: Apr 2005
Pohvaljen 1 Puta u 1 Tema

Vecinom su crvi oni koji grickaju koren u zemlji a gusenice-deca leptira :D jedu lisce,grane pa i cvetove no nema veze...u fazi vegetacije preko leta i pochetkom jeseni ukoliko je toplo ,naj veca opasnost je crveni pauk(o njemu sam vec pisao),u fazi cvetanja spomenute gusenice znaju napraviti stetu,njih ima i velikih ali opasnije su one male,znate ono kad ima na listovima neke linije,sare ili se pojave rupice na granama e pa to su te male gusenice...
Inache onakvu stetu kakva je opisana u pochetnom postu mogu napraviti srne i zechevi ,mada oni ne napadaju chesto vutru ukoliko u okolini ima nesto drugo za klopu.
Old 10-08-2006, 23:35   #3
neznalica

neznalica's Avatar

ma ti si stetocina xaxaxaxaxaa :D

Nisam na to mislio.Jedan nas COVEK sa foruma ima bas probleme sa crvima u cvetu.
A ja sam imao problema sa gusenicama ili stonogama (tamno narandzaste sa vidljivim zglobovima i zutim nogama) e one umeju da rasture koren dok je jos mali socan i lak za grickanje....
Ali ne znam kako se zove ta gusenica ili sta vec...
Old 10-09-2006, 09:57   #4
Growimir

Registrovan: Jul 2006
Pohvaljen 0 Puta u 0 Tema
Default Zastita

Pored vutre ja posadim grah...on mi sluzi da zakloni biljke dok su male ali su se pokazali kao izvrsni za zastitu jer sve ove zivotinjice prvo napadaju njih i dok ima njih ne diraju vutru rastu strasno brzo pa ako ih nestane posadite ih opet.
Growimir is offline   Reply With Quote
Old 10-09-2006, 21:55   #5
GreenMan
Grizem beton,zvacem armaturu

GreenMan's Avatar

Registrovan: Oct 2004
Pohvalio Puta:: 2
Pohvaljen 3 Puta u 3 Tema

A crvima cu da....sreca pa ne prave veliku stetu ali me vec dve godine nerviraju.Inace i krava zna da bude zajebana,meni su ove godine popasle najlepse primerke... :cry:

www.indjija.org
GreenMan is offline   Reply With Quote
Old 10-10-2006, 00:35   #6
neznalica

neznalica's Avatar

A znaci ti si taj koji je navukao crvice na hedove :D

Aj ako nadjes vremena prenesi im kako izgledaju i sta si primenjivao da ih suzbijes odnosno da li pomaze to sto si radio....
Ajde da probamo da nadjemo resenje za njih...
Old 10-10-2006, 09:18   #7
5AR

5AR's Avatar

bilo bi dobro ako može slika,da saznamo koji su to crvi.
5AR is offline   Reply With Quote
Old 10-10-2006, 20:18   #8
GreenMan

GreenMan's Avatar

Ja ih nisam pokusavao suzbiti nicim jer uglavnom se pojavljuju sredinom cvetanja,a ja bas nisam ljubitelj(a ni expert) koriscenja kojekakvih preparata.Pojavi se uglavnom u hedu,a ove godine se pojavio u samom stablu pa se na stablu pojavila kvrga i pukotina,ali top je biljka uspesno podnela.Crv je duzine 6-8 mm,zuckasto-narandzaste boje.Posle njega hed ostaje tamno braon boje,i deluje kao da je sasusen skroz.Ali udara u glavu bez obzira na crva :lol: Ja pojma nemam koji je to crv i odakle tu.Moju lokaciju vidite,to je Srem,biljke su uglavnom u prirodi u blizini zita,kukuruza i sl.Vodenih poovrsina nema u blizoj okolini.Ako neko zna o cemu se radi neka javi.

www.indjija.org
Old 10-10-2006, 20:46   #9
neznalica

neznalica's Avatar

hmmmmm...

pazi Green znas da u fazi vegetacije biljku napada milion zivotinja,ali ovo je stvarno zanimljivo jer taj crv napada biljku u fazi cvetanja..

nije mi jasno kako on detoksira THC...da ne radi to verovatno bi umro...znaci da nije nesto iz jabuke,zita...

ako ga sada nadjes u hedu slikaj ga fotoaparatom ili mob.telefonom pa ga okaci...mnogo me interesuje da saznam koji je to crv

a ja cu na prolece u svakom slucaju slikati one male trouglaste skakavce od 5-6 mm sto jedu liske kao ZMAJEVI i ne daju mi mira
Old 10-11-2006, 18:19   #10
grucho

grucho's Avatar

Znam Green na sta mislis,i ja godinama muku muchim sanjima,znam da je svejedno ali da napomenem da nisu crvi vec gusenice koje potichu od jedne vrste manjih leptira slichnih moljcima.Posle vise godina eksperimentisanja sa prirodnim nachinima za borbu protiv ovih napasti shvatio sam da nema prirodnog resenja jer kao sto reche neznalica ni THC ih ne radi :( .Iste te gusenice napadaju i plodove na paradajsu,paprici,pasulju...napadaju plod u nekim sluchajevima jos u cvetnoj fazi i tu su neko vreme dok se ne najedu,porastu,izlegu i odlete dalje.
Sad ako nasu biljku napadnu u prvoj polovini cvetanja jedino resenje ,koje na volim da koristim ali u krajnjem sluchaju moram, su insekticidi oni blazi ali efikasni sa kratkim delovanjem ili mozemo na pochetku cvetanja preventivno poprskati sa nekim jachim koji ce sprechiti one leptire koji polazu jaja,da uopste slete na biljke....Ne volim ta sr**a od insekticida ali u nekim sluchajevima pogotovo na mestima gde se ljudi intenzivno bave poljoprivredom ima mali milion stetochina i drugih nachina za odbranu od njih nema...
Old 10-11-2006, 18:37   #11
neznalica

neznalica's Avatar

Super grucho...

Ako znas koji je to moljac daj nam ime ili sliku jer sam se ja raspametio na googlu da ga nadjem i nista nisam uradio..

Drugo,ako mozes daj nam opis insekticida koji koristis,ili ime pa cemo mi pogledati na kojoj je bazi...

Razmisljam sada, i zanima me kako niko do sada nije istrazivo ovo malo djubre...
Pa koliko smo uporedili iskustva i saznanja ta gusenica moze da detoksira THC,sto bi znacilo da ako se napravi preparat po njoj mogu da pusim koliko hocu ili cak da iz napusenog stanja budem za 5 minuta totalno "strejt"...
Probaj gruco da das sliku opis bilo sta blize pa da vidimo na drugim forumima sta misle o ovome i da li znaju kako da pomognu u slucaju napada ove stetocine
Old 10-12-2006, 11:42   #12
5AR

5AR's Avatar

po opisu bi rekao da su to lisni mineri ili kukuruzov moljac.pogledajte malo slike po netu pa javite jel to to.kad ustanovimo šta je onda ćemo moći da riješimo problem.postoje prirodni neprijatelji(ima ih za kupiti)za neke od tih štetočina(nemoraju se koristiti insekticidi).
Old 10-12-2006, 17:50   #13
neznalica

neznalica's Avatar

Daj Petre ako imas nekakve slike ja sam nasao ovo
Kukuruzni moljac-Ostrinia nubilalis Hübner

http://bib.irb.hr/prikazi-rad?&rad=194178

http://www.korunic.hr/protect-it.htm Slike

http://www.chromos-agro.hr/p_rajcicei.htm Opis sredstava za suzbijanje

Green identifikuj zlocinca pa da mu sudimo :crv: :kuc_kuc:
Old 10-14-2006, 12:11   #14
5AR

5AR's Avatar

slike nemam,probat ću nabaviti.evo nešta o lisnim minerima:ličinke su apodne to jest bez nogu,bez jasno vidljive glave.žive između dva površinska sloja lista,gdje se hrane lisnim tkivom,bušeći u njemu hodnike.postoji više vrsta lisnih minera.kukuruzni moljac:gusjenica siva ili svjetlo smeđa s tamnom glavom.potkraj svibnja leptiri počinju izlijetati i maksimum izlijetanja obično dosegnu na kraju lipnja i u prvoj dekadi srpnja.ženke odlažu jaja na biljke domačine.nakon 5-7 dana izlaze gusjenice koje se odmah ubušuju u biljke.dio ovih gusjenica prezimi a dio daje novu generaciju leptira,koji lete u kolovozu.od tih leptira javlja se druga generacija gusjenica,koje napadaju u kolovozu i tijekom rujna.to je vjerovatno kod tebe grucho ali ne i kod tebe green(možda mineri)
Old 10-15-2006, 11:06   #15
5AR

5AR's Avatar

i :?: rješavamo problem ili...
Old 10-15-2006, 13:12   #16
neznalica

neznalica's Avatar

pa petre nadji sliku u onom liknu sto sam tebi gruchu i greenu okacio...

to je na vama sada ja nemam blage veze kako to izgleda i sreca moja sto ne znam sta je to...

Mada mislim da kod greena nije problem sto mu nesto izjeda lisce iznutra...problem se u toj nekoj gusenici od nekoliko cm ...pa objasnice vam on
Old 10-15-2006, 19:06   #17
GreenMan

GreenMan's Avatar

Ma ljudi mene jede crv. :lol: Ne mene,ali kao da mene jede.Dugacak je oko 6-7 milimetara i vuce na neku zuto-narandzastu boju.Ja na onim slikama ne vidim bas najbolje tako da ne mogu ni da ga identifikujem.

www.indjija.org
Old 10-21-2006, 22:10   #18
grucho

grucho's Avatar

Evo stigle slike!
To je ta gusenica o kojoj sam pisao,jede lisce,busi grane a voli da grize i cvetove..... :x

Nadam se da ih vidite ,ako ne javite pa cu ih obeleziti.

Kada se biljka skine i krene susiti ove gusenice napuste biljku posto se hrane svezim delovima biljke,problem je u steti koju naprave dok je biljka ziva.
Ubijaju ih mnogi insekticidi ali nevolja je kad se pojave pri kraju cvetanja kada se NESME prskati biljka!
Pozdrav!
Old 10-21-2006, 22:31   #19
grucho

grucho's Avatar

Uh...isprobavo sam neke plodove pa sam malo rasut :D
zaboravio da napisem da su ove gusenice,dok su male,bele boje ,posle kako rastu menjaju boju u zutu pa smedju i na kraju dobiju ovu tamnu boju i velichine su negde oko 1 cm.
:wink:
Old 10-22-2006, 00:41   #20
GreenMan

GreenMan's Avatar

Ovo mi ne lici na ove sto su mene smarale,ovakve nisam video.Mada mozda kod mene nisu stigle da narastu.

www.indjija.org
Reply

Opcije Teme
Način Prikaza

Posting Rules