| Vanjsko Uzgajanje Saveti, pitanja, iskustva i informacije vezane za vanjsko uzgajanje. |
10-22-2006, 15:45
|
|
Registrovan: Jun 2006
Pohvalio Puta:: 0
Pohvaljen 0 Puta u 0 Tema
|
Ja sam dobio na moje biljke neke gosenice jer sam nešto radijo u boxu i zato sam saksije sa biljkama izbacijo van.
Evo poslije dva-tri dana ja u boxu ljepo hranim biljke i vidim neko gosenicu na donji strani lista,jako mala teško se jih nađe prostim okom.
Uglavnom onda postajem oprezan i tražim dalje i nađem jih pun qurac (biljke u vegetaciji)sve su bile 1-2mm duge i bijelo zelenkaste boje i požderu sve donje listove jako brzo.
Rješijo sam se jih jako teško nikako nije išlo bez insekticida,dakle morao sam jih ubit njime.
Jesu ove vaše isto takve na početku?
lp
<baphomet>
|
10-22-2006, 16:01
|
|
Pohvaljen 4 Puta u 4 Tema
|
Ako ih imas jos pomogla bi slika i ime insekticida
|
|
|
10-24-2006, 17:53
|
|
|
stavijo sam jih napolje,van iz kuče.
i ja mislim da sam tu zakačijo ove gusenice.
a da sam se rješijo ovih malih stvorova sam upotrebijo insekticid koji se zove Diazmon 20 (diazmon 20%)
Vsebuje:DIAZINON (0,0-dietil-0,2-izopropil-6-metilpirimidin-4-fosforotioat)
Močljivi prah (WP).Diazinon 20 je sredstvo za varovanje bilja-kontaktni insekticid za zatiranje štetnih insektov na jabukah,kruškah,češnjah i višnjah,slivah,korenju,paradajzu,papriki i okrasnim ružam.
lp
<baphomet>
P.S.-neide mi baš hrvatski
|
12-19-2006, 02:31
|
|
|
daje banove sakom i kapom
Registrovan: Dec 2006
|
Prirodna zaštita od insekata !
Borba s tim stetocinama je prilicno duga i mora se biti uporan.Ima vise prirodnih recepata koji pomazu ( najbolje bi bilo imati dvadesetak buba-mara pa ih pustiti da pojedu sve usi ), kemijski su efikasniji, ali cesto uniste i dio biljke, pa ih ja zato nerado upotrebljavam i o njima vam necu pisati. Ako ste za njih zainteresirani mozete ih naci u svakoj malo bolje snabdjevenoj cvjecari .
1) Napravite rastvor: 1 kasika tecnog sapuna, 2 kasike vocnog sirceta ( na pr. jabukovog ), 1/2 litre vode, sve dobro promuckati i napadnute dijelove biljke dobro pospricati. Nakon 10 -12 sati biljku oprati - istusirati cistom vodom. Nakon nekoliko dana postupak ponoviti. Zavisi od kolicine stetocina koliko puta ce se postupak ponoviti. Vece skupine insekata oprati mehanicki spuzvom i ovim rastvorom, narocito ako se nalazi na vecim listovima.
2) 500 grama svjeze koprive (prije cvjetanja) potopiti u 5 litara vode i ostaviti da stoji 12-24 sata. Nerazrijedjenim rastvorom spricati biljku vise puta.
3) Ljusku od luka preliti kljucalom vodom i ostaviti da stoji 24 sata, pa biljku spricati tim rastvorom.
4) Duvan namociti u vodi, ostaviti 6-12 sati, pa tom vodom ispirati napadnute listove. ( OPREZNO ako u kuci ima male djece, ovaj nacin je prilicno otrovan ! ).
|
|
|
12-21-2006, 20:59
|
|
|
Ne znam jesi li sve to probao ali licno nisam pristalica takvih babinih recepata....
Stvarno bez uvrede ali ako neko ne moze da odvoji 10 Eura za kvalitetan preparat onda mu se verovatno vise isplati da kupuje a ne da gaji za sebe...
|
|
|
12-21-2006, 22:17
|
|
Registrovan: Dec 2006
|
Kvalitetan insekticid pre svega. Mali problem je sto imaju karencu (vreme razgradnje) najmanje 3 nedelje pa ovi recepti mozda mogu da pomognu da se insekti malo zaustave pred berbu. Nikotin se dugo koristio kao insekticid a ljudima izgleda prija pa bi to moglo biti efikasano uoci berbe. Ipak dobro procitajte uputstvo od pesticida i ostale podatke koje mozete naci na web-u (da li je delotvoran za vrstu insekata koja vas muci, koncentracija i vreme koje mu treba da postane bezopasan).
|
|
|
12-22-2006, 00:04
|
|
|
MicroStealthGrower
Registrovan: Sep 2006
Pohvalio Puta:: 2
|
Prije izvjesnog vremena je moja stara vidjela u Večernjaku članak o ekološkoj zaštiti povrća bla,bla...
I probala je foru sa crvenim lukom,odnosno ljuskom, koja se kuha u vodi i zatim ohladi!
Sljedeći dan se zaljeva.. u mom slučaju je to mladi luk napadnut prokletim crvom... :x
I nakon 2-3 puta sve...ali baš SVE pocrka i od crva ni c! :wink:
A ako se već radi insekticid onda su u prednosti naši južniji prijatelji uz more...od buhača koji ovdje ne uspjeva kao samonikla biljka!
Kopriva može poslužiti kao oblik prevencije i jačanja biljke,ali ako je štetočina uznapredovala, kupi insekticid,pogledaj karencu,dozu i šišaj!!! :wink:
A za ljusku od luka stvarno ne lažem... :lol:
|
|
12-22-2006, 00:09
|
|
|
hahaha ma dobro nisam rekao da ne pomaze...i sam ponekad koristim koprivu protiv puzeva...
problem je sto ima ljudi koji ne znaju mnogo pa ce sami da isprobavaju svasta i posle eto problema i 5 novih tema " JOJ HITNO POMAGAJTE"
razumes... :D :wink:
|
|
|
12-22-2006, 11:19
|
|
|
ovo sa duhanom NE ISPROBAVAJTE.možda i djeluje na određene štetočine ali sigurno i privlači neke druge koje vam inače nebi došle(duhanski moljac....).zato je npr.u staklenicima i plastenicima pušenje ZABRANJENO.a što se tiče insekticida postoje i oni kojima je karenca samo tri dana.jedino je problem kada su biljke u cvjetanju,ja onda koristim bijeli luk i mogu reći da djeluje dosta dobro.
|
|
|
03-09-2007, 22:03
|
|
Registrovan: Sep 2006
|
ja bih vas zamolio,ako mozete napisati cime da se bljka odbrani od tih smorova(ineskata i tome slicno)? sta da se radi u vegetativnoj a sta u fazi cvetanja? jos jednom molim vas!
|
03-09-2007, 23:46
|
|
Registrovan: Jan 2007
|
Quote:
Originally Posted by Marokanac
ja bih vas zamolio,ako mozete napisati cime da se bljka odbrani od tih smorova(ineskata i tome slicno)? sta da se radi u vegetativnoj a sta u fazi cvetanja? jos jednom molim vas!
|
Najbolje sto mozemo je da sami napravimo otopinu cesnjaka (bijeli luk), ljutih papricica i malo detergenta za pranje sudja (ili sapunice). Ljute papricice i sapunica ubiju kukce a cesnjak odbija druge da ne dodu. To je biopesticid.
Tokom vegetacije od pocetka mozes spricati svakih 2-3 tjedna kao prevecinu a tokom cvjetanja je najbolje nista. Zato se tokom vegetacije pobrines da ne dobijes kukce.
Napisem kroz par sati kako ga ja radim pa stavim na forum.
|
|
|
03-10-2007, 13:00
|
|
|
THC vitamin
Registrovan: Feb 2007
Pohvalio Puta:: 11
Pohvaljen 2 Puta u 2 Tema
|
Quote:
|
najbolje bi bilo imati dvadesetak buba-mara pa ih pustiti da pojedu sve usi
|
(hrkljuš) eeee znala sam ja da nisam nizašto, dok sam bila maaala maaala curica  skupljala bubamare
To s crvenim lukom, tom ljuskom, djeluje najmanje štetno a ok ... Inače ja sam čitala da se na isti način - kuhajuć ljusku tu od kapule - može kosa ofarbat u crveno - preciznije, 'tonirati' - ne baš da će ti pocrvenit ka semafor ...
Mene isto zanima nešto protiv puževa jer su nama prije par godina napali cviće, i nikako ih se rišiti - i to oni golaći šugavi ... a ružnih li beštija majke ti ...
Čudno kako sve životinjice vole papat travicu finu, a? 
|
|
|
04-01-2007, 13:08
|
|
Registrovan: Mar 2007
|
stoka sitnog zuba... a bogami i krupnog
zdravo ljudi
evo vidim da vas vecinom muce crvi i slicna sranja a cuo sam (a i na forumu pise) da bubamare lepo pojedu sva ta sranja pa da pitam: gde se moze bubamare nabaviti bez da trcim po livadama i ganjam ih???
a sad ono sta me stvarno zanima....
kako da se nosim sa zecevima? i srnama? znam da sam, dok sam sajt trazio, video pun k...c tragova od srna, ima po sumi puteva njihovih milion, a bogami ni zeceva ne fali!! jel ima netko iskustva sa tim vegetarijancima? nebi voleo da mi biljke za dorucak smazu...
dal da stavljam fizicke barijere (ograde i slicno) sta mi se bas neda, lakse se vidi nego samo biljka...
cuo sam da ako se ljudska kosa posipa oko sajta srne ne prilaze, jel bi se moglo to uraditi i sa kakvim axe sprejom, znate ono nepoznati mirisi i to, i dal bi i zeceve tjeralo??
a ako mi divlje svinje (i njih ima) provale sajt onda sam valjda najebo, ode sve u tri lepe, nadam se da nece.
ajde ko ima iskustva sa takvim stvarima nek posta, ovo mi je prvi put da sejem i hteo bi da sve uradim kako treba

|
|
|
04-05-2007, 18:30
|
|
|
Grizem beton,zvacem armaturu
Registrovan: Oct 2004
Pohvaljen 3 Puta u 3 Tema
|
Iz iskustva ti mogu reci da je fizicka barijera najsigurnija.
|
|
|
04-06-2007, 16:13
|
|
|
ok.
reci mi dal je dovoljno da kolčiće pozabijam oko sajta pa nategnem ribicki flaks ismedju njih, brijem da bi zeceve trebalo odbit, al srne??...
|
|
|
04-06-2007, 21:13
|
|
|
|
Kod mene nema srna tako da...ali ima krava i za njih izgleda ne postoji prepreka.Prosle godine su me "unakazile" samo tako.Ogradi sto bolje mozes,probaj ono sa dlakom,mokracom i slicno.Najbolje bi bilo kad bi mogao da ih ogradis zidom :),ali to je nemoguce.
|
|
|
04-07-2007, 14:31
|
|
|
ocu, probat cu...
hvala na savetima!!
reci mi jos koliko je stvarno cesta pojava da ti bestije pozderu biljke, jeli ogradjivanje obavezno ili samo preventiva? i koliko su ti zecevi stvarno gadni?
|
|
|
04-07-2007, 19:41
|
|
|
|
To sve zavisi od mesta gde sadis.Ti bolje znas kakvih tu zivuljki ima u okolini i koliko ih ima.Preventiva je da uvek zasadis vise nego sto planiras,pa ako se nesto i upropasti,imas backup.
|
|
|
04-08-2007, 12:43
|
|
|
good point
thanx
|
|
|
04-24-2007, 13:45
|
|
Registrovan: Apr 2007
|
ljudi, što da radim sa srnama i zečevima, na mom sajtu ima ih cijelo čudo?
|
|
|
| Opcije Teme |
|
|
| Način Prikaza |
Linearni Mod
|
Posting Rules
|