Prvo pitanje/ideja mi je bila kako maksimalno iskoristiti dim (jer kao što znaju naši groweri, vutru koju uzgoje sami je predragocijena da bi izgarala bezveze u zrak) jer je joint minimalno unčikovit što se tiće iskoristivosti, puno previše izgori bezveze. I zaključio sam da je lula ono što meni treba, pa sam ju napravio i to je izgledalo ovako:
Izgledalo je savršeno, ali sam zaboravio na jednu bitnu stvar kod ovakvih "klasičnih" lula, a to je da pri potpaljivanju u grlo ulazi iznimno vruć dim/zrak, prevruč, gotovo nepodnošljivo vruć. Stoga sam zakljućio da to tako nemože i ako želim sačuvati zdravlje moram misliti dalje... Naravno razmišljao sam o "klasičnim" waterpipe-ima i bong-ovima, ali to mi je preveliko, nepraktično i brzo se usmrdi, i trebao sam nešto manjih dimenzija.
Tada sam dobio ideju da na lulu samo montiram spremnik s vodom i izradio sam ovo:
... tokom izrade sam dobio bolju ideju pa izradio ovo, šta je konačan izgled:
To je waterpipe ali malih dimenzija i lako se čisti. Za detaljni nacrt izrade pogledajte
OVU PowerPoint prezentaciju. Sa ovim waterpipe-om dobio sam sve što sam namjeravao; maximalnu iskoristivost vutre, filtraciju i hlađenje dima. Za razliku od ostalih homemade waterpipe-ova, ovoga netreba čistiti (poznato je da se dosta teško čiste), već kada se piksa usmrdi, jednostavno zamjenite za drugu, u mom slučaju piksom od 200g cedevite, sav "mehanizam" koji vam je potreban je na zatvaraču.
Ranije sam izradio
OVAJ waterpipe ali na tu konstrukciju se stavi join pa priča o iskoristivosti pada u vodu, i nakon par upotreba taj waterpipe se mogao baciti u smeđe zbog nepodnošljivog smrada. Jedina dobra stvar koju je imao je samo hlađenje dima.
Napomenimo da se na waterpipe-ima i bong-ovima ne koristi tobacco. Odmjerite od oka koliko vam treba vutre da izgori u potpunosti sa samo jednim potpaljivanjem/uvlačenjem, pa samo toliko stavite na waterpipe (to ćete brzo shvatiti praksom), i držite dim što dulje u plućima. Zatim stavite drugu dozu. Možete staviti i više pa nakon što uvučete dim stavite prst na mjestu gdje se potpaljiva vutra, da ne izlazi dim. Ovom tehnikom meni je bilo dovoljno samo par dima kvalitetnog vrhića sa slike, za puni doživljaj high-a.
Po meni ovo je najbolji način konzumacije odma poslije vaporizera.
- prolazeći kroz vodu dim se ohladi, time štiti sluznicu pluća i puno manje ju oštećuje nego vruć dim
- voda ima bitan efekt filtracije, velika količina kancerogenih tvari kao šta je katran se filtrira u vodi
- ne koristi se tobacco koji ima kontraefekt od vutre (kombinacija duhana i vutre brzo smori i ranije čini čovjeka umornim, pogotovo ljude koji inače ne konzumiraju tobacco)
- vrlo dobra iskoristivost vutre
mane:
- ne baš najpraktičnije sprave za konzumaciju u svim prilikama
_________
Pipes (klasične lule)
vrline:
- netreba koristiti tobacco
- relativno male dimenzije i praktične u gotovo svim prilikama
- jednostano i brzo pripremanje vutre za konzumaciju
mane:
- iznimno vruć dim oštećuje sluznicu pluča
- unos svih kancerogenih tvari koje nastaju gorenjem
_________
Joints
vrline:
- iznimno praktičan zbog malih dimenzija, za sve prilike
mane:
- treba kombinirati tobacco zbog dobivanja na masi i da dulje gori
- velika neiskoristivost vutre, pogotovo ako nije pomješana sa duhanom
- relativno vruć dim oštečuje sluznicu pluča
- unos svih kancerogenih tvari koje nastaju gorenjem
_________
Vaporizers (sprave za isparavanje)
vrline:
- iznimna iskoristivost vutre
- ne kombinira se sa duhanom
- vutra ne sagorijeva nego isparava i time su maksimalno smanjene kancerogene tvari koje nastaju gorenjem, nema katrana i ugljičnog monoksida
- high dobiven konzumiranjem vutre putem ove sprave je najčišći i intenzivan.
mane:
- preskupe sprave, i teške za homemade izradu