| Putovanje na mentalnim talasima Svakoga dana u svakom pogledu sve vise napredujem... |
01-21-2006, 00:38
|
|
|
Kolko je dvoega u jednom?
Registrovan: Oct 2005
Pohvalio Puta:: 0
Pohvaljen 0 Puta u 0 Tema
|
Naš Bog je isti Bog
Pismo indijanskog poglavice Seattle-a iz 1854. godine
Pismo indijanskog poglavice Seattle-a iz 1854. godine, upućeno američkome predsjedniku u Washington kao odgovor na ponudu da bijelci kupe indijansku zemlju.
Kako možete kupiti ili prodati nebo, toplinu zemlje? Ta ideja nam je strana. Ako mi ne posjedujemo svježinu zraka i bistrinu vode, kako vi to možete kupiti?
Svaki dio te zemlje svet je za moj narod. Svaka sjajna borova iglica, svaka pješčana obala, svaka magla u tamnoj šumi, svaki kukac, sveti su u pamćenju i iskustvu moga naroda. Sokovi koji kolaju kroz drveće nose sjećanje na crvenoga čovjeka.
Mrtvi bijeli ljudi zaboravljaju zemlju svoga rođenja kada odu u šetnju među zvijezdama. Naši mrtvi nikada ne zaboravljaju ovu lijepu zemlju jer je ona majka crvenog čovjeka. Mi smo dio zemlje i ona je dio nas. Mirisavo cvijeće naše su sestre, jelen, konj, veliki orao, svi oni su naša braća. Stjenoviti vrhunci, sočni pašnjaci, toplina tijela ponija i čovjek - svi pripadaju istoj obitelji.
Tako, kad Veliki poglavica iz Washingtona šalje glas da želi kupiti našu zemlju, traži previše od nas. Veliki poglavica šalje glas da će nam sačuvati mjesto tako da ćemo mi sami moći živjeti udobno. On će nam biti otac i mi ćemo biti njegova djeca. Mi ćemo razmatrati vašu ponudu da kupite našu zemlju. Ali to neće biti tako lako. Jer ta zemlja je sveta za nas. Ta sjajna voda što teče brzacima i rijekama nije samo voda, već i krv naših predaka. Ako vam prodamo zemlju morate se sjetiti da je to sveto i morate učiti vašu djecu da je to sveto i da svaki odraz u bistroj vodi jezera priča događaje i sjećanja moga naroda. Žubor vode glas je oca moga oca. Rijeke su naša braća, one nam utažuju žeđ. Rijeke nose naše kanue i hrane našu djecu. Ako vam prodamo našu zemlju morate se sjetiti i učiti našu djecu da su rijeke naša braća, i vaša, i morate od sada dati rijekama dobrotu kakvu biste pružili svakome bratu.
Mi znamo da bijeli čovjek ne razumije naš život. Jedan dio zemlje njemu je isti kao i drugi, jer on je stranac koji dođe noću i uzima od zemlje sve što želi. Zemlja nije njegov brat nego njegov neprijatelj i kada je pokori on kreće dalje. On za sobom ostavlja grobove otaca i ne brine se. On otima zemlju od svoje djece i ne brine se. Grobovi njegovih otaca i zemlja što mu djecu rađa zaboravljeni su. Odnosi se prema majci-zemlji i prema bratu-nebu kao prema stvarima što se mogu kupiti, opljačkati, prodati kao stado ili sjajan nakit. Njegov apetit prožderat će zemlju i ostaviti samo pustoš.
Ne znam. Naš način je drugačiji nego vaš. Izgled vaših gradova boli oči crvenog čovjeka. A možda je to jer crveni čovjek je divlji i ne razumije. Nema mirnog mjesta u gradovima bijelog čovjeka. Nema mjesta da se čuje otvaranje listova u proljeće ili drhtaj krilaca kukaca. A možda je to jer sam divlji i ne razumijem. Buka jedino djeluje kao uvreda za uši. I što je to život ako čovjek ne može čuti usamljeni krik kozoroga ili noćnu prepirku žaba u bari? Ja sam crveni čovjek i ne razumijem. Indijanac više voli blagi zvuk vjetra kad se poigrava licem močvare kao i sam miris vjetra očišćen podnevnom kišom ili namirisan borovinom.
Zrak je skupocjen za crvenog čovjeka jer sve živo dijeli jednaki dah - životinja, drvo, čovjek. Bijeli čovjek ne izgleda kao da opaža zrak koji diše. Kao čovjek koji umire mnogo dana on je otupio na smrad. Ali ako vam prodamo našu zemlju morate se sjetiti da je zrak skupocjen za nas, da zrak dijeli svoj duh sa svim životom koji podržava. Vjetar što je mojem djedu dao prvi dah također će prihvatiti i njegov posljednji uzdah. I ako vam prodamo našu zemlju morate je čuvati kao svetinju, kao mjesto gdje će i bijeli čovjek moći doći da okusi vjetar što je zaslađen mirisom poljskog cvijeća.
Tako ćemo razmatrati vašu ponudu da kupite našu zemlju. Ako odlučimo da prihvatimo, postavit ću jedan uvjet: bijeli čovjek mora se osnositi prema životinjama ove zemlje kao prema svojoj braći.
Ja sam divljak i ne razumijem neki drugi način. Vidio sam tisuće raspadajućih bizona u preriji što ih je ostavio bijeli čovjek ustrijelivši ih iz prolazećeg vlaka. Ja sam divljak i ne razumijem kako dimeći željezni konj može biti važniji nego bizon koga mi ubijamo samo da ostanemo živi. Što je čovjek bez životinja? Ako sve životinje odu, čovjek će umrijeti od velike usamljenosti duha. Što god se dogodilo životinjama ubrzo će se dogoditi i čovjeku. Sve stvari su povezane.
Morate naučiti svoju djecu da je tlo pod njihovim stopama pepeo njihovih djedova. Tako da bi oni poštivali zemlju, recite vašoj djeci da je zemlja s nama u srodstvu. Učite vašu djecu kao što činimo mi s našom da je zemlja naša majka. Što god snađe nju snaći će i sinove zemlje. Ako čovjek pljuje na tlo pljuje na sebe samoga.
To mi znamo: zemlja ne pripada čovjeku; čovjek pripada zemlji. To mi znamo. Sve stvari povezane su kao krv koja ujedinjuje obitelj. Sve stvari su povezane.
Što god snađe zemlju snaći će i sinove zemlje. Čovjek ne tka tkivo života; on je samo struk u tome. Što god čini tkanju čini i sebi samome.
Čak i bijeli čovjek, čiji Bog govori i šeta s njime kao prijatelj s prijateljem, ne može biti izuzet od zajedničke sudbine. Mi možemo biti braća poslije svega. Vidjet ćemo. Jednu stvar znamo, koju će bijeli čovjek jednog dana otkriti - naš Bog je isti Bog. Vi sada možete misliti da ga vi imate kao što želite imati našu zemlju; ali to ne možete. On je Bog čovjeka i njegova samilost jednaka je za crvenoga čovjeka kao i za bijeloga. Ta zemlja je draga Njemu i škoditi zemlji jest prezirati njezinog Stvoritelja. Bijeli također trebaju prolaz; možda brže nego sva druga plemena. Zaprljajte vaš krevet i jedne noći ugušit ćete se u vlastitom smeću.
Ali u vašoj propasti svijetlit ćete sjajno, potpaljeni snagom Boga koji vas je donio na tu zemlju i za neku posebnu svrhu dao vam vlast nad njome kao i nad crvenim čovjekom. Sudbina je misterija za nas jer mi ne znamo kad će svi bizoni biti poklani i divlji konji prirpitomljeni, tajni kutovi šume teški zbog mirisa mnogih ljudi i pogled na zrele brežuljke zamrljan brbljajućom žicom. Gdje je guštara? Otišla je. Gdje je orao? Otišao je. To je konac življenja i početak borbe za preživljavanje.
Pismo koje me je duboko Potreslo.
Pretapajući se u beskonačnosti molekularne strukturalnosti praiskonske niti vodilje, putujem u oceanu ništavila i istražujem neotkriveno alatom vlastitosti i bezgraničnošću svoje biti kao bića... Bivam na zrncu zvjezdane prašine...želiš li doći? ;) 
|
|
|
08-01-2006, 21:09
|
|
|
professor emeritus
Registrovan: Jul 2006
Pohvalio Puta:: 2
|
Eh...da su ga bar shvatili ozbiljno... :( :!:
|
08-01-2006, 21:20
|
|
|
Kolko je dvoega u jednom?
Registrovan: Oct 2005
|
Da su ga shvatili ne bi nikad niti uputili takvu ponudu :)
Pretapajući se u beskonačnosti molekularne strukturalnosti praiskonske niti vodilje, putujem u oceanu ništavila i istražujem neotkriveno alatom vlastitosti i bezgraničnošću svoje biti kao bića... Bivam na zrncu zvjezdane prašine...želiš li doći? ;) 
|
|
|
08-02-2006, 02:13
|
|
Registrovan: Feb 2006
|
ondak širimo shvaćanje :lol:
|
08-02-2006, 02:20
|
|
Registrovan: Nov 2005
|
Znate šta je najveća fora? To što je ovaj tekst bio u čitanci za 8. razred osnovne škole u vreme kad sam ja bio u njoj (osamdesete). I kamo sreće da su nastavnici malo više pažnje poklanjali tome umesto što su nas terali da čitamo poeme o "svetlim danima naše revolucije".
|
01-07-2007, 15:31
|
|
Registrovan: Dec 2006
|
Jedan je poglavica rekao:da može sat vremena sjediti i ne misliti ni na što i onda otvoriti oči i vidjeti sve..
može li to tko od ovi naši budala.

A šta to ono beše.
|
|
|
01-07-2007, 17:27
|
|
|
buntovnik bez razloga ;)
Registrovan: Jun 2006
Pohvaljen 3 Puta u 3 Tema
|
tek sam sada video ovu temu
duboko razmisljanje,sa dubokim osecanjima od svesnog coveka upuceng onima koji ga razumeju
|
|
|
01-07-2007, 20:27
|
|
Registrovan: Nov 2006
Pohvalio Puta:: 3
Pohvaljen 5 Puta u 4 Tema
|
ja znam da neki od vas razumiju pismo poglavice i nerazume tog presjednika koji je ucinio suprotno...
ja isto mislim da je presjednik razumio pismo ali da je imao neki veci smisao u svojoj ideji...
pozitivan ili negativan nemogu reci...ali sigurno nije u harmoniji sa poglavicom...

<-- LEVO DESNO --> BRE
|
|
|
01-12-2007, 00:34
|
|
Registrovan: Oct 2006
|
Nedvojbeno je to da su se bijelci organizirano i nagonski - udruzili u ratu protiv starosjedioca, protiv ljudi s korijenom. Kad su im korijeni iscupani, kada je njihova kultura degradirana na proizvodnju suvenira, kada se mnogim njihovim plemenima zametnuo trag, kada su se ugasili njihovi jezici - mogli su i oni, postati Amerikanci.
Oni vise nisu zivjeli zivu povijest svojih naroda ali su, zauzvrat, zivjeli povijest stvaranja SAD-a, povijest borbe i rasta Novoga svijeta. Poslije kratkotrajne amnezije to je postala njihova povijest.
Danas zive kao u terariju - lica za pokazivanje.
Sada mi se namece sljedeca misao, a to je da sve male zemlje, nedostatno jake i siromasne, moraju sebi odgovoriti na gorko, nesmiljeno pitanje: zasto bi nas veliki i jaki grabezljivci - listom nekadasnje imperijalne i kolonijalne sile - htjeli vidjeti u svome drustvu?
Zato sto nas vole? Zato sto bi nam htjeli pomoci? Zato sto gore od zelje - Englezi, Francuzi... - da nas priznaju ravnopravnima? Ili zato da nas progutaju kad ogladne?
Da li se je mentalni sklop imalo promijenio?
Da li su ljudi svjesniji da prilagoditi se okolisu - kraju i podneblju - znaci prepoznati Boga, razumjeti ga, graditi njegovim opekama?
|
| Opcije Teme |
Pretraži Temu |
|
|
|
| Način Prikaza |
Linearni Mod
|
Posting Rules
|