Marihuana Društvo

Marihuana Društvo » Rekreacija i relaksacija » Putovanje na mentalnim talasima

Putovanje na mentalnim talasima Svakoga dana u svakom pogledu sve vise napredujem...

Reply

Opcije Teme Pretraži Temu Način Prikaza
Old 07-11-2007, 21:21   #1
JaSamZa

JaSamZa's Avatar

Registrovan: Dec 2006
Pohvalio Puta:: 0
Pohvaljen 0 Puta u 0 Tema
Default Utjecajni ljudi u psihodeličnim učenjima

Ovo je mala lista ljudi koji se najčešće spominju nakon riječi psihodelično. Ovaj opis se temelji na mojim osobnim spoznajama i u nekim detaljima može biti pogrešan, ako smatrate da nešto nije istinito, ili pogrešno slobodno komentirajte. Ako znate za još ljudi čija djela, i život zrače psihodeličnim molim vas da napišete :)

Albert Hofmann

Često zvan ocem LSD-a, Hofmann je glavni krivac za veliku psihodeličnu krizu koja je u šestesetima potresla svijet. Otkrićem te supstance, te kasnije njenom mahnitom distribucijom i konzumacijom širokog pučanstva došlo je do nezapamćenog pokreta ljubavi u šesdesetim godinama prošlog stoljeća.

Lysergic Acid je veoma snažna psihoaktivna supstanca koja čovjeka dovodi do ruba ludila, a ponekad ga baca i preko. Nakon što je popularno zvani Acid, i njegova konzumacija izmakla kontroli 1963 u SAD-u je zabranjena, i stavljena u korpu s mnogim drugim drogama.

Iako u početku korišten kao izniman lijek za psihološke probleme, probleme ovisnosti i asocijalizacije od društva, nakon nekontrolirane i opasne konzumacije na širokom tržištu te prvih Bad tripova, pa čak i samoubojstava na A. Hofmanna pao je veliki teret. Teret krivca za taj izum, kojeg do dana današnjeg niti jedan doktor, znanstvenik, teolog ili psihijatar nije usio objasniti. U svom djelu My Problem Child, A. Hofmann objašnjava djelove iz svog života prije i nakon stvaranja te supstance. I sam rastrgan između osjećaja nejasnoće u tome da li se iza acida krije Vrag ili Bog, veoma lucidno objašnjava glavni problem koji je samu supstancu svrstao u zabranjene. Neumjerenost, nekontroliranost i neupućenost ljudi su upravo one stvari zbog kojih je to zabranjeno. Kako su ti problemi jednaki samim glavnim ljudskim problemima, i kako se cijelo društvo trudi informirati i kontrolirati način postojanja te pri tome imaju milijune problema, tako i nada da će se ta supstanca legalizirati izgleda jako blijedo.

Carlos Castaneda

Last edited by JaSamZa; 07-17-2007 at 23:55.
JaSamZa is offline   Reply With Quote
Old 07-13-2007, 22:24   #2
UserName

UserName's Avatar

Registrovan: Oct 2006
Pohvalio Puta:: 0
Pohvaljen 0 Puta u 0 Tema

Ja cu izdvojiti jedno zensko ime. Meni interesantna spisateljica Sadie Plant za koju bi slobodno mogla reci da njen zivot i djela zrace psihodelicnim...
Bila je svjedokom kaoticne pojave kulturalnog razdora: rave-pokreta, rođenog iz sinergije elektronicke sinteticke glazbe i dizajniranih droga. To njezino iskustvo u klubovima Manchestera sjeme je iz kojega je proklijala knjiga Writing On Drugs.

O Pisanju na drogama sakupljena je i spojena neizmjerna kolicina knjizevnosti o drogama u posljednjih dvije stotine godina. Knjiga pocinje istrazivanjem opijuma krajem osamnaestog stoljeca, prelazi na istraživanje kanabisa, koke i kokaina, i na kraju se spaja sa sirokim spektrom razlicitih vrsta halucinogenih i sintetickih droga.
Isto kao i pisanje o njima i na njima, isto kao i njihovi pisci, ove supstance itekako mogu biti razlicite. Neke od njih potjecu iz davnina, neke su posve nove. Neke su dobivene u laboratorijima, dok neke rastu divlje.
Bez obzira bile one organske ili sinteticke, stare ili nove, stimulativne, narkoticke ili halucinogene, sve te droge imaju specificno psihoaktivno djelovanje: utjecu na promjenu percepcije, utjecu na raspolozenje, mijenjaju ponasanje i stanje misljenja. Isto tako, njihov utjecaj proteze se i preko njihovih uzivatelja. A kad droge mijenjaju uzivatelje, mijenjaju sve.
U ovom razveseljavajucem istrazivanju, Sadie Plant istrazuje povijest droge i njezino uzivanje preko knjizevnih djela nekih od najpoznatijih, ali i ozloglasenih pisaca. Umjesto da istrazuje uzivanje droge kroz pristup duhovne uzvisenosti, Sadie Plant se orijentira na nacin kojim droga pisce cini preciznima, temeljitima, gdje se njezin utjecaj moze prepoznati u njihovoj svijesti, saznanju i spoznaji, u kulturnom zivotu, u politici. Sadie Plant tvrdi da je upotrebom, proizvodnjom
i prodajom droga - narkotickih, stimulativnih i halucinogenih - stvorena temeljna i osnovna filozofija stoljeca i osigurano ekonomsko blagostanje.
Pisati o drogama znaci uroniti u svijet u kojem nista nije tako jednostavno i tako stalno kao sto se cini. Sve svjetluca i mijenja oblik dok nastojis zadrzati pogled. Cinjenice i brojke plesu, istrage se rasipaju poput skupog praha. Razlozi za zakone i motivi za ratove, priroda uzitka i nevolja koje droge donose, isprepletena mreza kemijskih tvari, biljaka, mozgova, strojeva: sve ih okruzuje dvosmislenost i nejasnost. Droge oblikuju zakone i ispisuju ista ona pravila koja zatim krse, one mijesaju sve sifre i povecavaju uloge zelje i potrebe, euforije i boli, normalnog i perverznog, istine i izvjestacenosti....

"POSTOJE DVIJE STRANE SADIE PLANT: Jedna je zdrava, pragmatična, prizemljena kći poduzetnih roditelja. To je strana Plantove što marljivo prolazi kroz znanstvene spise u potrazi za zrncima nadahnuća, strana koja mudro promišlja o svojem "polju istraživanja" prema novoj knjizi, jer bi na temelju priča o njezinu uzimanju droga sve moglo rezultirati problemima s vizama za strane zemlje. Druga je strana Plantove, anarhistički slobodni duh - duh sedamnaestogodišnjakinje pred čijim su očima eksplodirali slobodni festivali; požudni čitatelj knjiga demona droge poput Williama Burroughsa i Ph. K. Dicka; spisateljica koja je spremna napustiti činjenice u korist punokrvne fikcije; neuro-filozofijski pustlov koji povremeno otkriva da je probao gotovo sve ilegalne kemikalije spomenute u vlastitoj knjizi. "
Old 07-17-2007, 20:10   #3
kanehbosem

kanehbosem's Avatar

Pohvalio Puta:: 1
Pohvaljen 1 Puta u 1 Tema

carl a p ruck i eliade
http://en.wikipedia.org/wiki/Carl_A._P._Ruck
http://www.angelfire.com/electronic/...ma/mircea.html
čini mi se da znam tko sam. ja sam promatrač
kanehbosem is offline   Reply With Quote
Old 07-19-2007, 21:41   #4
kanehbosem

kanehbosem's Avatar

jučer sam pročitao učenje don juana (castaneda) a danas kozmička zmija (jeremy narby).
knjiga je samo odlična.
gledao sam na početnoj stranici što ima o ayahuasci i nije loše
ako se nekom da malo zajebavat može se zaista kvalitetno dopuniti sa informacijama iz te knjige.

doduše on je antropolog ali je po mome površnom mišljenju prosvijetlo zapad o ayi koliko castaneda o mescalitu.tako da u nekom smislu je značajan u psihodeliji
Old 07-20-2007, 07:47   #5
Ramona_Red

Ramona_Red's Avatar

Registrovan: Feb 2007
Pohvalio Puta:: 11
Pohvaljen 2 Puta u 2 Tema

Bogami ... u jedan dan pročitat Učenje Don Juana - da nisi i ti predstavnik onog apsurda kog nazvaše 'Škola brzog čitanja'
Old 07-20-2007, 12:31   #6
kanehbosem

kanehbosem's Avatar

Quote:
Originally Posted by Ramona_Red View Post
apsurda kog nazvaše 'Škola brzog čitanja'
brzo čitanje baš je apsurd