Marihuana Društvo

Marihuana Društvo » Rekreacija i relaksacija » Putovanje na mentalnim talasima

Putovanje na mentalnim talasima Svakoga dana u svakom pogledu sve vise napredujem...

Reply

Opcije Teme Način Prikaza
Old 11-23-2006, 19:37   #1
Rafazi_pihe
professor emeritus

Rafazi_pihe's Avatar

Registrovan: Jul 2006
Pohvalio Puta:: 2
Pohvaljen 0 Puta u 0 Tema
Default Iluzije o drugima

Dakle, kad biste stali i razmislili, shvatili biste da, na kraju krajeva,mi ljudi, nemamo na što biti posebno ponosni. Kako to utječe na vaš odnos s drugim ljudima? Na što se žalite? Neki dan jedan "mladić" požalio mi se da ga je njegova djevojka iznevjerila, da ga je varala. Na što se žalite? Jeste li očekivali išta bolje? Očekujte najgore jer imate posla sa sebičnim ljudima. Mladiću, ti si idiot! - kovao si je u zvijezde, zar ne? Mislio si da je tvoja djevojka princeza, mislio si da su ljudi dobri. Nisu! Nisu dobri. Loši su kao i ti, loši, shvaćate li? Spavaju kao i vi. I što mislite, što će tražiti? Tražit će svoje interese, isto tako kao i vi. Nema razlike. Možete li zamisliti kako će to biti oslobađajuće što više nikada nećete trpjeti razbijanje svojih iluzija, više nikada nećete biti razočarani? Nikada više nećete biti ostavljeni na cjedilu. Više se nikada nećete osjećati odbačenima. Želite li se probuditi? Želite li biti sretni? Želite li biti slobodni?

Evo što tražite: odbacite svoja kriva uvjerenja. Prozrite ljude. Ako možete prozreti sebe, moći ćete prozreti bilo koga. I tada ćete voljeti druge. Inače ćete potratiti sve svoje vrijeme, hrvajući se sa svojim pogrešnim mišljenjima o njima, i sa svojim iluzijama koje se neprestano razbijaju u sudaru sa stvarnošću.

Vjerojatno izgleda previše neugodno mnogima od vas da shvatite da su svi, osim onih rijetkih koji su se probudili, vrlo vjerojatno sebični i traže vlastitu korist, na profinjen ili manje profinjen način. To vas dovodi do uvida da ne postoji ništa što vas može razočarati, nemate iluzija koje bi se mogle razbiti. Da ste bili u dodiru sa stvarnošću, nikada se ne biste razočarali. Ali, radije bojite ljude svijetlim bojama, nego da ih prozirete, zato jer nerado prozirete sebe. Zato morate platiti cijenu.

Prije nego što krenemo u daljnju raspravu, dopustite mi da vam ispričam jednu priču. Netko me je jednom pitao: "Kako izgleda prosvjetljenje? Kako izgleda buđenje?” To je kao kad se jedan beskućnik u Londonu spremao ići spavati. Tog dana je jedva uspio naći koricu kruha za jelo. Došao je do nasipa na Temzi, gdje je obično spavao. Počelo je kišiti pa se ogrnuo svojim starim, poderanim kaputom. Već je skoro zaspao kad se iznenada kraj njega zaustavi jedan Rolls-Royce. Iz auta je izašla lijepa mlada dama i rekla mu: “Jadniče, zar ste nakanili provesti noć ovdje na nasipu?" I klošar reče: "Da." Ona reče:"Neću to dopustiti. Idete sa mnom u moju kuću, dobro ćete večerati i provesti ugodnu noć." Inzistirala je da čovjek uđe u auto. I tako su se dovezli izvan Londona i došli do njezine vile koja je izgledala kao da je iz snova, okružena velikim imanjem. Unutra ih je uveo glavni sluga, kome je dama rekla da se pobrine za čovjeka: "James, smjesti ga u jednu od soba za poslugu, i lijepo postupaj s njime." I James se pobrinuo za sve. Mlada dama se već bila skinula i htjela leći u krevet, kad se sjetila gosta. Nabacila je nešto na sebe i odšetala se niz hodnik do njegove sobe. Vidjela je kako iz sobe izlazi tračak svjetlosti, pa je nježno pokucala na vrata, otvorila ih i našla čovjeka budnog. Upitala ga je: "Je li sve u redu, dobri čovječe. Je li večera bila u redu?" "Nikada u životu nisam tako dobro jeo, gospođo." "Je li ti dovoljno toplo?" "Da, krevet je ugodan i topao." I onda mlada dama reče: "Možda trebate nečije društvo. A, da se malo odmaknete?" I ona krene prema njemu, on se pomakne i padne ravno u Temzu.
Hahaha! Ovo niste očekivali! Prosvjetljenje! Prosvjetljenje! Probudite se! Kada budete spremni zamijeniti svoje iluzije za stvarnost, kada budete spremni zamijeniti svoje snove za činjenice, sve ćete pronaći. Tada život konačno dobije smisao. Život postaje lijep.

Dođe me čovjek nešto pitati. Što mislite, što me je pitao? Pitao me je: "Jeste li vi prosvijetljeni?" Što mislite što sam mu odgovorio? Zar je to važno!?
Želite li bolji odgovor? Moj odgovor bi bio: "Kako bih to ja mogao znati? Kako bih to ja mogao znati? Zar je to važno?" Znate što! Ako za nečim previše žudite, nalazite se u gadnom sosu. I znate još nešto? Kad bih bio prosvijetljen i kad bi ovo čitali zato što sam prosvijetljen, bili biste u gadnom sosu. Želite da vam mozak ispire netko tko je prosvijetljen? Kako bih to ja mogao znati? Znate, bilo tko vam može ispirati mozak. Kakve to veze ima ako je netko prosvijetljen, ili ne? Ali gledajte, želimo se osloniti na nekoga, zar ne? Želimo se osloniti na nekoga za koga mislimo da je uspio. To nam daje nadu, zar ne? Čemu se nadate? Zar to nije samo jedan oblik želje?

Nadate se nečemu boljemu od onoga što sada imate, zar ne? Inače se ne biste ničemu nadali. Međutim, zaboravljate da već posjedujete to čemu se nadate, samo što toga niste svjesni. Zašto se ne usredotočite na sada, radije nego da se nadate boljim vremenima u budućnosti? Zašto ne biste razumjeli sadašnjost, radije nego da je zaboravite, i nadate se budućnosti? Nije li budućnost samo još jedna zamka?

Shvatiti prošlost znači shvatiti sadašnjost, shvatiti sadašnjost znači shvatiti budućnost, a shvatiti prošlost i budućnost znači shvatiti da ne postoji ni prošlost, ni budućnost. Postoji samo ovaj trenutak, postoji SADA!!!
:idea:
Kako u prirodi sve teče bez naprezanja i lomova! Proljeće uvijek sigurno dolazi, drveće iznova pupa, sunce kruži, mjesec ide svojim putem bez zastoja, ptica maše krilima i leti... U tome je tajna! Ja ništa ne vidim, a ptica se o to ''ništa'' oslanja krilima i leti!
Rafazi_pihe is offline   Reply With Quote
Old 11-23-2006, 19:49   #2
neznalica
buntovnik bez razloga ;)

neznalica's Avatar

Registrovan: Jun 2006
Pohvalio Puta:: 0
Pohvaljen 3 Puta u 3 Tema

:?: :?:

....na kraju sam obrisao text....
neznalica is offline   Reply With Quote
Old 11-23-2006, 19:58   #3
imported_kanehbosem

imported_kanehbosem's Avatar

Registrovan: Oct 2006

priča sa temzom je do jaja,
al ovo drugo me mal smorilo tj. osjećam kao da sam prerasto
premda se svako malo srećeš sa razočaranjem tako da u tom smislu nemreš prerast
imported_kanehbosem is offline   Reply With Quote
Old 11-23-2006, 20:14   #4
Weedran

Weedran's Avatar

Registrovan: Aug 2006
Pohvalio Puta:: 3
Pohvaljen 15 Puta u 13 Tema

Još jedan jako dobar tekst, bravo!!!

Weedran is offline   Reply With Quote
Old 11-23-2006, 20:45   #5
domba

domba's Avatar

Registrovan: Jan 2006

Ovaj čovjek je genije,bar za mene.
Svaka čast ne samo na ovom textu..nego na svim textovima koje si napisao..
stvarno dobro!
domba is offline   Reply With Quote
Old 11-23-2006, 21:16   #6
sHamanka

sHamanka's Avatar

Registrovan: Nov 2006

iIiIiI sVa tA inSpIRaCijA sAmO oD dvA dIMa mMmmMMm vUtZi jOSH nA mOJ rAcHUn wOooOO wEEd
sHamanka is offline   Reply With Quote
Reply

Opcije Teme
Način Prikaza

Posting Rules