Marihuana Društvo

Marihuana Društvo » Uzgajanje » Oprema za Unutrasnji uzgoj

Oprema za Unutrasnji uzgoj Grow box,sijalice,cool tube i ostalo...

Reply

Opcije Teme Način Prikaza
Old 01-06-2007, 01:15   #1
b r a i n c h i p
pristojan momak

b r a i n c h i p's Avatar

Registrovan: Dec 2006
Pohvalio Puta:: 1
Pohvaljen 6 Puta u 5 Tema
Default LED Light Emitiong Diode / LED vs HID

LED (light emiting diodes)

Dok ne stigne nova generacija LED dioda (otprilike za dvije godine), prosječan uzgoj sa LED lampama nije ekonomski isplativ, osim naravno za uzgajanje u malom prostoru, kad je temperatura glavni problem.

Postoje mnoge neistinite tvrdnje u vezi uzgoja sa LED lampama, a najvise ih stvaraju prodavači koji pokusavaju opravdati svoje visoke cene.

KOLIČINA FOTONA
Biljka za fotosintezu koristi fotone.
Lumen po metru kvadratnom, ili watt po metru kvadratnom se koriste za mjerenje osvetljenosti, uzimajući u obzir da sve lampe sa kojima uzgajivači rade imaju vise manje jednak broj fotona po lumenu (nije vise od 15% razlike između pojedinih), ali to ne važi kada govorimo o LED tehnici, pošto emituju uzak spektar svetlosti, jedan lumen po metru dobiven od vale daljine 660nm, LED dioda ima šest puta više fortona nego HPS žarulja sa istim promerom lumena po metru.

Zato moramo koristiti broj fotona kako bi uporedili. Minimalno po standardu, 400w HPS po kvadratno metru, jednako je 650 mikro mola fotona (uE) (po metru kvadratnom, ili 1000 uE (600w HPS)=1 mili mol fotona.

ISKORISTIVOST
Uobičajeno je da se koriste HID lampe u vodoravnom položaju uz pomoć reflektora, koji gubi 20-25% svjetla žarulje (zbog ovoga, vertikano postavljene “cooltube” bez reflektora daju više grama po wattu). LED su često postavljene da emitiraju u jednom smijeru, pa je iskoristeno 75-80% fotona.

660nm LED imaju otprilike 25% vise koristi u fotosintezi nego prosečan HPS spektar, i 15 do 25% bolje “upijanje” svjetla na listovima biljke. Znači, koristeći ovu valjnu daljinu, može se očekivati isti urod koristeci upola fotona manje nego sto HPS emitira a minimalno 325 uE.

Ljudi se cesto zavaravaju misleći da LED ima najbolju iskoristljivost kod pretvaranja električne energije u svjetlo, zapravo ima manje nego jaka HPS žarulja. Uračunavajuću gubitke na prgušnici, 600w HPS pretvara 35-38% energije u PAR (400-700nm) svjetlost. Trenutno, najbolje LED na tržištu su ispod 35%, i vrlo često ispod 20%.

Način da im se pojača efikasnost, je underdrive* ali to znatno povecava početni trošak.
underdrive*metoda koja se koristi u tehnici radi povećanja iskoristivosti trošila i produljenja radnog vijeka, smanjuje se napon operacije ali dodaje se vise trošila da se postigne jednaka proizvodnja

Recimo da imamo 660nm LED sa iskoristljivosti od 30% (što bi bilo vrlo dobro), i 5,35 uE emitirano po jednom wattu, da bi dobili 325uE (slicno kao sto ima 400w HPS sa reflektorom), trebamo emitirati 60,74 watta, znaci trošimo 202 watta. To je dobro, trošimo upola manje watta, ali jeli isplativo platiti toliko za opremu :?:

CIJENE I EKONOMSKA ISPLATIVOST
Na sreću, cijene LED dioda na tržištu padaju i povećavaju im se preformanse, znači u bliskoj budućnosti, to će biti itekako isplatljiv način uzgajanja biljaka.

Ali za sada, prodavači LED lampi moraju dosta podataka prelagati, da bi uverili kupce kako je to isplatljivo.Ova tehnika se treba jos mnogo proučiti i pričekati pad cena prije nego se počne masovno upotrebljavati.

LED KAO POMOC UZ HID
Za sada LED lampe su dobra opcija ako zelimo malo redizajnirati naš vrt. Dobre su kao pomoć HID lampama za niže vrhove i mjesta koja one ne pokrivaju dovoljno. LED lampe rade tako "hladno" da da se slobodno mogu približiti biljkama. Mogu se obesiti između grana i na mjesta nezamisliva za HID lampe zbog njihove emisije topline. Ovo nam omogućava uzgoj u mnogo manjim prostorima eliminirajući problem topline koji smo itekako imali kod HID lampi.

Uzgajivači obično koriste centralno postavljen izvor svijetla (žarulja sa reflektorom iznad biljke). Da bi omogućili svetlu da dosegne donje djelove biljke, koriste se vrlo jaki intenziteti svetla, što rezultira manjoj stopi fotosinteze (manje grama po wattu), jer je intezitet svetla prejak i prelazi tačku maksimuma koje bilje iskoristava za fotosintezu.
Mnogi uzgajivaci koriste svetlost blizu tačke zasićenja.

Postoji način da se ovo izbjegne, korištenjem bočnog svjetla. Vertikalni sistemi tu imaju prednost i nemaju reflektore.
Za povećanje fotosinteze kod ravnih sistema; smanjenje inteziteta (korištenje manjih žarulja ili jos bolje, korištenje paraboličkog reflektora za veće površine po žarulji) Dodavanje bočnog/vertikalnog osvjetljenja zbog niskih djelova biljke.

Problem kod toga je što žarulje koje se koriste u ove svrhe, moraju biti niske temperature da se dovoljno priblize biljci bez da je izgore, i do nedavno, su to jedino mogle neonke koje su zbog svojih mana rijetko korištene; Krhke su i nije ih jednostavno smjestiti među biljke.

Tu LED lampe mogu pomoći. LED diode su vrlo su male, i lampe je moguće izvesti u bilo kojem obliku, nisu krhke, dovoljno su hladne i nema problema kod korištenja za niže delove biljke..

BOJE I VALNE DULJINE
LEDdiode su ivori svjetla blizu monokromatske (bijele nisu dobre za uzgoj). Znači možemo izabrati dio spektra koji odgovara našim biljkama.

Problemi kod gajenja samo sa LED lampama su povezani sa činjenicom da im hvale neke valne daljine bitne za biljku. Ali ovo nije problem ako se koriste kao pomoćno svjetlo, jer HID lampe daju sve valne daljine koje su potrebne.
U budućnosti bice idealno koristiti kombinaciju plavih i crvenih LEDdioda ali, za sada, plave LED diode su preskupe i imaju malu iskoristivost prema crvenima, Zato bi bilo dobro koristiti crvene kao dodatno svjetlo uz HID lampu.

Za razlicite prostore u kojima uzgajamo, koristimo razlicize sulucije postavljanja lampi. Predlaže se ugrađivanje LED-a u “lance”, na primjer 2,50 sa 30 centimetara i vješanje između biljki. Kako bilja raste više lampi se dodava.

TOPLINA
LED diode su daleko od 100% iskoristivosti energije. Zapravo jake [b]LED[b]diode imaju ispod 30%. Ostalih 70% energije se pretvara u toplinu.

Zbog toga LED lampe moraju biti izvedene na velikim površinama sa hladnjacima. Kompaktne izvedbe nisu bas dobre. LED diodama se pojačano smanjuje rok trajanja i efikasnost ako su izvedene gusto i griju se preko [40ºC.

Gajenje sa LED lampama stvara manje topline jer je manje watta potrebno za isti efekt, i svo odvođenje topline ide preko materijala na koji su diode ugrađene, one ne zrače toplinu (biljke trebaju manje vode). Da bi se dostiglo to korištenje manje watta nego sa HID žaruljom, LED-ice moraju biti dovoljno efikasne i dobro raspoređene.

Ključ uspjeha je dobro rasporediti LED lampe po prostoru, razmišljajući trodimenzionalno, sa dobrom distribucijom svijetla i dobrim odvođenjem topline.

Generalno govoreći svaki watt LED dioda treba najmanje 2,5 centimetra kvadratna disipacijske površine za odvođenje topline (bakar, aluminij). Obratite paznju na to da je odvođenje topline u vertikalnom sistemu dva puta efikasnije nego u horizontalnom.

Ako zelimo uzgajati svakojake biljke, potrebno nam je UV, Plavo, Crveno, Infracrveno. Znači trebali bi 85% Crveno, 12% Plavo, 3% UV/Infracrveno. To jest 400-420nm, 450-470nm, 620-660nm, and 700-730nm. Samo crvena, ili kombinacija crvena/plava ce uzgojiti samo NEKE biljke. Isto tako, obratite pozornost na specifikacije: voltažu, ukupnu wattažu i lumene lxi/candele na specifičnim duljinama. Trebati ce vam (4) 5mm LED-ice po inču za dobar uzgoj.

PRODAVAČI LAŽU
Na web stranicama prodavača LED dioda možete pronaći mnoge nažne informacije i prenapuhane podathe o LED diodama. Pazite kome vjerujete.

LED lampe su budućnost ali ne vjerujte slijepo proizvođačima. Pokušati će vas uvjeriti da su njihovi prozvodi ekonomski isplativi, ali kad ih pogledamo kroz matematiku, nisu.

Respect the PRAVILNIK
b r a i n c h i p is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2007, 01:45   #2
Inq

Inq's Avatar

Registrovan: Aug 2006
Pohvaljen 1 Puta u 1 Tema

Bravo za prevodjenje !!!

I najzad dodjosmo do istine...

I meni su na jednom stranom forumu rekli da ce tek za par godina mozda biti ok njihova kupovina.

- proklete 3 tacke...
LST tutorial
Vodic za bolesne biljke i nedostatke u prihrani
Vutra.org pravilnik

Pre nego sto pitate u vezi zutih fleka ili odumiranja i susenja biljke prvo procitajte ovo:
http://forums.vutra.org/unutrasnje-u...p-upitnik.html
Inq is offline   Reply With Quote
Old 05-09-2007, 11:31   #3
dehhiher

Registrovan: Apr 2007
Pohvalio Puta:: 0
Pohvaljen 0 Puta u 0 Tema

evo nesto od lighting.philips
Old 08-07-2007, 16:45   #4
Hakim

Hakim's Avatar

Registrovan: Jun 2007

E a kako to nije ekonomski isplatljivo :) ?

Evo sta sam ja juce video a dosta je jeftinije od hps sijalica i nije potreban upaljac a verovatno ni prigusnica (neupucen sam tako da ispravite me ako gresim):

• Colours: colour-changing, white, red, green, blue
  • With 18 LED, for decorative accent
  • For standard sockets: GU10, E14
  • Efficient generation of coloured light
  • Low energy consumption, long life
  • Enhanced safety thanks to double insulation
moze li ovo zameniti hps neki ? :D ja sam video ovakve od 230V..
Hakim is offline   Reply With Quote
Old 08-07-2007, 17:57   #5
b r a i n c h i p
pristojan momak

Kako nije isplativo, jednostavno stavi sve na papir, koliko ti ih treba tih gluparija da bi osigurao recimo 30k lumena koliko daje jedan dobar HPS od 250w

I da, jos jedna 'sitnica' V (Volt) i W (Watt) nisu isto

Respect the PRAVILNIK
Old 08-07-2007, 18:14   #6
Inq

Inq's Avatar

Registrovan: Aug 2006
Pohvaljen 1 Puta u 1 Tema

+ to su dekorativne

Za grow ti trebaju dosta bolje (skuplje) koje daju vise svetla.

- proklete 3 tacke...
LST tutorial
Vodic za bolesne biljke i nedostatke u prihrani
Vutra.org pravilnik

Pre nego sto pitate u vezi zutih fleka ili odumiranja i susenja biljke prvo procitajte ovo:
http://forums.vutra.org/unutrasnje-u...p-upitnik.html
Inq is offline   Reply With Quote
Old 08-28-2007, 22:30   #7
ja0

Registrovan: Aug 2007

evo usporedbe:
http://www.icmag.com/ic/showthread.p...0&page=1&pp=15
ja0 is offline   Reply With Quote
Old 08-28-2007, 22:38   #8
b r a i n c h i p
pristojan momak

Njegov set ledica vuče 82w, to je vec komad lampe... To nikako ne mozes usporedjivati sa onim pizdarijama iz tvog posta gore...

Respect the PRAVILNIK
Old 08-30-2007, 17:59   #9
ja0

a sto kazete na samogradnju led lampi?
evo tip koji prodaje ledice:
Prodajem LED pozicije, bijele i plave, 15kn komad-U ponudi i 3, 5 i 10mm te flux ledice (plave, bijele, crvene, narančaste, amber, zelene, IR i UV) po povoljnim cijenama (5 do 9 kn).-u ponudi i ostali modeli, uključujući luxeon(prolight) 1w, 3w i 5w ledice velike snage.Za narudžbu se čeka par dana.Na količinu ide popust. Šaljem poštom izvan ZG.Kontakt ledice@hi.t-com.hr

evo trgovina u kojoj ima led reflektora u zagrebu.
http://www.ms-zagreb.hr/hr/proizvodi...a-i-pribor.htm

e ovo treba napravit.

Last edited by b r a i n c h i p : 11-28-2007 at 15:35.
Old 08-31-2007, 01:19   #10
b r a i n c h i p
pristojan momak

Samogradnja je ok, ako si dovoljno tehnicki spreman, ako nisi, moj savjet ti je ne pokusavaj... Ledice jesu male sitne stvarcice, ali kad ih imas u panelima od stotinjak komada griju se nemilo, i obavezno moraju biti montirane na neki metal radi odvoda topline... Pazi, neces ti raditi sa onim ledicama velicine onih u mobitelu ili onih indikatora CAPS-LOCKA na tipkovnici.. evo ti samo usporedba velicine, pa ti si predoci temperature

Oni 'reflektori' nebi uzgojili list djeteline... najjaci ima 13 lumena... HELLO!!!!!!!!!

Respect the PRAVILNIK
Old 09-04-2007, 19:55   #11
ja0

evo u chipoteci sam nasao neke ledice pa ako budem isao u samogradnju(mozda).
najvjerojatnije uzmem ovo:
20*crvene led red 10mm=40kn
3*plava led blue 5mm =20kn
1*uv led 5mm =12kn
-------------------------------------
ukupno =72kn
ovo planiram napravit samo za pokus pa da vidimo kako to ide.
jos samo ne znam na sto cu to spojit?
da uzmem neki debeli karton pa da kroz njega probodem anodu i katodu
i bacim se na lemljenje?
samo na glas razmisljam ,imate li vi kakve prijedloge

u metrou za 40kn 21w led reflektori raznih boja. ako koga zanima.

Last edited by b r a i n c h i p : 11-28-2007 at 15:38. Reason: merge
Old 02-15-2008, 06:58   #12
preglednik

Registrovan: Feb 2007

ProLight 1 Watt Red LED with Star PCB
Case: Star-PCB With Aluminum Cooler
DC Forward Voltage (VF): Min 1.90V, Typ 2.20V, Max 3.10V
DC Forward Current (IF): Typ 350mA
Wavelength: Min 620.50nm, Typ 625nm, Max 645nm
Spectral Half-Width: 35nm
Viewing Angle: 140 Degree
Intensity Luminous (Iv): Q ~ 39.8 LM

Kaj mislite o ovom ?
Mogu ih nabavit po 40kn pa sam mislio stavit par komada za probu, jel dobra valjna duljina ?

preglednik is offline   Reply With Quote
Old 02-15-2008, 12:53   #13
NoTrippin

NoTrippin's Avatar

Simon Champion!
Registrovan: Apr 2007
Pohvalio Puta:: 3

Quote:
1 Watt
Intensity Luminous (Iv): Q ~ 39.8 LM
Ako je ovo 40 lumena po wattu,to ti je za qrac.Još 40 kn komad,ma nemoj se zamarat glupostima,topla preporuka.Rađe stavi par štednih za te pare.

Last edited by NoTrippin : 02-15-2008 at 14:08.
NoTrippin is offline   Reply With Quote
Old 02-15-2008, 13:14   #14
preglednik

Mah mislil sam par komada uzet pa stavit skroz do vrhova, pa da vidim efekt.
A ovi lumeni LED-a neznam kak se to rachuna u odnosu na HID, mislim da ima neka caka :)
Old 02-16-2008, 00:46   #15
b r a i n c h i p
pristojan momak

Moja HPS od 250W (VtNaP/C) daje 33200 lumena, podjeli lumene sa wattima i dobiješ 132,8 lumena po wattu. U usporedbi sa tim ledicama koje daju 39,8, HPS je daleko nadmoćan.

Respect the PRAVILNIK
Old 02-16-2008, 12:00   #16
Bloodspiller

Bloodspiller's Avatar

Registrovan: Dec 2005
Pohvalio Puta:: 2
Pohvaljen 3 Puta u 2 Tema

Quote:
Originally Posted by ja0 View Post
evo u chipoteci sam nasao neke ledice pa ako budem isao u samogradnju(mozda).
najvjerojatnije uzmem ovo:
20*crvene led red 10mm=40kn
3*plava led blue 5mm =20kn
1*uv led 5mm =12kn
-------------------------------------
ukupno =72kn

čekaj želiš mi prodati da je ovo dosta za uzgoj jedne biljke?
Old 02-18-2008, 06:11   #17
preglednik

Quote:
Originally Posted by Bloodspiller View Post
čekaj želiš mi prodati da je ovo dosta za uzgoj jedne biljke?
Ma te iz Chipoteke su goli q nemaju ni 10k mcd-a.
Za te pare kupish puuuno jache LED vani.
Reply

Opcije Teme
Način Prikaza

Posting Rules