Na žalost, Kanada nije više ono što je bila, makar u pogledu određenih sloboda.
Istina, i dalje je mnogo manje opasno pušiti i uzgajati tamo nego u gomili drugih zemalja, ali što se tiče biznisa... nije sve, ali gotovo sve je propalo.
Činjenica je da Kanada nikada nije zvanično usvojila zakon o dekriminalizovanoj upotrebi Cannabisa, čak ni u medicinske svrhe (za razliku od SAD gde postoje vrlo precizni zakoni u većini država na tu temu). Međutim, tolerantna politika nekoliko prethodnih liberalnih vlada je dovela do toga da je ne samo uzgoj bio "slobodan" nego i prodaja semena. Ja znam za makar petnaestak seed banks otuda od kojih su neke bile među najcenjenijima u svetu.
Na stranu to što su mnogi američki breederi (posebno sa zapadne obale, odakle je sve i počelo) vremenom otišli u Kanadu.
Sve je počelo da se zakuvava prošlog leta kad je upućen zahtev da se SAD-u izruči Marc Emery, vlasnik Cannabisculture-a i vrlo jake firme za preprodaju semena (to je i bio razlog). Ali prava hajka je nastala januara i februara ove godine, posle dolaska na vlast konzervativne vlade koja je u tesnoj vezi sa Vašingtonom. Otprilike u to vreme (ako se ne varam, 29. januar) je pao Overgrow. Njegov vlasnik, Richard Calrisian (ili Baghdadian?) koji je istovremeno držao i CannabisWorld i firmu za preprodaju semena Heaven's Stairway je prvenstveno optužen zbog prodaje semena. No tu ima mnogo drugih smutljavina koje su pratile sve to i to je jedna mnogo zamršena priča u koju sam ja samo delimično upućen (mada bi i o tome "delimičnom" mogao da napišem nekoliko strana, ali neću da trčim pred rudu, već sam se par puta opekao). Možete pratiti tu "sapunsku seriju" na Icmag forumu, no ja vam to ne preporučujem jer ima tu mnogo "rekla-kazala", a pravu ostinu zna tek nekoliko ljudi koji daju informacije na kašičicu. Neki još uvek veruju da će se taj sajt vratiti (što bi bilo veoma dobro, s obzirom na najveću Cannabis bazu podataka koja je ikad postojala), ali je sve manje nade.
Kakogod, ništa se od semena više ne može naručiti iz Kanade. Verovatno najbitnija tamošnja seed bank Reefermanseeds je prebacila servere i poslovanje u Holandiju čime su se kasnije rukovodili još neki.
No, tamošnja scena je još uvek vrlo jaka i sigurno je da se neće sve na ovome završiti.