Jedna priča za razmišljanje nam dolazi od naših prijatelja iz Texasa. Naime, prijašnji policajac iz odjela za droge, i to jedan od boljih,trenutno savjetuje ljude kako da izbjegnu hapšenje zbog posjedovanja marihuane.
Bary Cooper će do vikenda pustiti site
www.nevergetbustedagain.com što na našem znači nikad-više-uhvaćen Naravno, zbog toga je u neslaganju sa svojim kolegama, te nam se pridružuje ovog trenutka da ispriča svoju priču…
Bary : Hej Tucker, baš mi je drago biti ovdje.
NN : Pa dobro, zašto ti kao prijašnji policajac želiš pomoći ljudima da koriste drogu?
Bary: Hm.. pa, to nije baš ono o čemu se zapravo radi na našem dvd-u. Na temelju prvog amandmana slobode govora, naš dvd govori o uvijek nagriženim pravima američkih građana iz četvrtog amandmana prema američkom ustavu, kojima se garantira zaštita u slučaju protuzakonite pretrage i hapšenja. To je tema dvd-a.
NN : U redu. Cijenim tvoje napore.
Bary : Hvala.
NN : Međutim, čini se da na neki način dvd podupire korištenje ILEGALNIH droga, barem su dosad i zasad ilegalne. I tako, ti pokušavaš postići nešto protiv čega si se cijeli život borio i čemu si posvetio cijeli život.
Bary : Pa, nije to baš potpuno točno. Pored mene ima još oko 6500 kolega policajaca koji su također protiv prohibicije, pogledajte na
www.leap.cc Među nama ima i političara, sudaca i tako. Putujemo okolo i govorimo o tome zašto bi trebali napustiti prohibiciju po pitanju ilegalnih droga. Prohibicija nije bila učinkovita u slučaju sa alkoholom, i tako se pojavio Al Capone te se počelo pucati po policajcima i ljudi su počeli umirati. Jednom kad smo shvatili grešku napravljenu s prohibicijom stvar je prešla u ruke vlade i ubijanja su prestala.
NN : Jedna primjedba. Ja također nisam fan rata na drogu. Međutim, čini mi se da prohibicija funkcionira dosta dobro. Pijenje dramatično opada u slučaju sa prohibicijom. Ako ljude želiš spriječiti da nešto rade, uvede se zabrana i to je to. Naprimjer, u Saudijskoj Arabiji ako ukradeš nešto, odsiječe se ruka, u tom smislu prohibicija funkcionira dosta dobro.
Bary : Ne. Prohibicija nije učinkovita. Prvi zapisan slučaj prohibicije se odvija u edenskom vrtu gdje Bog kao policajac pazi na dvoje ljudi da ne pojedu plodove, no oni su ipak pojeli. Isti slučaj je bio i sa alkoholom gdje su, opet se ponavljam, ljudi umirali. A u slučaju da se cijela stvar drugačije regulira izbjeglo bi se mnogo nepotrebnih smrti. I to je ono što pokušavam učiniti za svoje kolege policajce koji svakodnevno umiru, i to sve jednostavno ne funkcionira. U zatvorima imamo sve više i više ljudi zbog narkotika, a opet i DEA priznaje da ima više ljudi na ulici nego u zatvorima. Prema tome, zašto da se ubijanje nastavi?
NN : Da, razumijem. Jel ti pušiš travu?
Bary : Ne, nikako.
NN : Dakle ti ne koristiš ilegalne droge.
Bary : Ne.
NN : Ti jednostavno zauzimaš stav.
Bary : Da, morate razumjeti da imamo oko 750 000 ljudi koji idu u zatvore zbog marihuane, a opet nitko se nikada nije predozirao od marihuane. Kada bih trebao nekoga uhapsiti radije bih uhapsio 500 korisnika marihuane nego jednog alkoholičara. Zato jer korisnici marihuane se nikad nisu suprotstavljali, uvijek su ljubazni…
NN : Ne mogu vjerovati ovo.
Bary : Alkoholičar bi se uneredio, ispovraćao… a pored toga ljudi umiru od trovanja alkoholom svaki dan. Jednostavno moramo prestati uništavati obitelji i stavljati korisnike marihuane iza rešetaka, te napraviti mjesta za zlostavljače djece. Usput rečeno, u mojoj državi Texas, ako ti se nađe jedan joint, gubiš pravo na vožnju, tj. oduzima ti se vozačka dozvola. A opet za silovanje djeteta, žene, zlostavljanje djeteta, ne gubiš to pravo. to jednostavno nema smisla i to je velika nepravda.
NN : Da, ja sam uz tebe!
Bary : Hvala.
Prevod : kanehbosem