| Kaktusi Uzgoj i konzumacija San Pedra, Peyotla i sl. |
02-14-2008, 01:42
|
|
Registrovan: Aug 2007
Pohvalio Puta:: 0
Pohvaljen 0 Puta u 0 Tema
|
Zemljiste, presadjivanje, prehrana, zalivanje?
Pozdrav, drugari! Poshto spremam grow box (ne za kaktuse :) vec neki 2 meseca, devojka me je iznenadila kaktusom kojim mogu da se zanimam sve dok box ne bude gotov, a i posle toga, nadam se. Veliki je nekih 5 cm i dobio sam ga u strasno maloj saksiji, zapremine od oko 1-1.5 dl. Hteo bih da ga presadim pa me zanima kakve uslove vole kaktusi? Da li su oni slichni onima koji su potrebno za cannabis. Koje zemljiste koristiti, koje PH vrednosti, kako odraditi drenazu? Kontam da voli svetlost, stavio sam ga na prozor, da li je pametno staviti ga u box kada bude gotov pod CFL a kasnije i HPS lampe... Da li je potrebno/pozeljno djubriti ga, chime? Zaljubih se u biljku 
Hvala na odgovorima, pozdrav!!!
|
|
|
02-14-2008, 06:55
|
|
|
Trip Long And Prosper
Registrovan: Aug 2006
Pohvalio Puta:: 1
Pohvaljen 11 Puta u 9 Tema
|
posto je to vec odrasli kaktus ja ne bi nad njim titrala nista. pa ga mozes presaditi u vecu teglicu.
da ne kompliciras sebi zivot i njemu :) samo kupi malo zemlje za kaktuse, imas posebnu zemlju koja ima sve pizdarije vec unutra. ili kupi obicnu zemlju pa pripremi zemlju ko za travicu, mada kaktusi vise vole perlita i sl. ali kazem ti...moze jedostavno zemlja za kaktuse.
kada ga presadis u suhu zemlju ili laganoooo vlaznu, nemoj ga zaljevat nekih 1-2 tjedna, zbog soka i zbog presadivanje. nemoj ga zakopat dublje nego sto je bio jer ce pocet trunut, tocno gdje korjen zavrsava...
imas za kupiti gnojivo za kaktuse, pa do razrijedis u 2 lit vode pa zaljevas jednom tjedno, ali nije potrebno ako bas vidis da se fino razvija :) vidi uputstva.
i da, neka bude na osuncanom mjestu, mada kada dode jako sunce ne bi trebao biti direktno izlozen, nadi mjesto puno svjetla ali bez direktne sunceve svjetlosti. ljeti ce ga to sunce spaliti, sada je to prihvatljivo.
zaljevaj ga zimi 1 u 2 tjedna i ljeti 1 u tjedan..mada nije ni to toliko potrebno. ja moje kada primjetim vrlo suhu zemlju, jer kaktusi dosta vode dobijaju iz zraka i od vlage tako da se oni snadu i kada je zemlja skroz suha i da ga zaboravis, zato i jesu tako izdrzljivi...
|
|
02-14-2008, 13:14
|
|
|
elegant0r
Tournaments Won: 1
Registrovan: Sep 2007
Pohvalio Puta:: 16
Pohvaljen 15 Puta u 15 Tema
|
Nisam ekspert za kaktuse, al poanta je da zemlja nesmije bit stalno vlazna jer istrune korjenje kao shta rece Red ranije..
Greska prezaljevanja sorti koje ne trpe vodu je jednako losa stvar kao ne zaljevati uopce sorte bilja koje rastu u "mocvarnim" uvjetima.
|
|
|
02-14-2008, 15:15
|
|
Registrovan: Jul 2007
Pohvaljen 2 Puta u 2 Tema
|
Vecna kaktusa voli sunce,presadjuju se u prolece u zemlju za kaktuse ili mesavinu zemlje i peska.Zalivanje retko ali obilno.Znaci kad zalijes zali dobro i ostavi ga na miru dok se zemlja ne osusi skroz.Nikako nemoj da zalivas svaki cas po malo.Preko zime ako imas uslova cuvaj ga u svetloj prostoriji koja se ne greje(na temperaturi od 5-10 stepeni) i ne zalivaj uopste.Sad nema potrebe da ga stavljas na hladno posto neznas u kakvim je uslovima bio pre nego sto je kupljen a i prolece je blizu.Ako ima dovoljno svetla nema potrebe da ga stavljas ispod lampe.U principu ispod lampe se cuvaju sejanci u toku svoje prve ponekad i druge zime,a odraslim kaktusima vise prija da imaju zimsko mirovanje.Sad jos da ga slikas pa da probamo da utvrdimo vrstu
|
|
|
02-14-2008, 19:03
|
|
Registrovan: Aug 2007
Pohvaljen 0 Puta u 0 Tema
|
Hvala, ljudi, uputili ste me, svaka chast :)
Biće fotki, i mene baš interesuje koja je vrsta...
Hvala još jedanput!!!
:)
|
|
|
02-14-2008, 19:52
|
|
Registrovan: Dec 2006
Pohvalio Puta:: 9
Pohvaljen 5 Puta u 3 Tema
|
Kolko ja znam kaktusi zbilja ne vole široke posude,bar sam tako citao.Više zemlje=više vlage a to ne vole.
|
|
|
| Opcije Teme |
|
|
| Način Prikaza |
Linearni Mod
|
Posting Rules
|