| Graveyard Ovde leze teme koje nikome nisu potrebne :) |
11-11-2006, 23:58
|
|
Registrovan: Oct 2006
Pohvalio Puta:: 0
Pohvaljen 0 Puta u 0 Tema
|
Kanabis kultura
Kao što sam i reko u prošlom postu, i nakon vaših brojnih doprinosa he he
evo ga
Definiranje kanabis kulture
U širem smislu riječi, KK uključuje skup postojećih, zaboravljenih i neistraženih aktvinosti koje su vezane i/ili se (realno) mogu povezati sa biljkom kanabis (od uzgajanja do upotrebe), te svako područje ljudskosti u kojima je kanabis (bez obzira na formu) prisutan.
U užem smislu riječi, s obzirom na svestrana svojstva biljke, kanabis je prisutan u područjima:
-agrara,
-ekonomije (zbog svojih svojstava kanabis je vrlo zahvalna agrokultura za uzgajanje),
-duhovnosti,
-industrije,
-medicine
-prava (imajući na umu trenutno ilegalni status biljke, kanabis prodire i u područje prava),
-prehrane,
-psihologije,
-rekreacije,
-umjetnosti.
U tim područjima su se razvile određene pojave.
Postoje aktivnosti, oblici, načini i mogućnosti vezani uz kanabis na koje se kanabis može upotrebljavati, i upotrebljavao se tijekom povijesti, ponegdje se još uvijek upotrebljava, ali se više ne upotrebljava zbog ilegalnog statusa, ili je zbog prohibicije poprimio drukčije oblike, "prisilne".
Zbog prohibicije postoje "prisilni" načini na koje se kanabis upotrebljava (npr. indoor).
Postoje načini na koje se kanabis zloupotrebljava koji ne spadaju pod kanabis kulturu (najčešće su vezani uz kriminalna djela).
Upotreba i zloupotreba kanabisa trebaju biti ovisni o osobnom uvjerenju pojedinca ili grupe, a ne o zakonu.
Različiti oblici upotrebe kanabisa su ovisni od mentaliteta podneblja tj. od države/kulture do države/kulture, i o svrsi u koje se upotrebljava (npr. prehrana ili medicina).
Nema ni 100 godina kako je biljka kanabis diljem svijeta poprimila ilegalan status.
U određenim zemljama postoje oblici legalizacije i dekriminalizacije.
KK je u progonu (prohibicija)
Stoga KK razvija KP (Kanabis pragmatizam - http://www.cannaprag.net/.
KP rađa građanska društva/udruge koja se bore za razne oblike dekriminalizacije i legalizacije (npr. http://www.cannabis-clubs.eu/Cannabi...5/Default.aspx) ..btw KP treba prevesti:)
Za građanska društva/udruge treba osmisliti plan, program, ciljeve, aktivnosti i slično kako bi se pripadnici KK izborili za svoja ljudska prava te ublažili progon KK.
Ako se osjećate da ovo govori vama slobodno oblikujte KK i KP.
|
|
|
11-13-2006, 20:39
|
|
|
dajte ljudi POMOZITE mi mal sa definicijom (bilo kakvom i kakva god da bila)
kak bi se mogli bacit na ono što nas zanima:
ciljevi i aktivnosti udruge, statut i slično
osim toga, treba napraviti neki zahtjev ili izjavu o povredi ljudskih prava temeljenim na povelji o Ljudskim pravima (mislim da je to članak 16,koji govori o slobodi uvjerenja savjesti itd) i to povezati sa osobnom upotrebom.
i onda svatko ko se nađe da je zbog posjedovanja ili osobne upotrebe imo problema to onda šaljemo nekim EU autoritetima...
mislim pomozite mi razvit ideju
neznam dal se harm reduction isto služi s tim člankokm ili?
znam da oni sa thc-ministry koriste taj članak za upotrebu kanabisa kao svoja ljudska prava
e sad onaj ko dila, redna olovo pa stavlja u vu (sram ga bilo), nek se ne javlja
to je više za psihonaute, one koji koriste vu za osobnu upotrebu, medicinsku, uglavnom ne za trgovinu
|
|
|
11-14-2006, 12:48
|
|
Registrovan: Aug 2006
|
Moram priznati da mi baš i nije jasno što bi ja tu trebao pisati. Što je kanabis kultura?
Ajde daj ti neku prvu definiciju, pa ću možda bolje shvatiti pa ću ti moći pomoći.
|
|
|
11-14-2006, 13:41
|
|
Registrovan: Sep 2006
|
evo ja bi najšire cannabis kulturu definirao kao:
kulturu centriranu oko upotrebe kanabisa (očito zar ne :D)
Imam primjedbu na samo uključivanje medicinske i industrijske upotrebe te religijskog aspekta u tu kulturu jer mi se nekako čini da to sa samom kulturom nije striktno povezano.
Npr farmer koji negdje u slavoniji uzgaja cannabis da bi dobio sjeme za prehranu ili vlakna za tkaninu po meni nije dio kulture. Zato sam gore i naveo upotrebu kanabisa jer osoba koja upotrebljava hemp kao materijal za odjeću ipak njeguje tu neku kulturu za razliko od farmera koji to uzgaja motiviran profitom.
Sa druge strane religijski aspekti kanabisa su najviše povezani sa rastafarijanstvom iako ima i nekih drugih religijskih zajednica koji njeguju kannabis kao "svetu" biljku ali ostajem pri misli da religija nije dio ove kulture.
Teško je ovako jednoznačno definirati što je kultura a što ne ali možemo navesti neka obilježja koja se javljaju.
1) ilegalnost ili pravni status marihuane je definitivno faktor zbližavanja, čimbenik kulture koji na određeni način ujedinjava korisnike. Ima različitih đombera ali ja još nisam upoznao nekog tko smatra da marihuana treba biti ilegalna (a da to stvarno i misli)
2)drugi važni čimbenik je uživanje u grupi. Iako ima ljudi koji vole solo zapaliti smatram da se marihuana najbolje uživa zajednički (joint). To je po meni još jedna važan čimbenik koji obilježava kulturu kanabisa.
3)sleng je treči čimbenik kulture. Postoji svojevrsan jezik koji se koristi za različite pojmove koji je donekle specifičan za marihuanu, mislim da ovo nije potrebno daljnje objašnjavati
4) možda možemo govoriti i o nekakvim specifičnim skupinama unutar ove kulture u odnosu na način uzimanja marihuane. Tako postoje đomberi koji ju puše msa ili bez duhana sa ili bez filtera, postoje korisnici koji preferiraju bong ili lile i svatko smatra da je upravo njegov način najbolji :)
5) ja osobno bi dodao Amsterdam negdje unutar ove kulture jer imam dojam kao da je amsterdam Meka za pljugere. Ko što muslimani moraju bar jednom otići u Meku tako mi se čini da svaki pljuger smatra da bar jednom mora otići u Amstedram
6) barem po onome što sam ja primjetio čini mi se da je jedan svjetonadzor koji promovira nenasilje dota prisutan u ovoj kulturi iako nisam siguran dal je to ostatak kontrakulture 60-ih koja je prigrlila marihuanu ili obrnuto.
7) glazbeno obilježje ove kulture je po meni definitivno efekt jeke u skladbama. Ono rege je jeka :D neznam možda dodati distorziju zbog Hendrixa samo nisam siguran dal je to jedno od glavnih obilježja glazbe
Quote:
ciljevi i aktivnosti udruge, statut i slično
....
|
mislim da ovo ne spada tu, jer kako si iznjeo u onaj drugoj temi pitanja vezana uz udrugu su za jednu drugu temu barem kako sam ja shvatio.
|
|
|
11-14-2006, 19:11
|
|
|
ejo, tihi, fala na postovima sad znam gdje sam.otprilike tamo negdje kad mi svi svako malo kažu..."ništ te nisam razumio, de pojasni";)
malo sam izmjenio, post i dodao rekreaciju kao područje u kojima je kanabis PRISTUAN (a ne da OPLEMENJUJE kao u prošlom postu).
tihojla,
to što si ti napisao o kanabis kulturi mi je bilo dosta konstruktivno.takvo slično razmišljanje sam našao i na wikipediji.
međutim ja to vidim kao dio k. kulture (k.subkultura), i to onaj koji se šulja između rekreacije, umjetnosti i psihologije.
uostalom, to nije tolko ni bitno zato jer to je samo radna definicija, koja će nam kasnije puno pomoć, zato jer će nam davati smjer.
radi se o tome da je kanabis kao biljka u progonu tj. prohibirana je.
a naš zadatak je da ju predstavimo u što boljem svjetlu, i zato je potrebno iči toliko u širinu(agrar,industrija,duhovnost,medicina,prerhan a...)
međutim ti se nemoraš osjećati da imaš veze sa tom širinom u kojima je kanabis PRISTUAN
ti i 99% ekipe sa ovog sajta pripada u područja (rekreacija, umjetnost-mjuza,
psihologija-eksperimentiranje/istraživanje stanja svijesti), gdje je kanabis prisutan.
a s ostalim područjima nemaju tolko veze al, područja bi trebala bit prisutna bar u definiciji jer ćemo morat stavit neku filozofiju za statut.
ejo napiso (neznam kak se stavlja citat):
"što bi ja tu trebao pisati"
evo primjer.
nakon "definicije" ja sam napisao ovo:
Postoje aktivnosti, oblici, načini i mogućnosti vezani uz kanabis na koje se kanabis može upotrebljavati, i upotrebljavao se tijekom povijesti, ponegdje se još uvijek upotrebljava, ali se više ne upotrebljava zbog ilegalnog statusa, ili je zbog prohibicije poprimio drukčije oblike, "prisilne".
ti i bilo ko drugi mogo je nadodati ili promijeniti u ovo:
NAŠA UDRUGA "DAJ VUTRE DAJ":) ĆE SE BAVITI PODRUČJIMA EKONOMIJE (ZATO JER PRODAJA TREBA BIT OZAKONJENA) PRAVA (DEKRIMINALIZACIJA), REKREACIJE (NO COMMENT NEED), UMJETNOSTI (AGAIN NO COMMENT), PSIHOLOGIJE (PSIHONAUTI).
neko treći je mogo nadodati ili promjeniti u:
NAŠA UDRUGA "kupio sam rizle":) ĆE SE BAVITI PODRUČJIMA EKONOMIJE (ZATO JER PRODAJA TREBA BIT OZAKONJENA) PRAVA (DEKRIMINALIZACIJA), REKREACIJE (NO COMMENT NEED), UMJETNOSTI (AGAIN NO COMMENT), PSIHOLOGIJE (PSIHONAUTI).
U područjima koja smo naveli postoje određene postavke, aktivnosti i obilježja.
u području ekonomije...
u području prava...
u području umjetnosti(glazbe)...
u području psihologije...
u području rekreacije...
e sad to treba dalje razvijati pa kasnije stavit u statut
ajd nek neko skonta mal taj statut.
|
|
|
11-14-2006, 20:56
|
|
|
ok ti definiraš kulturu više holistički ja ne, no to nije ni bitno, bitna je razmjena razmišljanja
slažem se da ne postoji kulturalna univerzalnost tj da nito nema baš sva obilježja kulture već više ili manje njih u svojim razmišljanjima, u vlastitoj kulturi života
ali definirati neka područja gdje je prisutna marihuana je po meni suviše jer je ona prisutna skoro svugdje. Ekonomija - postoji prisutnost i cijela nazovimo to industrija oko nje, a da ne spominjem da je slovenski tolar tiskan na papiru od marihuane ;) kao i još neke druge valute, tu je definitivno turizam jer amsterdam bez shopova nebi bio pol onog što je a tu možemo pričati i o različitim sajmovima eventima ... film, glazba, generalno umjetnost i tu je prisutna kao inspiracija ili kao tema.. uglavnom mislim da ne treba birati područja života gdje je prisutna već tamo gdje je dominantna ili barem neka specifična obilježja u određenom apektu.
|
|
|
11-14-2006, 23:46
|
|
|
dobro možda jesam malo pretjero sa širinom,al zato mi nećemo ići tolko u širinu.
kako god,definitivno bi ju trebalo samo spomenuti da postoji.iz razloga što se vu treba predstaviti u što boljem svijetlu.
etogac, sad možemo nastaviti dalje sa onim što nas konkretno zanima.
idem leć, sutra ču vidit onaj link o zakonu o udrugama.mislim da si ga ti postiro.pa ćemo vidit za novi post.
a ovo ćemo doradit retro.
|
|
|
12-29-2006, 15:55
|
|
|
SADRŽAJ
SADRŽAJ
1. Radna definicija kanabis kulture
1.1.Antropološki aspekti
1.1.1. Prehrana
1.1.2 Agrar
1.1.3. Duhovnost
1.1.4. Medicina
1.1.5. Psihologija
1.1.6. Industrija
1.1.7. Umjetnost
1.1.8. Rekreacija
1.1.9. Pravo
1.1.10. Ekonomija
2. Aktivnosti
3. Stanja ("prisilni" oblici)
4. Pojave
5. Ključni događaji
3. Ličnosti i pokreti
4. Progon
5. Otpor progonu
ZAKLJUČAK
|
|
|
12-29-2006, 17:20
|
|
|
RADNA DEFINICIJA I ANTROPOLOŠKI ASPEKTI
1. Radna definicija kanabis kulture
U širem smislu riječi, kanabis kultura uključuje antropološke aspekte, aktivnosti, stanja ("prisilne" oblike), pojave te ključne događaje, ličnosti i pokrete među kojima je kanabis prisutan.
1.1. Antropološki aspekti
S obzirom na svestrana svojstva biljke, kanabis je prisutan u mnogim aspektima.
1.1.1. Prehrana
Od kanabisa se mogu pripravljati razni prehrambeni proizvodi i napitci. Putar, kolači, čaj, sjemenke kanabisa mogu poslužiti kao žitne pahuljice, ulje.
1.1.2. Agrar
Kanabis kao agrokultura je veoma zahvalna iz razloga što se mogu praviti razni oblici proizvoda; tekstil, prehrambeni proizvodi, ljekovi, užad, papir i sl.
1.1.3. Duhovnost
Kanabis se može naći u raznim svetim i drevnim spisima kao biljka koja je služila u duhovne svrhe.
1.1.4. Medicina
Kanabis ima svojstva kojima se služila drevna medicina, međutim zbog rata na marihuanu ta svojstva su zaboravljena. U novije vrijeme postoje slučajevi gdje se kanabis koristiti kao lijek u liječenju protiv epilepsije, raka, glaukome...
1.1.5. Psihologija
Kanabis ima psihovaktivna svojstva preko kojih se dolazi u izmjenjeno stanje svijesti (koje nije nužno loše, zapravo može biti veoma prosvjetljavajuće po pitanu shvaćanja identite i istine).
1.1.6. Industrija
Od kanabisa se mogu proizvoditi ljekovi, tekstil, papir, vrlo kvalitetno uže, prehrambeni proizvodi, supstance za rekreaciju, ulje.
1.1.7. Umjetnost
Zbog svojih psihoaktvinih svojstava upotreba kanabisa stimulira umjetnički rad, najčešće u glazbi.
1.1.8. Rekreacija
Kanabis se koristi u rekreativne i socijalne svrhe.
1.1.9. Pravo
Zbog loše informirane javnosti, rata na marihuanu iniciran od Harry J Aslingera, negativnog upotrebljavanja kanabisa (zlouporaba) i ilegalnog statusa koji je biljci trenutno pripisan. Mnogi ljudi su nepravedno kažnjavani.
1.1.10. Ekonomija
Kanabis je vrlo zahvalna i profitabilna kultura za uzgajanje. Nažalost, zahvaljujući ilegalnom statusu biljke trgovina je prepuštena crnom tržištu (organizirani kriminal), koje za sobom povlači mnoge negativne posljedice.
|
|
|
12-29-2006, 17:20
|
|
|
AKTIVNOSTI
2. Aktivnosti
U antropološkim aspektima gdje je prisutan kanabis su se razvile određene aktivnosti. Ovaj rad neće detaljno navoditi svaku od njih već će samo reći da se svaka od tih aktivnosti gubi i/ili poprima "prisilni" oblik. Drugim riječima, zahvaljujući demoniziranju i progonu kanabis kulture gube se stoljećima njegovane tradicije i/ili poprimaju neprirodna obilježja. Naprimjer, uzgajanje biljke, pravljenje kolača, izrađivanje tekstila, užeta, papira, ulja i drugih proizvoda od kanabisa su neke od aktivnosti koje će se s vremenom zaboraviti.
|
|
|
12-29-2006, 17:21
|
|
|
STANJA tj. PRISILNI OBLICI
3. Stanja ("prisilni" oblici)
Na što se misli kad kažem "prisilni" oblici? Zbog ilegalnog statusa s jedne strane i popularnosti biljke s druge strane korištenje kanabisa u, recimo, rekreacijske svrhe je poprimilo "narkomanska" obilježja. Dilanje bi bio dobar primjer. Zahvaljujući prohibiciji trgovina kanabisom je prepuštena crnom tržištu (organiziranom kriminalu) i na taj način je osigurano ne postojanje nadzora po pitanju tko kupuje kanabis, koliko, niti postoje načini mjerenja kakvoće proizvoda ili štetnosti. I da situacija bude gora, stvar je prepuštena narkomafiji. Ovakvo "prisilno" stanje je stvoreno zahvaljujući prohibiciji. Kad ne bi bilo prohibicije ne bi bilo dilera! O prohibiciji više u poglavlju progon.
|
|
|
12-29-2006, 17:21
|
|
|
POJAVE
4. Pojave
Zahvaljujući prohibiciji preko noći se pojavila nova klasa kriminalaca. Njihov zločin je bio posjedovanje, posredovanje i konzumiranje kanabisa (dotad prepušteno vlastitom izboru).
Zahvaljujući prohibiciji pojavilo se novo neprijateljstvo između djece i roditelja.
Zahvaljujući prohibiciji pojavio se inkvizitorski lov na vještice.
Zahvaljujući prohibiciji pojavio se narkokriminal.
Zahvaljujući prohibiciji pojavilo se mnogo stigmatiziranih i uništenih života.
Zahvaljujući prohibiciji pojavilo se mnogo neinformirane, destruktivne i loše rasprave o marihuani.
Zahvaljujući prohibiciji pojavilo se izjednačavanje upotrebe sa zloupotrebom.
Zahvaljujući prohibiciji pojavilo se nijekanje ljudske težnja za izmjenjivanjem stanja svijesti.
Zahvaljujući prohibiciji pojavile su se mnoge neprirodne pojave.
|
|
|
12-30-2006, 01:56
|
|
|
prisila .... anarhista duboko u duši a? :D
nisu mi jasne ove "pojave" što je pjesnik htjeo reć?
Misliš na pojavu "nove klase ksiminalaca"? ja bi to nazvao "proizvodnja kriminala" ... ali to je već odavno obrađeno u nekim anarhističkim razmatranjima zakona i prisile. Možda da tu malo potražiš inspiraciju?
Mislim da bi trebao izbaciti tezu "kad nebi bilo prohibicije nebi bilo dilera". Jasna mi ja namjera ali to u osnovi nije točno.
stanja:
Crno tržište postoji u svakoj grani i kod svakog proizvoda. Uvijet za stvaranje crnog tržišta je cjenovni disparitet, odnosno razlika između stvarne cijene i nametnute cijene. Primjera radi: šverc duhana, legalno ali svejedno se razvilo crno tržište.
po meni bolja teza bi bila da prohibicija posredno podupire rast i razvoj crnog tržišta te osigurava povećane profite onima koji ekspoloatiraju nametnuto stanje.
Kad već definiraš stanja zašto ne definiraš prirodno stanje društva. Tj činjenicu da će uvijek, bez obzira na legalnost ili ilegalnost postojati oni koji će pušiti i oni koji neće. To je univerzalna istina koju prohibicionisti zanemaruju.
Bez obzira koliko se volje, novca i truda uloži u prohibiciju nikad se neće u potpunosti iskoristiti upotreba bilo koje vrste opojnih sredstava.
|
|
|
12-30-2006, 10:41
|
|
|
Quote:
|
Originally Posted by Tihojla
nisu mi jasne ove "pojave" što je pjesnik htjeo reć?
|
pojavilo se nešto što prije nije postojalo i to je to.krivac je prohibicija i udri
Quote:
|
Misliš na pojavu "nove klase ksiminalaca"? ja bi to nazvao "proizvodnja kriminala" ... ali to je već odavno obrađeno u nekim anarhističkim razmatranjima zakona i prisile. Možda da tu malo potražiš inspiraciju?
|
fala na savjetu.meni se isto više sviđa proizvodnja kriminala.daj neke izvore isprve ruke he he ak može?
Quote:
|
Mislim da bi trebao izbaciti tezu "kad nebi bilo prohibicije nebi bilo dilera". Jasna mi ja namjera ali to u osnovi nije točno.
|
al je barem polutočno,ide u prilog antiproh argumentima i to mi je dovoljno.
Quote:
|
Crno tržište postoji u svakoj grani i kod svakog proizvoda. Uvijet za stvaranje crnog tržišta je cjenovni disparitet, odnosno razlika između stvarne cijene i nametnute cijene. Primjera radi: šverc duhana, legalno ali svejedno se razvilo crno tržište.
|
ova ti dobra
Quote:
|
po meni bolja teza bi bila da prohibicija posredno podupire rast i razvoj crnog tržišta te osigurava povećane profite onima koji ekspoloatiraju nametnuto stanje.
|
ova isto nije loša.ok nije crveno već je tamno crvena.
Quote:
|
Kad već definiraš stanja zašto ne definiraš prirodno stanje društva. Tj činjenicu da će uvijek, bez obzira na legalnost ili ilegalnost postojati oni koji će pušiti i oni koji neće. To je univerzalna istina koju prohibicionisti zanemaruju.
Bez obzira koliko se volje, novca i truda uloži u prohibiciju nikad se neće u potpunosti iskoristiti upotreba bilo koje vrste opojnih sredstava.
|
nisam još stigo al nešt slično sam preveo u onome cannaprag.net, kako god to je isto bitna konstatacija ako ne i najbitnija.
prohibicija negira realnost.prohibicija je pubertetljia he he
|
|
|
01-04-2007, 23:17
|
|
Registrovan: Dec 2006
|
Kanabis kao kultura, mislis kao što je kupus kultura, ili kao što je opća kultura :)
Ne da mi se stvarno čitati ovo sve što si napisao, ovako otfrlje ima tu pametnih stvari, ali kada se sve u svemu uzme po meni jedino što kod kanabisa valja je učinak koji stvara kada se puši. Nemoj me krivo shvatit...
Da bi taj učinak bio bolji, i ljepši potrebno je određeno razumijevanje kanabis kulture, odnosno po meni kulture pušenja tog opijata. Osobno kanabis svrštavam među ostale "opijate" koji se mogu normalno pušiti, kao što su cigarete, opijum ili lude trave koje je pušio C. Castaneda na svojim "putovanjima"...
Većina nas, krenila je s kanabisom kao buntom tamo negdje od 16-20 godine. Neki ranije, neki kasnije. To se naravno razvilo daleko dublje jer su otkrića postignuta pušenjem u nama izazvala određene psihološke promjene, i općenito promijene u razmišljanju prema životu, svemiru i svemu ostalome.
Slušati glazbu više nije isto, razmišljati više nije isto.. (gledati TV, čitati knjigu...)
Isto tako se u "nama" rodio određeni Respect prema osobama koje su u prošlosti skoro javno davale do znanja da je umjetnost koju su stvorili proizašla iz njihove upotrebe, najotvorenije kanabisa, da ne govorim o drugim drogama.
Prema meni je taj respect, u biti kultura. Neka neprešućena javna tajna, ili kako bih već to opisao. A sve u svemu tko voli nek izvoli, ali ipak bi određena doza umjerenosti trebala postojati, baš iz tog respecta, ako me razumjete...
|
|
|
01-06-2007, 02:28
|
|
|
fala na postu.
mislio sam na kultura kao obilježja mentaliteta i/ili glavne značajke određenog pokreta dakle subkultura,anyway
cilj kk je predstaviti prisutnost kanabisa u mnogim aspektima, neophodnu potrebu za primjenom kanabisa,primjenu, prohibiciju kao veliko zlo i ponuditi eventualno neka rješenja.
nije sve u pušenju ima nešto i u gajenju,pitaj rosenthala he he,
nije mi baš najb sjeo onaj dio sa respectom
u svakom sluačju fala na postu;)
aj ž
|
|
|
01-06-2007, 09:15
|
|
Registrovan: Dec 2006
|
Quote:
|
Originally Posted by kanehbosem
nije mi baš najb sjeo onaj dio sa respectom
u svakom sluačju fala na postu;)
aj ž
|
misliš onaj dio s umjerenosti
Quote:
|
Originally Posted by kanehbosem
nije sve u pušenju ima nešto i u gajenju,pitaj rosenthala he he,
|
ajme, da mi je samo prilika da mogu uzgojit jednu biljkicu.. mhmhmmm.. mazio bih je i pazio.. :watch_plant:
ne znam bi li je mogao i popušit jednom kad je uzgojim :cry: :twisted:
|
|
|
01-06-2007, 21:26
|
|
|
Quote: