| Gljive Uopsteno o gljivama, uzgoju, konzumaciji, iskustvima... |
07-02-2008, 00:33
|
|
Registrovan: Jun 2006
Pohvalio Puta:: 0
Pohvaljen 0 Puta u 0 Tema
|
lampa za gljive adekvatna?
pozdrav
evo bliži se i to da se poćinje s uzgojem, pa sam malo razmislio
imam mali pc box (komp) i u njega dovoljno mijesta za teglu i za posuda kasnije, ali umijesto posuda bi recimo isto iskominirao tegla par, gore bi bio isto filter zraka na teglama i sad,
unutar boxa nema izvora svijelosti, još kad je tegla sa sporama unutra obloži se alu folijom da nema svijetlosti i temperatura unutar kompa kad se upali je oko 30-35 još s malim ventom na 30 dovuć savršeno
a kasnije prebacit to u manje tegle, i sad pošto nevole svijetlo trebalo bi neko s manje lumena za njih, da može bit pozicionirano nekih 30cm poviše gljiva
pa ima ko iskustva, koju lampu stavit da bude idealno, temp se da uštelat

|
|
07-02-2008, 09:10
|
|
Registrovan: Feb 2007
Pohvalio Puta:: 11
Pohvaljen 2 Puta u 2 Tema
|
ne kužim - bili bi miciji u zamračenim teglama, to je ok - al kako ih misliš poslije prebacit (umjesto posuda) u manje tegle??? jer od toliko i toliko micelija možeš dobit toliko i toliko gljiva, pa stavio ih ne u znam što - pazi, ako misliš na 'normalne' teglice od litre/750ml, treba ti jako puno sreće, nepojedena raž (mici razvijen pod optimalnim uvjetima - da nije rastao više od 20 dana i pojeo i raž i pola samog sebe), znači svježi jaki mici, i robusna/jaka vrsta (orisse će ti recimo bit jad i kukavelj na samoj raži, havajke bez gnoja uopće neće rast, texasice će bit bidne, thai će postat slama, huautle će postat uvreda za svoju vrstu ...) znači guglaj pa vidi koje mogu bit ok i bez gnoja) da bi ti išta izraslo tako bez gnoja, jer neće te bog pomoć od kvarat litre micija, gljivice će ti bit malene i jadne, jer je mic premalen .. veće tegle: da, a u svakoj po litra mica - ak želiš gljive a ne gljivičićićice. ja bi ti rekla da tegle ispod 2ipo litre (za pinanje) zaboraviš, treba ti unutra stat dosta micija i 2x vermikulita, trebaju i one negdje rast, a nije poželjno da ti počinju izbijat kroz otvor dok su još dječica
inače 30 celzija je između knap i previše za mici, naročito sad ljeti kad je i vanjska visoka (osjete one što je vani bez obzira gdje ih stavio, gljive su žive) - bolje rastu na 28 i s daleko manje kontaminacija - 30 je već kuvanje, a kontaj i aktije u kompu (il bilo kakvom boxu) 30, u tegli je 32, keep that in mind ;)
što se svitla tiče, gljive 'preferiraju' plavi spektar svjetla, okomito-odozgo (ako ti smeta što se iskose za svjetlom), dovoljno im je 5-6 sati svjetla .. a što se tiče tegli, budi pametan pa, akćeš u njima pinati, zamrači i njih (ne samo micije) okolo-naokolo alufolijom, sve do prst iznad micija, jer će ti u suprotnom gljivice nicati sa svih strana, zbog svjetla, a bit će malene i zakržljale (zagušene između micija i stakla tegle), nećeš ih moć pobrat bez znoja i bezze pipanja štipanja po miciju. Nakon nekog vremena kad se mic "šćuća" (pojede sam sebe tijekom hranjenja i rađanja), ipak će ti bez obzira na foliju počet rast sa strane, al daleko daleko manje nego da je nisi zamračio, a i lakše ćeš ih brat jer će ti između micelija i stakla nastat prazan prostor, taman za prstiće lakome, lol
pripazi na vlagu isto, da ti je vermikulit uvijek vlažan kolko triba, a između flusheva ga poprskaj/injektiraj/dunkaj u destiliranu
akti nije mrsko, javi koju vrstu imaš, želim ti ultra-jake plavuše i što veće, i što prije 
Last edited by Ramona_Red; 07-02-2008 at 09:31.
|
|
|
07-02-2008, 17:37
|
|
|
Trip Long And Prosper
Registrovan: Aug 2006
Pohvalio Puta:: 1
Pohvaljen 11 Puta u 9 Tema
|
nije mi bas jasno zasto si kompliciras zivot sa nekim grijanjem, kucistem, svijetlom i sl. ljeto je pobogu :))) nema potrebe za svim tim pizdarijama. samo stavis/sakrijes u neki ormar sve to.
ako su problem starci pa da ne vide, tegle ili gljive pa mozes ih valjda negdje sakriti. a kada gljive krenu dovoljno je da dok si doma izbacis malo vani na svjetlo pa sakrijes opet... sada su temperature stvarno visoke. taman za micu da se normalno razvija pa cak i previse. a kasnije kada dodu gljive, trebalo bi biti cak i nize temp ali mogu one i ovako. dakle stvarno nema potrebe za zajebancijom oko boxa i grijanja...nema smisla bar ne sada :) to zimi planiraj...
as you wish 
|
|
07-02-2008, 19:10
|
|
|
planiram ga napravit za koristit za kojih mjesec dana, box da bude i da gljuve i za vutru, samo promjeni ar stvari i to je to, pa sam zato mislio, zašto ne iskoristit box i za gljive...
za zimu sam to i mislio pravit - duža je i psihoaktivnija zima od ljeta :) bar meni
|
|
07-03-2008, 06:50
|
|
|
Trip Long And Prosper
Registrovan: Aug 2006
Pohvalio Puta:: 1
Pohvaljen 11 Puta u 9 Tema
|
slazem se, box ti moze pomoci u zimskim danima savrseno ako razradis dobro sve, sta i kako...
sada se definitivno nema smisla zajebavati sa time posto su temperature taman povoljne da uzgajas bez brige:))
|
|
07-03-2008, 09:34
|
|
|
I ja se slazem ... jedino sto ne kuzim kako tebi, Dalmatincu, zima more bit psihoaktivnija od lita - meni je zima skoro pa potpuno psihopasivna 
Liti ka da se probudim cila ... živilo sunce i more i ostale ljetnje radosti, poput outdoor psilociba :)
|
07-08-2008, 21:27
|
|
|
dada, vidi se da ti ništa ne radiš ljei, ja ti mogu reć da od kad sam počeo radit prije 3 tjedna am navečer ostao vani preko 1h 2X jer nemogu izdržat, ujutro se dižem rano ko konj u 8 i radim do 11,30 navečer, uz 3-4 sata odmora, znači nekih 12-13 sati dnevno, jebenog posla na suncu, tako da jedva čekam kad če kraj ljeta da skupim silnu lovu i opustim se lagano... :D
to je problem, nego evo sad malo gledam okolo, pc box za gljive je rijea pojava, skoro je ni nema, ali izgleda kao zanimljiva ideja
pogotovo ta da bi gljivice izrasle mnogo veče i jače uz kontrolirane prilagođene uvijete. dalo bi se sve sredit, i vlaga i svijelo i konjski izmet, baš sam razmišljao i odlučio napravit kad završim s oslom oko 10 mjuseca jedan box za gljive ali dosta mi informacija fali za to, koji su najpogodniji uvijeti i sl stvari...
znaći rekli ste plavi spektar, potrebna je živina žarulja, e koliko W, pretpostavljam malo nešto, jer više vole manje svijetla, a živina žarulja dođe malo, također treba napravit i protekciju za vlažnost, jer sam vidio da bolje rastu u vlažnijem okruženju, nači treba im neki izolirani prostor unutar svega toga u kojem bi vlažnost bila ~100% i oko toga rasvijeta
sve me to zainteresralo, pošto im netreba puno brige kao kod vutre recimo i dalo bi ih se vrlo ljepo uzgojit...
pišite ako imate korisnih info na ovu temu
thx
vrijedi pokušat, trošak nije velik
|
|
07-09-2008, 02:41
|
|
|
Quote:
|
sve me to zainteresralo, pošto im netreba puno brige kao kod vutre recimo i dalo bi ih se vrlo ljepo uzgojit..
|
ma kak'aa briga ba, no sikiriki: saame one narastu, ko gljive - niš čovik posla oko njih nema, to ti je isto ka posijat sime i na sunce il hps - samti javi kad ih pobereš
i yope nisi reka koja je pasmina gljiva u điru
|
07-09-2008, 13:07
|
|
|
ramona javim ti, no pr, sortu još treba prikladnu odabrat, ali pošto ću i tebe zvat ti reci šta bi pa da negdi kupin :D :D
|
|
| Opcije Teme |
Pretraži Temu |
|
|
|
| Način Prikaza |
Linearni Mod
|
Posting Rules
|