| Gljive Uopsteno o gljivama, uzgoju, konzumaciji, iskustvima... |
09-01-2006, 10:35
|
|
|
Grize zube
Registrovan: Oct 2005
Pohvalio Puta:: 0
Pohvaljen 0 Puta u 0 Tema
|
Pa Pedro najvjerojatnije ima mnogo posla (ipak čovjek predani aktivist i u neprestanom pokretu i činu) a i jako moguće da i u nekom paralelnom subregionu koncentrike Univerzuma :D
Imam namjeru kontaktirat ga za koji dan, kad završim jedan materijal koji namjeravam poslat nekim ljudima (a među njima si i ti Sinse brate, na kojeg ne zaboravih odgovor tvoga fizički materijaliziranog misaonog Protoka naše Istinske Komunikacije Emocijom, ne slovom... eto, isprintan text stoji već nekoliko tjedana pored mene, a o njemu razmišljam i njime se oplemenjujem svakim danom od njegove realizacije i rođenja u Realnost počinjena Tijeka dogodivosti... Al pritišću me obaveze barem još do 5.9. Onda se bacam na posao. I napominjem, ovo nemoj shvatiti ozbiljno. Shvati to tako kada riječ postane djelom. Do onda, samo govorim :wink: )...možda čak već za nekih dan-dva. Uostalom, Pedro nije redovit već nekih 9 mjeseci, navrati tu i tamo, u stankama od nek. mjeseci (da nam posveti svoju prisutnost :D )... Zadnji put kad se čuo s njime prije nek. mjeseci (prije pada servera) bio je u obavezama...vjerujem da je i sada jednakim. No čut ćemo se mi, pa ću javit i izvijestit potvrđene činjenice. Naravno, u situacijsko-dopuštenim granicama (jer ako on osobno šta želi poručit, poručit će).
Što se tiče texta Sisea kojeg nam je posvetio, toliko je precizno istkan i konfiguiran (te također i jednostavan što je Istinsko umijeće jer stvar biva velikom kada je precizno sažeta a opet jednostavno shvatljiva... Simplistika + kontekstualna predočivost Savršene kolektivno-dvojne Komplementacije u značenju Jednoga!) da svojim uplitom u njegovu tekstualnost tkanične nadopunjivosti, mogu samo pokvarit njegov dojam veličanstvenosti. Drugim riječima, rečeno je sve kako treba :D
|
09-06-2006, 01:06
|
|
Registrovan: Aug 2006
|
E pa sad ti vidi s kim živiš,BRAVO a šta drugo :idea:
ponekad ni ne treba DROGA da misliš da živiš,
vidiš da ti čovjek s puno pismenog truda daje ZNANJE
a o spoznajama bolje neko drugi,ja sam preMORBIDAN
za žive
:idea:
|
|
|
09-13-2006, 00:32
|
|
|
Grize zube
|
Šumske ljepotice
Evo jedna amanita od Puta mog drugara i mene iz šuma Gorskih Kotara :D
http://img183.imageshack.us/img183/5062/dsc00942oa4.jpg
Stavio bih ih više al kad mi nešto imageshack šteka. Slike su prevelike...
Ugl, 1 porcija je već gotovo suha :D
|
09-16-2006, 11:31
|
|
|
Grize zube
|
|
09-16-2006, 13:26
|
|
|
mr. gljiva
Registrovan: Sep 2006
Pohvalio Puta:: 2
Pohvaljen 4 Puta u 4 Tema
|
Lijepo to izgleda..moram priznati! :D
Ali ja ću se tek sada početi baviti gljivarstvom..mislim dobivam izborni na faksu pa ću ga def uzet.. 8)
Ne bi se ovako neobrazovan usudio kao prvo brati,a poslje i konzumirati te ljepotice životinjskog podrijetla...premda je primamljivo..hehe :lol: :lol: :lol:

|
|
|
09-20-2006, 09:15
|
|
Registrovan: Feb 2006
|
nadam se da će Ti mali šumski Prijatelji otvoriti nova, proširiti i potvrditi neka stara Vrata, i s (ne)strpljenjem očekujem da podijeliš dio danog Ti Uvida;
Naravno, ne želim da to shvatiš i vidiš kao obavezu,to nikako i oprosti ako Te remetim,nego jednostavno kao Divljenje, Zahvalu, Učenje, Traženje i ispunjavajaću Izmjenu :)
Tejk Ker...
|
10-12-2006, 10:47
|
|
|
Grize zube
|
Lijep pozdrav svima, braćo i sestre, drugovi i drugarice :D
Odlučih podijeliti s vama iskustvo koje je proživljajem bilo pruženo i meni... Radi se o konzumaciji i oplemenjivanju s gljivom Amanita Muscaria, popularno znanom kao muhara. Uzimanje se zbilo jučer i prekjuče, tako da ću ukratko nastojat osvrnut se na oba dana pojedinačno.
Amanite su bile sušene na suncu, i u svrhu prezervacije na dulji period Tijeka dogodivosti, i u svrhu pretvaranja iboteinske kiseline u psihoaktivan muscimol. Prekjuče su bile konzumirane u obliku čaja, količinski oko 5 grama, stavljenih u vrelu vodu, 3dcl, (koja je bila maknuta sa vatre) i pušteno da se među-prožme na nekih pola sata. Okus je izrazito neugodan, dok je napitak još topao, jedva se pije (a ja još pijem čajeve bez šećera i šumske trave)... 2 su stvari rezultirale time da sva količina nije unjeta u organizam: a) okus: tjera nakon pola šalice na povraćanje, izrazit okus po gljivama (koje je ukusno jest, ali ne i pit), popio sam jednu šalicu, drugu polovicu sam pustio da se ohladi i pokušao popit nakon sat, ali kada je napitak hladan, još je okus puno izraženiji i jači. Tako da pola šalice nisam uspio popit b) komadi gljive koji su se kuhali u vodi da su bili pojeđeni rezultirali bi jačim spoznajnim otvaranjem ka Svijetu, ali njih pojest je još teže nego popit vodu u okusu njih samih. Tako da i tu je jedan dio svetog spoja propao. Nažalost, sezona gljiva bila je slaba ove godine, u 8. mjesecu ih nije bilo kada u sebi sadržavaju manje iboteinske kiseline koja i uzrokuje probleme sa želucem, tako da sve gljive pobrane u kasnijim terminima više će nadraživati probavu. Nakon konzumacije i uzimanja samog napitka u obliku čaja, prvih sat Osjećao sam jako nadraživanje želuca i osjećaj jako blage mučnine (ali ponajprije zbog okusa čaja!), spoznajno otvaranje bilo je poprilično slabo (zbog konzumirane količine) ali u nekoliko navrata Osjetio sam Amanitu. Naime, pogreška koju sam učinio je bila i konzumacija cannabisa, uz koju gljiva jako dobro funkcionira (vutra i Amanita se dobro među-prožimaju, jedna drugu otkrivaju i pojačavaju) ali u manjim količinama Amanita pojačava rad trave. Tako da nakon svake pljuge, klonuo bi na krevet i bio doslovno mrtav razvaljen. Nakon sat ponovno bi jedva zapalio i onda opet isto... Svaka pljuga bi me zabila kao da sam se prepušio jake vutre... Rad Amanite sam Osjetio u nekim navratima: dok bih bio na balkonu i pričao sa svojim Prijateljem Izabranikom, u jednom Trenutku moje priče Osjetio bih kako čujem sam sebe dok pričam, onaj glas koji vam odzvanja Bićem dok govorite bio je jedva čujan, stanje tišine, i dok sam pričao razmišljao bih o stanju u kojem se nalazim.... Dakle pričanje i razmišljanje bili su odvojeni procesi i mogli su se vršiti usputno, bez ikakvog razmišljanja o govoru koji je nesvijesno tekao zasebno. Kasnije nisam imao nekih želučanih smetnji, apetit i želja za tekućinom bili su drastično umanjeni a pospanost je bila slabo izražena, iako jesam spavao (prije spavanja me poprilično jako "udarila" kombinacija cannabisa i Amanite).
Jučerašnje iskustvo bilo je po svome intenzitetu i ostvaraju mogućnosti puno izraženije i puno kvalitetnije od dana prije. Znao sam da ako pijem čaj ponovno, da ću povraćat. Jednostavno, taj okus vam se toliko usadi i toliko ga tijelo odbacuje, da sam miris gljive vam već podiže želudac. Zato sam odlučio ovaj put uzet Amanite na način da ih mogu čitave unjet u sebe, i da ih ne moram kuhat već da ih ubacim u nešto što samo po sebi ima jači okus. Na pamet su mi pale banane, frape, što je odlična solucija, pošto banane same po sebi imaju prijatan okus, guste su i ne podižu želučane kiseline. Nažalost, banana nisam imao (sljedeći put ih sigurno koristim) tako da sam sa gljivama koje su prethodno bile u miskeru samljevene u prah, pomješao iscjeđenu naranču i 2 limuna. E sad, po okusu je to dobro rješenje, jer se popije bez prevelikog Osjećanja okusa a opet sva količina je unjeta u tijelo, za razliku od čaja gdje toplina uništi jedan dio a opet se sve ne uspije iskoristit putem pijenja čaja. No limun i naranča u sebi imaju kiseline, koja sama po sebi u bilo kojem stanju povisuje razinu želučanih kiselina... Zato bi trebalo izbjegavat uzimanje spomenutog, jer Amanita sama zeza želudac + još popriličan unos kiseline. Ovaj put sam odlučio uzet malo veću dozu, nekih 7 grama, koji su bili u potpunosti iskorišteni zbog njihova kompletnog unosa u tijelo. E sad, da se omah osvrnem da doziranje u Amanite... jače efekte dobilo bi se uzimanjem oko 15-20 grama. Preporuka je da se započne sa manjim dozama, i to nekoliko puta (!) zbog same adaptacije i postepenog učenja i otkrivanja kako Amanite nama, tako i nas njoj. Postepeno se otkrivaju njene moći za čije prepoznavanje treba iskustvo i umjerenost. Jedna po jedna se zatim otkrivaju, da bi kasnije sve bile u mogućnosti pozivanja na korištenje (sada još traje upoznavanje). Ja sam imao namjeru prvi put uzeti odmah oko 10grama, no nakon toga sam (strejt) imao viziju (kad radite na sebi nakon nekog Vremena počinjete i dobivati intuicijsku moć bez ikakvog problema), u kojoj sam vidio ono što se zapravo i kasnije, tokom toga dana i dogodilo. No koja je fora kod vizija? Ta što ih samo vidite, tj. dobivate u ruke smjer Puta kojima se valja kretati...no ono što leži na kraju toga Puta, do samog Vremenskog ostvaraja nije još dohvatljivo mrežom spoznaje...a to je smisao. Ugl, smisao je bio da ne konzumiram toliku količinu prvi put, jer jednostavno bilo bi glupo da 1. put uzimanja gljive bude loš i da odvuče u propast i sve ostale, buduće i potencijalne, koji bi sami po sebi bili odličnima, samo da nije bilo toga prvo puta. Znači strpljenje. Nigdje vam/nam se ne žuri...znanje dolazi postepeno... u tome i jest njegova Ljepota. Da se vratim na jučerašnje iskustvo... Nakon što sam popio spomenuti napitak, okus same Amanite nije dolazio do izražaja, i prvih pola sata nije bilo naznake želučanim smetnjama. Nakon 2 sata, počeo sam Osjećati prve dodire sebe i gljive, taman nakon šta sam objasnio Talijanima kojim putem da idu i nakon šta sam pogledao drugara iza mene (kojeg prije toga nisam vidio). Tada je počelo. Popričao sam s njime nekih 2-3minute, čekao je svoga drugara da idu negdje... efekt koji je tada započeo bio je kao na čaju: dok sam pričao sa njime imao sam Osjećaj ne čujenja svoga glasa. Proživljen Tijek Zbilje u sam Tijek dogodivosti je poprilično narušen, tj. nakon što nešto učinite/kažete itd., niste vezani za povijest toga, niste vezani za proživljenost, činite samo u Trenutku. To poprilično narušava bilo kakve interakcije jer jednostavno nema smisla da govorite (moći ćete to bez ikakva problema) pošto sama percepcija toga nije jednakom kao inače. Vi govorite, pričate, sporazumjevate se bez ikakva problema, ali nemate percepciju proživljenog i rečenog, iskustvena razina koja povezuje Sponatanost Trenutka opada i sam doživljaj većinom se isključuje u samom Trenutku. Sve što se događa događa se sada i sam povijest koja mu je prethodila nije izraženom. Nakon toga, došao je autobus, u kojeg sam ušao i vidio drugara. Tada sam i s njime pričao, i putovanje koje traje od jednog grada do drugog (jer sam išao kod Prijatelja Izabranika) nekih 10tak minuta, prošlo mi je kao u 1 minutu. Pričao sam s njime, pritom imajući već spomenute efekte, koji poprilično uništavaju želju i ambiciju za sporazumijevanjem, pošto sve što kažete niti ne čujete u sebi i kad da svaka rečenica nije povezana s ono prijašnjom (priča) već kao da svaka nastaje u svome Trenutku zasebno (tako i jest, ali u percepciji inače nije tako pošto mora postojat proživljeno iskustvo pomoću kojeg se snalazimo i orijentiramo u Moru Sponatanosti Beskonačnog Trenutka). Također, nakon ulaska u autobus, 2. svojstvo Amanite je došlo do izražaja: imao sam Osjećaj flasheva, no ne u obliku audio-vizualizacije, već samog Osjećanja i doživljaja. Imao sam feeling kao da neprestano kroz moju percepciju prolaze flashevi, jedan za drugim, jedan za drugim... Tokom sporazumijevanja drugara i mene, pogledao sam kroz prozor autobusa i bio sam začuđen činjenicom da smo već udaljeni 1,5km pošto mi je to proletjelo u nekoliko desetaka sekundi. Sam dolazak na 3 km udaljeno mjesto nije trajao puno dulje, pošto sam svako stajanje autobusa na zasebnu stanicu doživljavao u puno bržem kontinuitetu (jer ponavljam, opada percepcija proživljenosti i dominira sam Trenutak koji nema povijest, iako poviješću vezan jest). Nakon toga, došao sam kod Prijatelja, gdje smo zapalili pljugu. Kao što sam već rekao, cannabis i Amanita jedno drugog pojačavaju i tako je bilo i ovaj put. Nakon pljuge, dvije, Osjetio sam želju za Snom (što i jest Amaniti svojstveno) i spavao sam 4 sata tokom čega je većina potencijala same gljive vjerojatno i prošao. No Prijatelj je primjetio neke stvari koje sam tokom Sna radio, a kojih se ja osobno ne sjećam: kad bi me on pogledao da vidi da li spavam, ja bi imao zatvorene oči, a kad bi okrenuo glavu ja bi ga gledao. Onda, kad bi mi postavio neko pitanje, moji odgovori bili bi nerazumljivi i nesuvisli (npr. odgovarao bi na pitanja "Za 3 sata", "Za 4 sata"). To je bilo za Vrijeme Sna, čijih se Snova ne sjećam, zbog samog cannabisa, koji barem kod mene osobno, utječe da se ne sjećam Snova (zato je dobro prije uzimanja Amanita, ne pušit dan-dva i za Vrijeme njih samih, tj. na taj dan)... Kad sam se nakon 4 sata probudio, imao sam jedan zanimljiv Osjećaj, kao da sam budan sanjao: u tom Trenutku, vi znate da dobijate poruku i zaista je i dobijate, ali ona ne leži u tematizaciji riječi, već u Istinskoj Komunikaciji koja leži iza primarnih pet čula. Ugl, vidio sam (nisam imao halucinaciju/e napominjem!) majku od Prijatelja, koja mi je bila objašnjavala stanje u kojem se nalazim. Pokazala mi je kako mogu napustit svoje tijelo i ući u tuđe, bilo koje... Za demonstraciju, prošli smo nekih 5-6 ljudi, u čije bih tijelo ulazio, i tada bi počinjala nova percepcija i novo Vrijeme, koji bi opet nestajali ulaskom u novo tijelo. Taj sam čin ulazak-izlazak mi se nakon tih nekoliko primjera toliko učinio jednostavnim, da sam shvatio koliko je Život zapravo jednostavan i prolazan, i da sam Život može trajat jako kratko, tj. do same promjene tijela i ulaska u novo. Tada sam se potpuno razbudio, jer bilo je to stanje razvučeno između Sna i Jave (najjače stanje koje Biće može dosegnuti i jedino stanje u kojem možemo Komunicirati sa samin Postojanjem) i pogledao sam prostoriju u kojoj nikog nije bilo. Prethodna Misao još je uvijek jako djelovala na mene, tako da sam prvih nekoliko minuta o njoj razmišljao i bivao opčinjen njenom impresijom, i sam svoj Život doživljavao jednostavnim, zbog samog čina ulaska i izlaska iz tijela (napominjem, ja sam dobio uvid kako se to čini i Amanita mi je pokazala svoje moći napuštanja metafizičkih okova i Slobodnog putovanja Duhom, ali u stanju Zbilje i ne-Sna nisam to postigao..to imam namjeru tokom sljedećih uzimanja izvježbat). Nakon 6,30 sati, povraćao sam pola deca još onog napitka koji mi je ostao u želucu, zbog same kiseline koja se počela podizat i Osjetio sam fizičko olakšanje. Tada je stanje Amanite i prekinulo.
Nemam namjeru uzimati Amanitu tokom sljedećih dana. Čekat ću da me pozove. Tada ću povisit dozu ali još uvijek zadržat njenu umjerenost i suzdržanost (al i čekam da izgubim njen okus u miris, kojeg i sad Osjećam na prstima, u krvi, mokraći). Nekih 12 grama namjeravam sljedeći put uzimat s bananom i još nekim šumskim voćem, bez mješanja sa cannabisom. Čaj više ne mislim uzimat, a polu-sirove Amanite na San Pedrov recept ću svakako probavat, iako mislim da ću tada i povraćat... Nakon toga počinju doze preko 15 grama i pravo putovanje u Beskonačnost Visina Sebe.
Tada ćemo se ponovno čuti... i susresti...
Srdačno
Aleksandar
|
10-14-2006, 00:39
|
|
|
baš si se potrudio :ok:
grasias :D
|
10-19-2006, 00:11
|
|
|
mr. gljiva
Registrovan: Sep 2006
Pohvalio Puta:: 2
Pohvaljen 4 Puta u 4 Tema
|
Vau...nevjerojatno...čitajući tekst dobih Želju i sam se okušati u Putovanjima,....ali....moram raditi na sebi,svome Ja! :cry:
Bojim se da me Amanita u ovakvome stanju ne bi prihvatila i ponjela na Svojima Krilima.... :( Jednostavno još ne mogu zamisliti da postoji jedan takav Svijet pored ovoga materijalnog!...
Quote:
|
(vutra i Amanita se dobro među-prožimaju, jedna drugu otkrivaju i pojačavaju)
|
Inače gljive odlično uspjevaju na drvenastom dijelu konoplje (industrijske),koji se dobije odvajanjem vlakana....! :wink:

|
|
|
10-19-2006, 10:03
|
|
|
Grize zube
|
Lijep pozdrav brate :D
Kao prvo, oslobodi se želje. One su iluzija i produkt su našeg socio-kulturnog hijerarhijskog sustava vrijednosne klasifikacije. Drugim riječima, želja jest rezultat željenja onog što smatramo "boljim" od onog "goreg"...samo Realnost jest puno jednostavnijom i u tome i leži njena Istinska veličina. Sve jest jednakim, a time se i ukida izvor želje jer više ništa nije poželjnije od drugoga. Tada dolazimo do Apsoluta ništavila i otkrivanja i neprekinutosti Trenutka i oslobađanje iluzije želja. Slijedi Put kojim te Rijeka Postojanja nosi, prepusti joj se, budi njome. Neka ti tijelo ništa ne zabranjuje ili volji Duše oduzima. To dovodi do agonije i tijelo pati, bivajući posve iluziono sproveden patnji. Ako te Amanita želi, pozvat će te. Uostalom, već samo tvoje aktiviranje u ovu temu jest među-prožimanje sa znanjem i moguće (ali samo Vrijeme će ti kazati da li jest ili nije, do tad nemoj biti nagao ili nestrpljiv, čekaj ostvaraj Vremena!) u budućem Tijeku dogodivosti uzimanje i među-ostvarivanje Amanite i tebe. Čak i tada, možda vam se Putevi ne poklope, iako su vam se ukrižili i u točki Trenutka susreli.
Što se tiče tvoga rada na Sebi i otkrivanje svoga Ja to je priča namijenjena samo tebi i tebi samom. Ja sam imao koiscidenciju Igre Slučaja da sam prije 2 godine otkrio svoje Ja-Ja, oslobodio se iluzije nametnutog isključivo materijalnog identiteta, i ponovno se rodio. Od tada Živim Život ispočetka, ponovno učeći o Svijetu koji mi je bio oduzet i na spoznajni uvid nepružen. Onda počnete se utapat u Ljubavi Univerzuma, u njihovim Kaskadama i Vodopadima Istinske nevinosti i prosvijetljenog dodira, dobite na uvid zrcalo iluzije sebe koja vam je bila prodana u paketu s vašim tzv. imenom od kad se rodili u postojećem tijelu i postojećem materijalnom društvu, spoznate sve greške tokom vašeg Trenutnog Života i počnete ih mijenjat i popravljat. To je rad na Sebi: otkrivanje grešaka i njihovo ispravljanje. Samo korak prije toga ipak jest presudan...da znate uvidit grešku. To se radi isključivo Intuitivno i Emocionalno, što većinu opet zbuni jer očekuju da će dobit poruku u obliku njima odveć poznate i jedine potencirane rečenične simbolike i karaktera. Sve počiva na Apstrakciji metaforičkog paradoksa dualističke naravi. Ostalo možete zaboravit jer nije Osjećajem zajedničkim Postojanju, već individualno otuđenje metafizičke prirode. Tada poletite u Potencijalnu datost visina nepojmivih našem shvaćanju prije, oslobodite se okova zemaljskih i postanete Sve a ništa. Samo to su sad Putevi Evolucije (koja se nakon spoznavanja svoga Ja-Ja može doslovno promatrat, zbog toga jer postoji valorizacija sveobuhvatne jednakosti koja ukida hijerarhizaciju tzv. vrijednosti i sve što tada otkijete bit će darom i Trenutnim oduševljenjem jedine i stalno prisutne Sreće, i bit će vam potpuno znano što kada i kako. A to je već Realnost i smisao Istinskog značenja).
Uglavnom brate, slijedi Put Sebe i ništa ne čini u suprotnosti Volje Duše. Takvim Življenjem, nemaš se čega bojati jer jednostavno sve što dobiješ jest darom i Ushićenjem proživljenog Usrećenja. A što se tiče otkrivanja svoga Ja-Ja, dovoljni smo i sami sebi za otkrivanje dvera veličanstvenosti. Osobno, Sebe sam otkrio bez uporabe ikakvih učitelja i spoznajnih podarivaoca, iako da sam učinio suprotnim, bila bi ista stvar pošto je jedino rezultat bitan.
Slijedi Put Sebe i Volju Sebe. Tada će ti znanje dolaziti nesebično k tebi i oplemenjivati te svojom datošću. Naša sudbina jest učiti i tražiti Sreću. Jer Sreća jest Apsolutna, a laž jest iluzionom patnjom kojom se nepotrebno sprovodimo.
Brate mili, srdačan pozdrav u Ljubavi utopljen... :D
Aleksandar
|
10-20-2006, 01:11
|
|
|
gloss će da zasjaji :wink:
|
10-20-2006, 01:34
|
|
|
Grize zube
|
A njegov Plamen obasjat će More Duše Postojanja :D
|
11-10-2006, 00:36
|
|
Registrovan: Nov 2006
Pohvalio Puta:: 3
Pohvaljen 5 Puta u 4 Tema
|
aaaah, koliko slusam o njima...nevjerojatno...
koliko goriva su mi prijatelji potrosili da ih pokusamo pronaci..al neuspijelo...
jel itko moze sastaviti korisne informacije o Amanita populaciji u hrvatskoj...
|
12-11-2006, 10:44
|
|
|
buntovnik bez razloga ;)
Registrovan: Jun 2006
Pohvaljen 3 Puta u 3 Tema
|
evo ne bas slucajno nadje ove informacije oko roda amanita,pa mozda nekome i pomogne....
Faloidinski sindrom
Javlja se 6-24, ponekad i 48 sati nakon konzumiranja gljiva.
Prouzrokuju ga: Amanita phalloides, Amanita verna, Amanita virosa, Galerina marginata, Galerina autumnalis, Lepiota helveola, Lepiota citrophylla...
To je najteže trovanje, koje se prepoznaje po želudačno-crevnim smetnjama u obliku povraćanja, proliva i bolova u stomaku.Posle toga sledi znojenje, neutoljiva žeđ, grčenje mišića, napinjanje, nakon toga smrt. Neophodno je odmah potražiti lekarsku pomoć.
Panterinski sindrom
Izazivači su Amanita muscaria, Amanita panterina, Amanita aspera, Amanita gemmata, i mnoge druge gljive iz roda Amanita.
Najznačajniji simptomi su nervne smetnje. Prvi znakovi se manifestuju kao trovanje alkoholom, nakon čega bolesnik pada u dubok san. Smušenost, teškoće pri govoru i hodanju, tekoba, potištenost, nezainteresovanost ili euforičnost, plakanje, vikanje, buncanje, a dešava se i da bolesnik uz pevanje pleše. Otrovani je vremenski i prostorno dezorijentisan, lebdi, oseća nadljudsku snagu, ima priviđenja u boji, a u nekim slučajevima ima i halucinacije.
Alergijski sindrom
Odmah nakon jela dolazi do svraba, crvenila, koprivnjače, čvorića, ekcema i nateklina. U vrlo retkim slučajevima je potrebna lekarska pomoć.
Izazivači su mnoge vrste gljiva, a sve je veoma individualno.
Takođe je zabeležena i alergijska reakcija na spore gljiva (slično kao na polen itd.)
|
|
|
05-03-2007, 21:04
|
|
Registrovan: Oct 2006
|
mislim da ju je najbolje posušiti, prokuhati, pa posušiti, pa staviti u kapsule pa pojesti... Samo nisam siguran kolku bi dozu uzeo
|
|
|
05-03-2007, 23:26
|
|
|
Grize zube
|
Quote:
Originally Posted by DiZiZ
mislim da ju je najbolje posušiti, prokuhati, pa posušiti, pa staviti u kapsule pa pojesti... Samo nisam siguran kolku bi dozu uzeo
|
Posušit pa prokuhat pa osušit?
Nije mi jasno zašto prokuhat pa opet sušit?
Il ih jedeš "polu-sirove" (ne sirove u doslovnom smislu već postupak koji je San Pedro naveo na 1. il 2. stranici) il ih sušiš pa ih takve jedeš il ih kuhaš (čaj) bilo da su polu-sirove il suhe... sušit ponovno nešto šta si prokuhao po meni bi značilo izgubit velik dio aktivnih spojeva.
Još osobno nisam probao varijantu "polu-sirovih" na San Pedrovu preporuku, već u obliku čaja i suhih, koje sam jeo... Čaj je ogavan iako ne pada na želudac toliko teško koliko kad ih se jede suhe... Sad čekam početak sezone pa ću ić živit u šumu na nekih tjedan dana i oplemenjivat se amanitama u njihovom materinjem staništu (kao i bilo kojeg drugog bića uostalom:) i probat ovaj put uzimat ih na spomenutu varijantu.
Kažeš koja doza?
Ako ćeš suhe u obliku praha (još kao šta kažeš ubaciš ih u kapsule) za početak bi bilo dosta 5 grama... Kasnije ovisno o sebi povećavaš, iako kod amanita izbrijavanje njenog potencijala nije nimalo lagano, pošto spada i jest, veoma jak i kvalitetan spoznajni podarivaoc.
|
05-14-2007, 16:50
|
|
Registrovan: Oct 2006
|
Ajd hvala (ono sa sušenjem.... sam našao na shroomeryju, činilo mi se praktičnim jer ga ovako mogu furat gdje oću... u kapsulama, a nebi htio to probat doma... di ima dosta oštrih predmeta i peć... ko zna kolko mi je um destruktivan :))
|
|
|
05-14-2007, 22:37
|
|
Registrovan: Nov 2006
|
Ova gore lista smetnji je malo u k**cu. Kakve veze Galerine imaju sa Amanitama? Galerine su otrovne i cesto ih rulja zamjenjuje sa Psilocibama, al o tome uopce nije tema. Skoro nista od ovog ne vrijedi za Amanitu Muscariu, koja je ionak jedina od interesa od Amanita, bar sto se promjene svijesti tice. Ovaj prvi sindrom spominje Amanitu Phalloides i Amanitu Virosu koje ionako ak pojedes ce te ubit. Ova prva je zelena pupavka, a obje te su jedne od najotrovnijih gljiva opcenito. Tak da nema bas neke veze sto ti moze bit od njih kad ih ionak ne zelis jest, osim ako te jetra zulja :)
A Galerine nisu Amanite.
Povremeno i u pravim dozama (pocet minimalno pa nabildavat s vremenom), Amanita Muscaria je potpuno sigurna.
|
|
|
07-13-2007, 15:07
|
|
Registrovan: Jul 2007
|
Amanita ima na području Novske i okolice imamo ljepu šumu tako da se za njih nemam brige da ih neću naći,ipak godinu dana istražujem pripremu tako da ću vidjeti što dalje.Što se tiče datula kako ih mi zovemo tu (datura inoxia) ako tko bude preko ljeta bude posjećivao Jasenovac,svaratite u šljunčaru Jasenovac tamo ih ima poprilično dosta.Jedan mali savjet nemojte ih jesti ako vam je stalo do sebe.
|
|
|
07-13-2007, 15:37
|
|
Registrovan: Jul 2007
|
amanita
nemate se šta bojati bilo čega brobao sam sve priroda je najbolja tako da amanite kad skužim isčekujem s oduševljenjem
|
|
|
|