| Gljive Uopsteno o gljivama, uzgoju, konzumaciji, iskustvima... |
01-17-2008, 09:05
|
|
Registrovan: Jan 2008
Pohvalio Puta:: 0
Pohvaljen 0 Puta u 0 Tema
|
Imam jedno pitanje pa ako može odgovor od nekog ko se kuži:Čuo sam da su nedavno zabranili gljive u NL šta to znači da se trenutno ne mogu naručit printevi ili?I drugo kad sadim gljive da li one daju više berbi ili jednu?E i koje mi gljive preporučujete za prvu sadnju i kojom tehnikom?Aj pliz neko ko zna (Red,FM,Artuv) ps. Sori na offtopicu;pozdrav iz Istre 
|
|
|
01-17-2008, 14:01
|
|
|
pristojan momak
Registrovan: Dec 2006
Pohvalio Puta:: 1
Pohvaljen 6 Puta u 5 Tema
|
Printevi su legalni i šalju se uredno. Gljive rastu u flushevima, znaci više berbi. Uff robi, ovo i ja znam koji nikad nisam gljivu pojeo :)
01-17-2008, 14:26
|
|
Registrovan: Dec 2007
Pohvaljen 1 Puta u 1 Tema
|
evo ti covik gori reka sve..a neznan za prvi put sta..sta uspijes nabavit, ja mislin da je sve isto
citaj malo, sve ti to pise negdi..a od metoda vidi sta ti nejvise odgovara, sve su jednako uspjesne
|
|
|
01-17-2008, 17:10
|
|
|
THC vitamin
Registrovan: Feb 2007
Pohvalio Puta:: 11
Pohvaljen 2 Puta u 2 Tema
|
... a ako potražiš po netu, vidićeš da ima i spora na prodaju naravno, itd, itd. ...
@ artuv
prva liga ti izgledaju gljivice, ima im masu pa me podsitilo na jedan flush ;) .. braoo! i metoda ti je jednostavna i odlična. ja s kuruzom jednom jesam imala sreće (drugi put nisam), i to super - ka da brže nešto mic naraste pari mi se, a drugi put sam tegle baš bila super spremila pazeć na kukuruz (znaš i ti da ljudi često 'simmer'/krčkaju kukuruz 50tak min prije nego što ga pod pritiskom skuhaju (a prije toga ga svejedno moče cilu noć) da se voda bolje rasporedi unutar zrna, ka) no vidim da kod tebe radi i bez toga pa sam se iznenadila ugodno! i isti kukuruz mi je bija i meni hehe  :) .. ovii - e da - pripremila, i još sam bila dodala mrvu vermikulita u kukuruz ak bude viške vode da popije i super ... e alse onda dogodilo da su ostale dugo vani, preko misec dana, necijepljene, pa se posli dogodila kontaminacija, zbog vate koja se u međucajtu šporkala vani stojeć - tako ljudi, znajte - pazite di ostavljate skuhane tegle dok čekaju cijepljenje, i koliko dugo!!!
|
01-17-2008, 17:46
|
|
|
Trip Long And Prosper
Registrovan: Aug 2006
Pohvaljen 11 Puta u 9 Tema
|
skini neki gajd ima ih na bacanje, pa malo procitaj proceduru a onda vidi jel mozes zapoceti. najlakse je nabaviti print, vjeruj mi... procitaj malo, nemoj biti ljen pa vidi jel mozes na kraju i uzgojiti.
printevi ce do daljnjeg biti legalni, nema brige oko toga. cak i kada gljive skroz zabrane printevi ce biti dostupni ;)
|
|
01-18-2008, 10:29
|
|
Registrovan: Jan 2008
|
Znan da davim,pročito sam dosta tema na forumu al jbg moran nešto pitat (nije da sam baš nešto nabrijan za sadit gljive nego bi ih volio probat i to svoje da znam šta jedem jer jednom sam uzo neke i štanga)Tenks na odgovorima baj
Jbg Red porjeklom sam Dalmatinac nama ti je ljenost vrlina 
Last edited by RedSh; 01-18-2008 at 16:20.
|
|
|
01-19-2008, 03:03
|
|
|
@ Ramona_Red
pa triba bi nešto brže rast micelij, zrna kukuruza su veča šta znači manji broj zrna u volumenu i automatski manju površinu koju micelij triba zarazit, al to su ja mislin sve neznatne razlike..
a to krčkanje i namakanje priko noći san radija i najčešči rezultat bi bilo prikuvano, raspadajuče sjemenje..lakše je ovo, lipo na vagu i siguran sam, a pritisak se potrudi da se vlaga ravnomjerno rasporedi. jedino 100g kukuruza može primit više od 50g vode pa kome se da probavat da zna da se može. ja san iša do oko 75g vode ja mislin, nisan siguran vidiču iman li zapisano di..
e i to, zna san i ja skuvat tegle pa ih ufurat za par tjedana al to je u večini slučajeva završavalo bezuspješno. kao i svaki drugi organski materijal tako i kukuruz (posebno ovaj nasupan vodon) ima svoj "rad", odnosno otpušta i prima vodu pri promjenama temperature šta izaziva raspadanje i truljenje. najbolje rezultate postižem kad ufuran tegle unutar 24 sata od sterilizacije
|
|
|
01-23-2008, 16:07
|
|
Simon Champion!
Registrovan: Oct 2007
|
pc na kukuruzu je zakon
|
|
|
01-31-2008, 13:54
|
|
Registrovan: Mar 2007
|
kak svima radi, osim meni. evo već 2 tjedna čekam da počne micelij rast i ništa.nisam nikad prije radio gljivice, držo sam se gajda i sve,al ništa.malo se bilo počelo bijelit, pa ja promučko, a ona voda s dna tegle ko da je isprala to. jel moguće da je prevelika vlaga u tegli il šta?inače tegla se nalazi u kadici u kojoj je grijana voda na 28-30 celzija.ili je možda premalo spora bilo u šprici? prije par dana stavio sam još jednu veću teglu pa čemo vidit šta će bit.
|
|
|
01-31-2008, 14:29
|
|
|
THC vitamin
Registrovan: Feb 2007
Pohvalio Puta:: 11
Pohvaljen 2 Puta u 2 Tema
|
ne smi ti tako curit voda okolo po tegli ... kad se počne bijelit, više ne smiš mućkat tegle - tegle s raži se mućkaju svaki-svaki drugi dan, prvi tjedan .. sad sačekaj da se to malo mica što je niklo i koji si mućkanjem 'presuo' u drugi dio tegle nanovo pospaja i naraste. pazienza!
i nemoj prevelike tegle koristit jer neš nikad kraja ;)
Last edited by Ramona_Red; 01-31-2008 at 14:32.
|
|
|
01-31-2008, 16:07
|
|
|
kak sam ja to mogo znat da se nesmije mučkat? mučko sam ko lud kad sam vidio da se bijeli.ok, neću više. jel smije bit vode na dnu te tegle? inače, radim isto na kuruzi, a ne raži. kolko sam skužio, nema neke razlike. e da, i tegle su uronjene drito u vodu.jel to kakav problem možda??? mislim, nisu u još jednom kontejneru koji je u tom kontejneru s tom vodom.
|
|
|
01-31-2008, 16:28
|
|
|
Trip Long And Prosper
Registrovan: Aug 2006
Pohvaljen 11 Puta u 9 Tema
|
ti ne bi trebao uopce imat vodu na dnu tegle, nikakvu vodu. jer onda imas previse vlage u tegli, to se moze krenut razvijat ali nece se cijela tegla razviti.
sto se tice muckanja tegli, ja ih npr nikada ne muckam, meni zao micu maknut :) muckanje ubrzava proces, samo to...i nije bitno uopce niti presudno, voda je ta koja te treba brinut. ocito nisi pravi omjer vode stavio inace ne bi bilo problema.
savjet: ako ti opet bude vode na dnu, mozes eventulano pustiti da se micelij razvija do kuda moze, bez muckanja, i kada se razvije skoro sve (osim dna) samo to porodis i krenes dalje ;) lagano sa vilicom izvadis sve do dna, do kuda je kolonizirano, eto bar nesto da spasis. ali jednostavnije je da pravi omjer vode stavis.
u vezi temperature...ako vec tako stoje u vodi, onda neka temperatura bude ipak manja, nek voda bude oko 26-28 jer u teglama je vise bar za koji stupanj.
stvar je jednostavna, ako svima procedura uspijeva, a tebi ne, ocito je da nesto ne valja, e sada jel voda, temp ili nesto peto ne bih znala.
ako se krenulo bijeliti dakle spore su zive i sve je ok, dakle nema nikakve dileme oko spora, dal ih je malo ili puno, bez brige ima ih dovoljno.
koristi male teglice za pocetak dok se ne uhodas, da ne bacas bezveze neuspjele pokusaje :)
sretno!
|
|
02-01-2008, 13:57
|
|
|
e fala na savjetima. stavljam 50 g vode na 100 g kuruze, i upije kuruza vodu, al svejedno ostane na dnu nešto vode poslje kuhanja.mislim da mi ne radi zbog tog mučkanja jer sam htio da mic što brže izraste, a pošto nemam pojma, ni prakse (još) šta sam ja znao. mučkam i mučkam i ona voda s dna pokupi to malo šta je krenilo i nula bodova.sve uništim. ubuduće ću stavljat manje vode onda.
pozz
|
|
|
02-02-2008, 14:08
|
|
|
kolko dugo kuvas tegle?i u cemu (jel ekspres ili obican lonac)?
kolko ja iman iskustva 100g kukuruza moze popit i vise od 50g vode..
mozda da probas malo duze kuvat..
|
|
|
02-04-2008, 17:54
|
|
Simon Champion!
|
ovoga imam jedno pitanje prije 3 dana sam kejso kuruzu i vec ima gore micelina dosta sad mene zanima nakon koliko cu moc vidit male gljivice goreeeeeeee?!?!?nestrpljiv sam
  hvala 
|
|
|
02-05-2008, 11:02
|
|
Registrovan: Oct 2006
Lokacija: volio bi da sam u amsterdamu ali eto nisam, tu sam gdje jesam
|
gore neces vidit gljivice nikada tj mozda nakon dosta vremena ako ih stavis na svjetlost, moras sada pripremiti posudu u koju ces poroditi taj kukuruz i malo vermica dolje ispod tog kukuruza i po kukuruzu i nakon nekog vremena bi trebale narasti.
al samo me zanima pa gdje vi ljudi nabavite te spore a nemate pojma o uzgoju i daj procitaj taj guide bar jos 2-3 puta (mislim na pazi_pec).
|
02-05-2008, 15:44
|
|
Simon Champion!
|
a procito sam ga krivo si me skuzio vec sam to napravio i micelin mi je doso na povrsinu mene je sam zanimalo nakon koliko se moze vidit prvi znakovi gljivica
 sam to
sori
|
|
|
02-05-2008, 16:55
|
|
|
od tjedan dana do misec dana..nezamaraj se satim, samo cekaj..
|
|
|
02-14-2008, 15:33
|
|
Simon Champion!
|
|