| Gljive Uopsteno o gljivama, uzgoju, konzumaciji, iskustvima... |
09-18-2007, 11:06
|
|
Registrovan: Jul 2007
Pohvalio Puta:: 0
Pohvaljen 0 Puta u 0 Tema
|
Vermikulit i casing
Ovako ovo ce biti jedno pitnje o vermikulitu.
Ali nije gdje ga se moze nabavit. Nasao sam jednu firmu u slavoniji u kojemu ga drze ali imaju dvije vrste ovisno o velicini granula neki manji promjer granule je 2-3 mm i neki veci gdje je promjer granule 4-6 mm. Sada me zanima ako itko zna koko bio trebalo biti velike grenule za uzgajanje gljiva psycobile cubensis tj. imali to uopce veze???
|
|
|
09-18-2007, 11:14
|
|
|
THC vitamin
Registrovan: Feb 2007
Pohvalio Puta:: 11
Pohvaljen 2 Puta u 2 Tema
|
Nema ti veze kolike su granule, kroz sve to gljive probiju bez pola frke, mada je, kontam, spretnije radit za sitnijim, lakše pokriješ micelij. Inače za casing se može koristiti i kokos (kokosova kora u kockama), i sama i pomiješana s vermikulitom ... Koja je to firma, reci nam pliz
|
09-24-2007, 15:44
|
|
Registrovan: Aug 2007
Pohvalio Puta:: 3
|
kokosova kora?
od kud ti ta info?
jel to tocno?
i za firmu isto :D please please
|
|
|
09-24-2007, 19:11
|
|
|
THC vitamin
|
Je, imaš po shroomeryju primjera di ljudi mišaju verm i kokos - utipkaj u srčalicu 'coco coir', pa'š vi'ti ... a ima kokosa u 'Sjemenu', kocka od koje moš dobit 70litara 'zemlje' (jer kokos, osim što se njim može nadopunit zemlja - kokos+zemlja=dobra drenaža - zemlju može i potpuno zamijeniti, uz dodatke - al to je onda hidroponija, uzgoj bez zemlje, oliti 'viša agronomija') košta 15 kuna. He-he.
A u kokosu ima kalcija, što male gljivice puno voleee - dobiju od njega dobre zube pa bolje grickaju po mozgu ;)
P.S. pH mu je neutralan
|
09-24-2007, 19:22
|
|
Registrovan: Jun 2007
|
ja radim s mahovinom i vermikulitom i tu jos umjesavam kalcij za pH. kokosova ljuska bi bila puno bolja,ali sam ju trazio i nigdje ju nisam uspio naci. Kad bi bili ljubazni i podijeleli tu informaciju gdje je ima u hrvatskoj. Hvala 
|
|
|
09-24-2007, 19:27
|
|
|
Quote:
Originally Posted by Mushroom_Madness
ja radim s mahovinom i vermikulitom i tu jos umjesavam kalcij za pH. kokosova ljuska bi bila puno bolja,ali sam ju trazio i nigdje ju nisam uspio naci. Kad bi bili ljubazni i podijeleli tu informaciju gdje je ima u hrvatskoj. Hvala 
|
Mahovina, je li to na engleskom peat moss? Koja je razlika između samog vermikulita i mješanog 50/50 sa mahovinom, je li bolji urod, ili?
Last edited by Cosmo : 09-26-2007 at 13:33.
|
|
|
09-24-2007, 19:36
|
|
|
THC vitamin
|
Nije peat moss mahovina  nego treset: zemlje s tresetom ima za kupit na svakom kantunu. Kokosa ima, ponavljam, u 'Sjemenu'
|
09-24-2007, 19:41
|
|
|
Quote:
Originally Posted by Ramona_Red
Nije peat moss mahovina  nego treset: zemlje s tresetom ima za kupit na svakom kantunu. Kokosa ima, ponavljam, u 'Sjemenu'
|
Evo iz riječnika  peat moss -
-mahovina od koje nastaje treset
-treset
-tresetišna mahovina
|
|
09-24-2007, 21:28
|
|
|
pokusao sam na pocetku s razi i vermikulitom kao casingom ali shvatih da od toga nema kruha.jedva sam za sebe nekako izvukao pa sam presao na kultivaciju na konjskom dreku i s casingom (50/50 verm + mahovina koju sam nabrao u sumi i jos neki dodaci) i urod mi je bio zadovoljavajuci s obzirom da mi je to prvi pokusaj. Sigurno da je taj casing s mahovinom bolji od samog vermikulita zbog jos mnogih hranjivih tvari koje on sadrzi ali to ne znaci da ti one na vermu nece rasti. cak negdje i pise da mogu bez casinga rasti. Sto se uroda tice,gljive su ti vece i teze i jace s tim casingom. ja ga koristim i pali 
|
|
|
09-24-2007, 22:23
|
|
|
THC vitamin
|
Aaa znači treset nastaje od mahovine? Hmm thanxx for info! ;)
A ja pomiješah 'peat' - samo 'peat' znači 'treset' i ne odnosi se na mahovinu.
Sori.
Ili svaki treset nastaje od mahovine?
A mora si mi, zločesti Cosmo, odma podastrijet smajlija na rječnik :)) ... tsjooj stvarno se nisam trebala nasmijati ... mea culpa, mea maxima culpa ... cc ...
E e, slažem se - stvarno bolje rastu u gnoju, budu duplo teže i nekako jače, zdravije - baš ko čovik kad dobro papa :) .. ko da je druga vrsta gljiva, uopće ne liče na sebe, čak im i boja bude drukčija - a super ako im i treset pridonosi zdravlju, hvala i na toj informaciji ;)
Tako budu različite boje i strukture i ako ih sadiš unutra ili vani - vani isto narastu teže, a boja, bar Mazatapecicama, karamelastija, 'lakiranija' ... vani, vele, nema ni opasnosti od moldova
Last edited by Ramona_Red : 09-24-2007 at 22:33.
|
|
|
09-24-2007, 22:47
|
|
|
u biti da...mozes i pobrat mahovinu s tresetista,Ovaj treset se meni cini malo pretjerano kemijski.priroda je puno bolja.sve sto ti treba imas u sumi....
|
09-25-2007, 01:21
|
|
Registrovan: Aug 2007
Pohvalio Puta:: 3
|
super za Sjeme, hvala, samo kaj mi je Split malo daleko, al snaci cu se..
znaci za 15kn dobijes 70 litara smjese?
zemlja je obicna za biljke?
sry ak su amaterska pitanja :)
|
|
|
09-25-2007, 10:04
|
|
|
THC vitamin
|
Je, 70 litara ;)
|
06-18-2008, 21:16
|
|
Registrovan: Apr 2008
|
Quote:
Originally Posted by šišha
Ovako ovo ce biti jedno pitnje o vermikulitu.
Ali nije gdje ga se moze nabavit. Nasao sam jednu firmu u slavoniji u kojemu ga drze ali imaju dvije vrste ovisno o velicini granula neki manji promjer granule je 2-3 mm i neki veci gdje je promjer granule 4-6 mm. Sada me zanima ako itko zna koko bio trebalo biti velike grenule za uzgajanje gljiva psycobile cubensis tj. imali to uopce veze???
|
a gdje si nasao u slavoniji? javi mi bitno mi je......pozz
|
| Opcije Teme |
|
|
| Način Prikaza |
Linearni Mod
|
Posting Rules
|