| Gljive Uopsteno o gljivama, uzgoju, konzumaciji, iskustvima... |
09-13-2007, 14:18
|
|
Registrovan: Sep 2005
Pohvalio Puta:: 0
Pohvaljen 0 Puta u 0 Tema
|
Gnojištarka, ili!?
Ayyo!
Ovako, eto, naišla sam na gomilu i gomilu kravlje balege, odnosno mjesto gdje se stavlja otpad od štale (izmet, slama, hrana, sve ono na čemu krave stoje, šta poseru i popišaju), negdje sam čitala, mislim čak ovdje, ako dobro brijem da su super halucinogene te gljive koje rastu na kravljem izmetu, molim vas da mi kažete jel je to to, i kako se to priprema, konzumira, koliko, sve detalje, ako netko zna, puno, puno hvala, e da, i koja je to gljiva na kraju krajeva?!
Eto slika:
http://img442.imageshack.us/img442/5810/82523486oi5.jpg
http://img182.imageshack.us/img182/117/68171298xl5.jpg
http://img409.imageshack.us/img409/2831/41690774jx7.jpg
http://img182.imageshack.us/img182/4394/16798422wl9.jpg
|
|
|
09-13-2007, 15:30
|
|
Registrovan: Aug 2007
Pohvaljen 1 Puta u 1 Tema
|
Najbolje, tj. najbliže opisu tvoje gljive jest ova slika koju sam našao u literaturi
ŠARENA GNOJIŠTARKA (Pjegava gnojištarka)
Uzmi jednu u ruku i raskomadaj je malo pa vidi kakav ima miris/zadah i to će ti sve reći.
Inače nije za jelo...
A Psilocybe kod nas ne rastu koliko sam ja upućen...možda ih i ima,ali samo tu i tamo...
I skoro sam zaboravio, nemoj se igrati sa gljivama ako ih ne poznaješ.
fools 
|
09-13-2007, 16:29
|
|
|
Trip Long And Prosper
Registrovan: Aug 2006
Pohvalio Puta:: 1
Pohvaljen 11 Puta u 9 Tema
|
Jedina gljiva koja ima psilosibin u sebi na podruciju europe i sire je Psilocybe Semilanceata i ona raste u divljini. Najcesca je u Njemackoj i raste na mokrom tlu okruzena sumama, tokom jeseni od kasnog septembra kroz oktobar. raste u grupama- po 30 i manje gljiva. ona moze biti okruzena izmetom ali nikada ne raste na njma.
druge vrste rastu na izmetu i one se ne nalaze u europi. ova je jedina znana koja se moze ovdje naci. da bi ugledala gljivu na izmetu jedini je nacin da sama spore ubacis na izmet :)
inace se gljive jedu osusene ili sirove u kolicini 1-2-3 gr osusenih, ovisi koje iskustvo zelis imat. sve ostale informacije o djelovanju, uzgoju i sl imas na ovom forumu.
uzivaj u istrazivanju...sretno
i da...nikada nemoj jesti gljive ako ne znas koja je!!!
|
|
09-13-2007, 17:57
|
|
Registrovan: Dec 2006
Pohvalio Puta:: 9
Pohvaljen 5 Puta u 3 Tema
|
Ja sam prilicno siguran da sam puno puta vidio Psilocybe Semilanceata.Jel možda ima neka gljiva jako slicna njoj?I to najcesce sam ih vidjao u grupama.
|
|
|
09-13-2007, 18:13
|
|
Registrovan: Nov 2006
|
Semilanceata raste samo na sjeveru kolko sam ja upucen, njemacka, poljska i prema gore, najvise u UK. Ak ih i ima tu nize onda je to rijetkost.
A bas su slatke. I skoro duplo potentnije od Cubensisa :D
|
|
|
09-13-2007, 19:59
|
|
Pohvalio Puta:: 3
Pohvaljen 5 Puta u 4 Tema
|
tesko je raspoznati psilocybe gljive...rjetko ce ti tocno tko reci jel to 100% ta vrsta...
pogotovo ne iz nekoliko slika...
inace da jedna od mnogih tehnika uzgajanja je gljiva je sljedeca,
"zrelu" gljivu (dakle punu spora) das kravi da pojede i gdje ona ostavi izmed tu ce narast puno gljiva..
ali tako je sa 80% gljiva...zato se pazi..malo je gljiva pishoaktivno i bezopasno...
09-13-2007, 20:44
|
|
|
Trip Long And Prosper
|
mislim da to nije tako jednostavno kako ti mislis Bugi... 
|
|
09-14-2007, 00:06
|
|
Registrovan: Oct 2006
|
Nije baš 100% da se radi pjegavoj gnojištarki(Coprinus Picaceus) mada nije lako samo preko slike reći ali očito je da ove Pjegave imaju puno više ovih pjega po cjelom klobuku za razliku od svih onih na slikama og Highty koje samo poneka ima po par pjega,o nijansama boje klobuka nema smisla pričati ipak su to samo fotografije a ova od pjegave je dosta nekakva mutno uslikana.Teško je razlikovati gljive samo po slikama pogotovo pojedine vrste ,a tako se u stvari i ne radi ,kod gljive gleda se sve gdje je rasla u koje doba godine ,presjek ,veličina klobuka oblik ... veličina spora je dosta bitna a to se gleda posebno pod mikroskopima ,neke čak vrste koje su na oko i izgled potpuno iste i prpadaju jednom rodu gljiva razlikuju se samo po veličini spora,pa onda postoje razni reagensi koji se koriste tako da se nakapju po gljivi po mesu ,i pomješani sa vodom za bojenje pojedinih djelova gljiva ,pa se na osnovu reakcije na pojedine reagense utvrđuje vrsta gljive.S gljivama moraš biti 100% pa onda trpat u sebe.Neke s alkoholom ne smiješ da su najjestivije .Ako nije ova Picaceus onda vrlo vjerojatno da je kako mi i knjiga kaže slična vrsta ovoj velikoj gnojištarki(jestivoj) koja raste na đubru izravno Coprinus Cinereus(nečista gnojištarka,nejestiva,sumniva da je otrovna):
http://australianfungi.blogspot.com/...-cinereus.html
Viđao sam ove gljive kao od Highty i ja u Bosni u tzv. đubrelucima tj. bazenima gdje se bacaju govna od krave i i cjedi pišalina od istih,i bile su iste ovakve i nikad nisam vidio toliko pjega kao na ovoj pjegavoj ,ove pjegave su baš skroz pokrivene a ni stanište mi se ne čini isto ova pjegava je uslikana negdje baš u prirodi ,što ne znači i da ove druge gnojištarke od Highty ne mogu rasti negdje drugo osim na đubretu:Ove pjegave su ovdje negdje u prirodi uslikane vidi se lišće i suho i neke stvari još ,a može biti da je i u nekom parku i ko zna šta se tamo posralo pa ove iznikle .Postoji i velika gnojištarka(Coprinus Comatus) prvoklasna jestiva gljiva ali se od ove dvije totalno razlikuje jer joj je klobuk bijel skroz osim po vrhu par sitnih crnih pjegica ,i prema dnu klobuka spuštaju se kao krljušti koje su kao prema gore "začešljane" a po dnu klobuk je skroz u krug ka tintasto crn,i evo slika na Wiki ovo je odrasla Coprinus Comatus i najbolji primjer kako se neke gljive iz iste vrste znaju razlikovati ni nalik ovome opisu ove koju ja opisujem iz knjige Ključ za gljive od Ivana Fochta(preporučujem knjigu odlična je za gljivarenje po našim prostorima),kaže knjiga da joj klobug ide iz bjelog u lila(šta je ovom starom lila nemam pojma),pa tamni da nakraju skoro skroz pocrni.:
http://upload.wikimedia.org/wikipedi...us_comatus.jpg
evo još jedna iz kalifornije :ista vrsta drgui izgled ,da nisu ovi znanstvenici razni prolupali malo lončiće ili na ovaj net i knjige stvarno svaka budala stavlja šta hoće ,pazi sad:
http://www.mykoweb.com/CAF/photos/Coprinus_comatus(nw-02).jpg
Ova najbolje sliči onome što ja imam u knjizi samo malo je sivija nije skoro čisto bijela bjela iznad ovog crnog ruba klobuka kao ove iz knjige(u knjizi je kvaliteta fotografije odlična ,mada nije u cjeloj knjizi na svim fotografijama tako): http://www.nifg.org.uk/coprinus_comatus.jpg
Samo googlaj naćeš dosta toga traži sve pod
Coprinus trebali biste naletiti i na ovu od Highty ,a ko će mu znati ništa tu nema bez usporedbi spora i detaljnog pregleda da se utvrdi pripanost nekoj vrsti ,evo vidi se iz ovih gore primjera jedna vrsta izgledaju dosta različite u detaljima ,e sad ili su ovi nešto prolupali ili ko zan šta je ,jebena su znanost gljive pogotovo kad se uzmu u obzir i varijacije među jednom vrstom ima tu da boli glava,bez da se otuješ gljivama :)
evo još jedna isto ova jestiva comatus,još najsličnija onome u mojoj knjizi:
http://upload.wikimedia.org/wikipedi...atus_fresh.jpg
Još je nisam probao a morat ću,samo ako negdje naberem jedno 1 kg jer gljive kad se kuhanjem i prženjem skupe skupe nema ni pola onoga što se ubere,a meni pola kila taman :),ali čini mi se skupit 1 kg ovoga bi bio jeben pothvat,jedino naći negdje super odrasle od 18 cm u klobuku(ide od 5 -10-[18]),jupi evo kaže lako se uzgaja !! 
Surfaj malo više sigurno nađeš neke slike koje skroz odgovaraju ovoj tvojoj .Pogledaj i ove Coprinus Fimetarius(prijašnji naziv za Cinereus) i pogledaj jesu li ove tvoje kad su bile manje bile ovako dlakave: http://www.fugleognatur.dk/english/gallery_uk.asp?mode=ShowLarge&ID=6960
Evo ih ovdje baš u govnima sve se dvoumim između Picaceus i Cinereus(Fimetarius) samo ipak na kraju bih prije rekao da su ove Fimetarius stanište bolje odgovara i nemaju skoro nikako ovih pjega,ne treba da te zbunjiva ono gore iz onog Australskog Bloga ,nije nikakvo čudo da je s kravama otišla iz Europe brodom u Australiju u njihovim želucima i govnima.Pogledaj da li se onako ko one u blogu iz Australije kako stari povije prema gore da bi na kraju samu sebe pojela i istopila se kao katran na vatri.
Edit:Pa da evo vidi se i na ovim tvojim slikama Highty da se klobuk uzdiže prema gore,kao i kod većine gljiva ,samo ovo je baš slično onome Australcujoš ako se oanko na kraju istopi u crnilo popout nekog ulja crnog ko katran onda sigur da je ova Coprinus Cinereus(Fimeratus) ,tj. Nečista gnojištarka i ne igraj se s tim ni slučajno.
Ma ***** ti gljive znaš šta sam siguran :
http://sugarmtnfarm.com/blog/uploade...951-704923.jpg
ovo je krme.
I zato :
http://www.youtube.com/watch?v=PuCsrlObhZA
09-14-2007, 00:32
|
|
Registrovan: Jul 2007
|
ja sam isto par puta već naišao na gljive koje mi sliče na one koje tražim, ali ne želim riskirati, naručio sam print i sam ih bum radil doma, domaće je domaće!
|
09-14-2007, 07:29
|
|
|
@Cannebosanac
Hahaha pa nisam ja ni rekao da je to ta gljiva. Samo sam napisao NAJBLIŽE (po fizionomiji građe) što sam našao po slici u literaturi 
Pa uostalom neće je valjda pojesti, a da nezna koji je vrag...tj znala bi da su jestive jer bi ljudi u tom kraju (čitaj babe i dede) znali o čemu se radi :)
U pravu si tisuću posto kada kažeš da se sa slike nemože prepoznati gljiva...i baš onako kako si i napisao:
Prvo na terenu...stanište, godišnje doba, ..onda kreće stručak, jel ima vjenčić ili ne...jel ima ostatke ovoja, klobuk...da li je naboran pri rubu, stožast, okrugao, plosnat...pa jesu li ispod listići ili "rupice" (vrganji), da li se ti listići spajaju sa stručkom ili ne...
Hoće li gljiva ako je zarežemo imati iscjedak i kakav...hoće li poplaviti na mjestu ozljede ili pocrveniti ili će boja ostati nepromjenjena...
A u laboratoriju spore, reagensi....i druga pič.karanja koja si ti već napisao
Nisam ni ja frik da idem u šumu i berem...
Pričao frend sa faksa, neki njegov lega se vraća iz šume i nosi košaru punu gljiva. Stanu se pozdravit i pita frend..daj malo da vidim šta si nabrao! Ovaj pokaže...frend malo gleda gleda i samo PRAAAAS košaru na tlo...Ovaj ga gleda i pita PA KOJI TI QRAC BI????
A ovaj kaže... PA BUDALETINO JEDNA, i uzme sa poda zelenu pupavku.. 
JESI TI NORMALAN??? PA KOJI SI QRAC TO BRAO???
A ovaj odgovara...pa bila mi je lijepa...
Mislim da to sve govori.
Ja sam rekao da se ne treba igrati sa gljivama, a isto tako ne skupljat gljive osim ako niste sa nekim tko to isto radi već 40 godina, a i tada niste 100% jer sve je relativno
fools 
|
09-14-2007, 14:18
|
|
|
Quote:
Originally Posted by Fools Mushroom
A ovaj odgovara...pa bila mi je lijepa...
|
E umirem ovdje :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) )))))))
Sudeci po nicku, da taj frend mozda nisi ti :P Sala
|
|
|
09-14-2007, 19:44
|
|
|
:))
Hahaha..
Rox, ja sam crkavao na podu dok sam to slušao...još to lik zna dobro ispričati  crkavica totalna...
Mene su od malena učili ni slučajno one gljive po livadi što rastu stavljat u sebe...nikada, nikada...nikakve...
Inače nick bi se mogao povezati sa pričom,ali ima neka druga priča vezana uz to. Kad sam se odlučio prvi put jesti gljive sa mnom je bio i jedan prijatelj koji inače jako puno čita svakakve knjige uključujući i one o gljivama i ostalim "svetim" biljkama. I pročitao je puno toga, samo što on ne konzumira ništa...
Dogovorili smo se da će pripaziti malo na mene, a zanimalo je kako ću se ponašati i te brije 
Uglavnom...popio je koju pivu,a ja sam jeo gljive...i kad me prala špica počeo sam malkice buncati..i onda je on bacio: jeo si fools mushroom :P
Knjiga neka koju je čitao na engleskom je spominjala kako su u srednjem vijeku zvali gljive koje su ljudi "slučajno" pojeli...budaline gljive..jer su ih očito budale i jele :PPP
pa eto..ostalo fool's mushroom

|
09-15-2007, 01:39
|
|
|
Ja sam cuo da je Fools mushroom=zelena pupavka
|
|
|
09-15-2007, 06:06
|
|
Registrovan: Oct 2006
|
Fools nisam nija rekao da ti rekao samo sam ono i mene malo zbunjuje a proučavam ove gljive onako amaterski bez velike nauke neke i laboratorija,nego ono volim to pratit ,oduvijek sam na selo kad bih išao s djedom ili njegovim bratom išao po šumi tražit gljive pa sam onda i knjige nabavio samo malo toga može knjigu stati gljiva ima na hiljade vrsta među šta ja znam par 100 rodova i ne može to stati sve u nkakvu "enciklopediju" od 100-200 stranica,a sad mi i ne trebaju knjige ima google nema šta nema sa Zemlje okrugle samo isto trebalo mi je vremena da kažem da je to ova cinereus ako jest uopće nekako mi ta najviše sliči nije onoliko pjegava ,ali teške su gljive neke bez pravih aparata i preparata za prepoznavanje zato reko odo da jedem svinje.
09-15-2007, 11:40
|
|
|
Trip Long And Prosper
|
Pojam Fools Mushroom se korsitio usrednjem vijeku kao naziv za psihoaktivne gljive. ljudi bi se slucajno ili namjerno najeli gljiva i posteno se iztripali i ponasali kao budale bez kontrole p asu ljudi to nazvali Fools Mushroom. dugo vremena je takav naziv krasio ove gljive, uz ostale nazive koje im nisu dostojne. tek tamo 60-70tih godina dobile su naziv Magic mushrooms i status koje imaju danas je ostao...
Izvor: Magic Mushrooms around the world- toplo preporucam
|
|
| Opcije Teme |
|
|
| Način Prikaza |
Linearni Mod
|
Posting Rules
|