| Gljive Uopsteno o gljivama, uzgoju, konzumaciji, iskustvima... |
07-06-2007, 18:48
|
|
|
Trip Long And Prosper
Registrovan: Aug 2006
Pohvalio Puta:: 1
Pohvaljen 11 Puta u 9 Tema
|
Vanjska kultivacija gljiva Psilocyba cubensis
Zelim se zahvaliti mom dragom prijatelju koji je nasao i preveo ovaj gajd, koji je kao sto vidite vrlo jednostavan da bi nastavili uzgoj sa vasim vec potrosenim kejkovima, koje na kraju najvjerojatnije bacite.
Hvala Fool's Mushroom :*
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vanjska kultivacija gljiva Psilocyba cubensis
Ova tehnika je namijenjena za vanjsku kultivaciju gljiva Psilocyba cubensis. Pogodna je za klimatska područja gdje ljetne dnevne temperature variraju između 18 – 37°C barem nekoliko tjedana.
-Voda: Crijevo za vodu ili neka kanta za zaljevanje
-Gnojivo: Bilo koje će upaliti…obični stajnjak ili svježe ravno iz kravine guze…
-Sijeno ili slama koja se namače 24 sata. OBIČNO sijeno ili slama…ništa posebno, bilo što – sijeno trava ili slama žitarica…nema veze!
Sjenovito mjesto, najbolje pod nekim drvetom gdje svjetlo prolazi samo dio dana…i to je u redu!
-Lopata za kopanje
-Grablje za grabljanje
-Kanta za smeće ili neki kontejner za namakanje sijena/slame.
-Cigla koja se stavi na sijeno kad se namače u vodi.. (sijeno pluta)
Kolonizirani kolači ili kolonizirane sjemenke divljih ptica, žitarice ili raž (najbolji kolači su oni svježe kolonizorani..mogu se koristiti i potrošeni i nikada se ne bi trebali baciti u smeće). Substrat nema veze…mjesto će se kolonizirati bez obzira što se stavi kao medij od gore navedenih.
UPUTE:
1. Iskopajte rupu duboku nekih 15cm. Može biti široka koliko god želite ako imate puno kolača za zakopati ili jednostavno ako želite veliki vrt gljiva.
2. Ako imate više od jednog kolača smrvite jedan i bacite ga u friško ikopanu rupu. Ako imate samo jedan, prepolovite ga na pola i razmrvite jednu polovicu u rupu. Zapamtite, što više supstrata to bolje!
3. Uzmite natopljenog sijena i pokrijte razmrvljene kolače…fino popunite…
4. Uzmite stajsko gnojivo i napravite pokrov preko sijena, prekrijte sve, ali ne preduboko (otprilike 2cm)
5. Stavite još sijena (2.5cm) na stajnjak koji ste prije toga stavili.
6. Stavite kolače na sijeno..to je vrlo važan korak jer ako želite brze plodove dobro je imati pun tuki ( ili ti ga k.u.r.a.c, k.i.t.a, m.u.d.a labudova) koloniziranog supstrata blizu površine kako bi micelij jednostavno nastavio tamo gdje je i stao…
7. Stavite sijeno na kolače (kolonizirani supstrat), ali ne previše! Pokrijte ih tako da se neki lagano naziru kroz sijeno.
8. Zatim zamješajte sijeno, zemlju i drekec (stajnjak), a omjer neka vam je – ne previše gnoja i ne previše zemlje. Nema veze koliko sijena se stavi, samo ga pomješajte. Koristite onu zemlju koju ste iskopali i jaaaako dobro sve zajedno promješajte.
9. Tom smjesom pokrijte sijeno koje ste stavili u 7. koraku. Ne stavljati više od 5cm tog miksa i sasvim je redu ako se to sve skupa malo izdiže iznad zemlje (ne previše).
10. Prekrijte sa tankim slojem sijena i zalijte, ali nemojte odmah potopiti
ZAPAMTITE: bi verj afrejd be verj skerd
Sve su gljive započele svoj život u prirodi i kada se odlučite za vanjsku kultivaciju
UVIJEK SE DOBRO RASPITAJTE u vezi gljive koju mislite uzgajati…dal podnosi vaše klimatsko područje!!!
By Fool’s Mushroom 
|
|
07-07-2007, 09:36
|
|
Registrovan: Feb 2007
Pohvalio Puta:: 11
Pohvaljen 2 Puta u 2 Tema
|
RedSh, draga, svaka čast! Lipo objašnjeno, na glasnom i jasnom materinjem ... bravo! Eto ljudi, mislim da bi se na ovaj đir moglo uzgajat P. azurescens, kad zahladi, tamo krajem desetog miseca ;) ... ili bilo koje druge što se sade vani - slama + gnoj je zakon, gnoj ih hrani, slama ih lipo ušuška ... ko puška! ;)
|
09-09-2007, 17:07
|
|
Registrovan: Dec 2006
Pohvalio Puta:: 9
Pohvaljen 5 Puta u 3 Tema
|
Jeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!
Ne mogu vjerovati da nisam ovo prije procitao.Napokon sam pronasao nacin da uzgajam ta prekrasna bica.
RedSh,odlican text.
Imam par pitanja:
-Jeli godisnje doba uzgoja bitno ili su samo temperature bitne?
-Gnojivo mora biti prirodno,jel?Moze umjesto kravljeg,kokošje,tim stari limunove gnoji pa mi je lakse doci do toga.
-Zemlja neprestano mora biti vlažna?
-Koliko je potrebno da izrastu i dali ce stvoriti trajnu koloniju?
-Koje vrste bi mogle uspjevati u slavoniji?
|
|
|
09-09-2007, 17:11
|
|
|
Trip Long And Prosper
Registrovan: Aug 2006
Pohvaljen 11 Puta u 9 Tema
|
ovaj tekst je preveo i nama ponudio Fools Mushroom koji nam se nedavno prikljucio na forum. posto nisam nikada pokusala vanjsku kultivaciju ne bi zeljela pametovat, najbolje bi bilo da nam Fools da neke odgovore ako ih on ima, naravno.
jos jedno Fools hvala na textu 
|
|
09-09-2007, 17:23
|
|
Pohvalio Puta:: 9
Pohvaljen 5 Puta u 3 Tema
|
Fools Mushroom puno hvala.Vjerujem da znas odgovore na moja pitanja.Gljiveeeeeeeee zelim jesti fine.
|
|
|
09-09-2007, 18:45
|
|
Registrovan: Aug 2007
Pohvalio Puta:: 0
Pohvaljen 1 Puta u 1 Tema
|
:)
Nažalost...ovu metodu sam samo preveo.
Našao sam je još i prije i htio sam je isprobati ovo ljeto,ali nije bilo smisla jer sam stalno negdje jurcao, a i temperature bi me sjebale jer je ipak bilo kao u peći ovih mjeseci zadnjih.
Trebao to zaljevati...pomalo...i staviti ih u hlad da nikako nisu na izravnom suncu. Samo ponavljam ono što sam pročitao jer nisam probao, ali ima logike
RedSh, znaš da ništa nije teško kada se hoće  ...i evo došao sam nakon dosta vremena. Mislio sam i prije,ali vamo-tamo.
Sad će zima i aktivnosti lagano prestaju
Pa ću malo više vremena provoditi ovdje.
fools 
|
|
|
11-28-2007, 18:57
|
|
|
Spirit of Air
Pohvalio Puta:: 7
Pohvaljen 4 Puta u 4 Tema
|
Ovaj sistem radi izvrsno. Samo nije za svako doba godine. Počekom jeseni rezultati su izvrsni.  Pretpostavljam da bi i u rano proljeće bili dobri. Treba samo pazit da temperatura bude u granivcama kao kod indoor uzgoja.
Ovde sterilnost nije tolika gnjavaža kao u indooru.
pa na kubu činit koji đir...
TBF - Đita
Znan da ih niko nevoli, znam da ih je ponekad užitak kršit, ali svejedno...PROČITAJ PRAVILNIK
|
|
|
11-28-2007, 22:41
|
|
Registrovan: Jul 2007
Pohvaljen 0 Puta u 0 Tema
|
a kaj, nema mi druge nego u kasno proljeće probati uzgajati vani... 
|
11-29-2007, 13:17
|
|
|
ne moraš čekat proliće - kod nas je toplo, još uvik su idealne temperature za azurescensice ... idemo svi sadit - Šarena Akcija: OSPORIMO HRVATSKU  
|
11-29-2007, 16:13
|
|
Registrovan: Jul 2007
|
kod tebe možda je,ali ja ujutro stružem mraz sa šajbe...
|
11-29-2007, 22:40
|
|
Registrovan: Oct 2006
Lokacija: volio bi da sam u amsterdamu ali eto nisam, tu sam gdje jesam
|
di je to kod nas?ovdje kod mene ujutro se i pingivni smrzavaju, trava smrzla, sve smrzlo, nema teorije da bi sada sta uspilo!
|
04-01-2008, 22:09
|
|
Registrovan: Mar 2008
|
Jel bi to moglo uspjet,u nas dole na jugu 'rvacke
I kada bih naručio SR za koliko bi mi to došlo,i koliko je to sigurno?
|
04-02-2008, 11:32
|
|
|
Bi, u terariju - u kasno proljeće/ljeti ti jedino mogu uspjet vani - kad se klima približi meksičkoj - inače ne - pa ne bi se ljudi njakali s boxevima i grijačima da se more sve odma cipnut van.;)
Za van i zimu/proljeće možeš uzet azurescensice, koje 'preferiraju' hladniju klimu, al one traže metode uzgoja različite od ovih 'naših' (o kojima je riječ na forumu).
Inače potrošene kolače svakako zakopaj vani, u dobru hranjivu zemlju (ili sam ubaciš malko gnoja) - pa će te iznenadit kad se dignu temperature
SR? Sigurni su, da - ako pod 'sigurno' smatraš 'hoće li mi poslati print'? Dojde za oko misec dana, bez frke. 
Last edited by Ramona_Red; 04-02-2008 at 13:26.
|
|
|
04-08-2008, 23:48
|
|
Registrovan: Jun 2007
Pohvalio Puta:: 15
|
u čemu je fora da indoor sađenje gljiva sve mora biti sterilno , a ovo vanjsko kolko vidim i nije baš. jel može neko objasnit o čemu se radi???
inače vanjski uzgoj gljiva me zanima jer nisam u mogućnosti da sadim unutra , a vidim ovdje se spominje kolač(pretpostavljam da je to posuda u kojoj su prije gljive rasle indoor) jel može neko malo pojasnit koja je fora s kolačom?
ako imam print a nemam kolač jel se može outdoor s pretpostavkom da će temp biti ok ili prvo kolač pa sve ostalo?
POMOZITE NOOB-u
|
|
|
04-09-2008, 00:01
|
|
Pohvalio Puta:: 3
|
hehe od printa postupkom inokulacije i grijanja dodes do plodnog kolaca :)
i onda taj kolac kad ti rodi doma gljive, a i mozes odma - zakopas vani i cekas
|
|
|
04-09-2008, 00:05
|
|
Registrovan: Jun 2007
Pohvalio Puta:: 15
|
hvala na odgovoru , a jel zna neko zašt sve sterilno unutra a kad ide van onda u govna:)
inače mislim da ću se bacit u indo gljivarenje jel sad vidim da mi je isti kuratz a yebiga već ću starcima prodat neku spiku a mogo bi im i neku salatu od gljiva složit :)
|
|
|
04-09-2008, 00:29
|
|
|
Spirit of Air
Pohvalio Puta:: 7
Pohvaljen 4 Puta u 4 Tema
|
Zato šta vani plijesni i ostala sranja teže "uspijevaju". Micelij se vani daleko lakše izbori za život sa ostalin "korovima". A i gnjoj im je definitivno draža hrana od raži. Čak i zaraženi micelij, koji je rađa par puta stavljen vani (u skoro idealne uvjete temperature, vlage itd) dat će lipe, velike, zdrave San Isidro gljivarke. Osin, ako nije skroz uplišnjavija.
pa na kubu činit koji đir...
TBF - Đita
Znan da ih niko nevoli, znam da ih je ponekad užitak kršit, ali svejedno...PROČITAJ PRAVILNIK
|
|
|
04-09-2008, 00:30
|
|
Registrovan: Oct 2007
Pohvaljen 1 Puta u 1 Tema
|
Probaj bacit snitu kruha vani pa vidi oce se razvit plijesan. Navodno nece, a unutra itekako hoce :)
^^ Tako bar pise na shroomeryu.
Moja pretpostavka je da su nasi domovi odlicno mjesto za razvoj kolonija plijesni, a priroda takodjer ima svoje nacine prociscavanja i cirkuliranja (vjetrovi, kise itd..) sto odmaze razvoju kolonija plijesni tako lako vani, a unutra i nije bas tako kad se masu prostora u zgradama nikad ne ciste i zatvoreni su, sto omogucava razvoj plijesni (uz pretpostavku vlage i hrane tipa drvo).
Jbg al ak se drek samo po sebi ne splijesni, zas bi se splijesnio ak bi ti u to stavio kolac koji je sterilan?
Evo malo sam po wikipediji istrazio sto se plijesni tice:
Code:
Mold colonies can grow inside building structures. The main problem with the presence of mold in buildings is the inhalation of mycotoxins. Molds may produce an identifiable smell. Growth is fostered by moisture. After a flood or major leak, mycotoxin levels are higher in the building even after it has dried out (source: CMHC).
Food sources for molds in buildings include cellulose-based materials, such as wood, cardboard, and the paper facing on both sides of drywall, and all other kinds of organic matter, such as soap, dust and fabrics. Carpet contains dust made of organic matter such as skin cells. If a house has mold, the moisture may be from the basement or crawl space, a leaking roof, or a leak in plumbing pipes behind the walls. Insufficient ventilation can further enable moisture build-up. The more people in a space, the more humidity builds up. This is from normal breathing and perspiring. Visible mold colonies may form where ventilation is poorest, and on perimeter walls, because they are coolest, thus closest to the dew point.
|
05-15-2008, 08:05
|
|
Registrovan: Apr 2008
|
jedno pitanje ?
znam savršeno mjesto u gk blizina potočića , sunćano , vrganja i lisićarki ko u bajci a o amanitama da ne govorim , mislim mjesto ima sve uvjete za rast gljiva , šta mislite da li bi uspjele u takvim uvjetima vani da dođem i pobacam jedno 2-3 tegle micelija ?
|
|
|
05-15-2008, 10:19
|
|
Pohvalio Puta:: 3
|
hmm, kaze ti Red gore da mora bit sjenovito mjesto vise nego suncano,
al za vjerovati je da ako rastu druge bilo bi mjesta i za tvoje..
samo oprezno u berbi!
|
|
|
| Opcije Teme |
Pretraži Temu |
|
|
|
| Način Prikaza |
Linearni Mod
|