| Gljive Uopsteno o gljivama, uzgoju, konzumaciji, iskustvima... |
12-03-2007, 17:00
|
|
|
Trip Long And Prosper
Registrovan: Aug 2006
Pohvalio Puta:: 1
Pohvaljen 11 Puta u 9 Tema
|
@lover
ja sam i sa manje bijelog otvarala posudu pa je raslo sve bez problema. mozes komotno to otvoriti ako vidis da ne napreduje nesto drasticno u zadnjih par dana.
savjet: oblozi stjenke i dno posude sa aluminijskom folijom prije nego izlozis posudu na svjetlo. posto je posuda prozirna pocet ce ti gljive rasti sa strane i od dna prema van uz stjenke a to je bezveze i moze dovest do kontaminacije ako skuzis gljivu na dnu koja raste a ne mozes do nje doci da je izvadis. cijelu posudu fino omotaj folijom tako da svjetlo dolazi samo od gore i na taj nacin ces izbjeci sranje :)))
@svemirac
Ono sto si ti opisao je OVERLAY, nazalost...
Overlay je gust rast micelija koji prekrije povrsinu casinga i ne daje ili daje vrlo malo PINheadova (glavica). Do overleya dolazi radi suhog casinga, visokog stupnja ugljičnog dioksida (CO2) i niskog stupnja vlage.
dakle nije da imas previse vlage, imas je premalo...
nije mi se to nikada desilo pa ne znam jel ima spasa tome ali cinjenica je da ako i izadu glavice izaci ce ih puno i ostat ce na tome najvjerojatnije i nes moci nista sa time. pusti sve i nadaj se najboljem,. spasa bas i nema... nazalost. sada znas za drugi put...
|
|
12-03-2007, 17:54
|
|
Registrovan: Dec 2007
Pohvalio Puta:: 0
Pohvaljen 0 Puta u 0 Tema
|
Ovaj prvi dio sta si opisala sam riješio koristeći one limene posudice u kojima ti donesu hranu kada naručiš npr. spagete ili lasagne na fast food-u.
U terariju nije baš premalo vlage jer stalno se unutar njega sakuplja vlaga na stjenkama. Onako rosa i to.
Malo sam prelistao net i kažu da možda pomogne ako sa vilicom razbijem površinu pa eto nemam šta izgubiti pa sam malo pročrčkao po površini pa ćemo vidjeti.
Ali izgleda da sam ih prekasno pustio na svjetlo ili je možda zemlja bila previše mokra alimislim da će prije biti ovo prvo. Javim o rezultatima...
I kažeš da i sa manje od 30 % izašlog micelija mogu pustiti na svjetlo? ajde probat ću i to...
|
|
|
12-05-2007, 16:16
|
|
|
Rekoh da cu javiti pa evo me...
Znaći, nakon pojave overlaya, preporučujem da se malo raskopa sa steriliziranom vilicom gornji dio zemlje (vermikulita ili što god već koristimo). Nakon dan dva pojavljuju se prve glavice što znaći da je navedeni postupak rezultirao spašavanjem. Za sada jedini provjereni postupak spašavaje od overlay-a.
Pozdrav
|
|
|
12-05-2007, 20:18
|
|
|
sika
nasao sam nesto slicno onom vermikulitu u zrenjaninu,
kazu da je dobro za izolaciju, ili kao fora moze da se maze po zidu
umesto plocica...ali najbitnije u svemu je to da zadrzava vlagu, i
(kako oni kazu) da je isto kao vermikulit. zove se (izgovara) SIKA
je l' neko zna nesto o tome..?
hvala
|
|
|
12-05-2007, 21:09
|
|
|
Trip Long And Prosper
|
nemam pojma, prvi put cujem... mi koristimo ili vermikulit ili kokos...tako da ne bih znala jel moze ili ne moze..jel ima neka slika toga???
|
|
12-05-2007, 21:54
|
|
|
Imam samo još jedno izvanredno pitanje...he he da ga tako nazovem.
Znam da treba biti optimističan i sve ali bolje spriječit nego liječit.
Zanima me stručno mišljenje o vlazi. Problem je što sam stavio posudu na svijetlo kada je zemlja bila prekrivena sa 20 % micelija. E nakon 5 dana micelij je prekrio oko 50 % (odredite sami). E mene zanima dali će i ova posuda doživjeti overlay? Znam da je to teško ovako reći ali zanima me dali da stavim u terarij nešto što će držati vlagu, perlit ili nešto slično (vermikulit nemogu nabaviti). Na stjenkama terarija je vidljiva vlaga, znači kada se prođem s prstom, ostane mokar.
Ili je sve za sada OK i trebam samo biti strpljiv?
Ova druga slika je onaj overlay šta sam upio spasiti i vidljive su male gljivice.

|
|
|
12-06-2007, 23:56
|
|
|
nemam sliku, ali nabavicu je... na kakav kokos mislis?
|
|
|
12-07-2007, 06:43
|
|
|
Trip Long And Prosper
|
@Svemirac
kako je krenulo izgleda da te ocekuje jos jedan overlay. jer inace kada izlozis micelij svjetlu sve stane i gljive krenu a ako ti kazes da se nista nije desilo osim rast micelija onda izgleda da ce tako i nastaviti... pokusaj ubaciti mokar perlit na dno terarija da podigne vlagu malo, provjeri da nije casting suh previse... ne znam stvarno sta da napravis jer sa time nisam imala nikada problema... potopi sve u vodu na 24 sata...nemam pojma iskreno.
ako netko ima neki smart savjet A DA ZNA IZ ISKUSTVA nek napise covjeku....
@vutradzija
kokosove kocke ilitiga kokos koji se moze kupiti u pet shopovima za kucne ljubimce. umjesto vermikulita ga koristis i navodno je jos bolja stvar jer vlagu odrzava savrseno i puno je hranjivije od vermikulita pa je i urod bolji...
|
|
12-08-2007, 14:07
|
|
Registrovan: Oct 2006
Lokacija: volio bi da sam u amsterdamu ali eto nisam, tu sam gdje jesam
|
e sad me zanima sto je vaznije? da gljive imaju svjetlosti par sati ili je vaznije da imaju mraka par sati?sto im je vise potrebno za rast?
|
12-08-2007, 20:36
|
|
|
Trip Long And Prosper
|
one mogu da stoje negdje bilo gdje u polu mraku, bitno da nije na direktnom suncu. ali kazem ako netko nema uvjeta i sakriva sve to onda je dovoljno i svega 15 min dnevnog svijetla i one ce rasti bez problema. gljive nisu biljke. tako da ne brines i ne kompliciras... tamo gdje stoje nek stoje :) pa makar cijeli dan u ormaru pa samo sat vremena na dnevnom svjetlu...nije bitno. bitno da dobiju malo tog svjetla na dan...
|
|
12-08-2007, 21:46
|
|
|
ok, hvala RedSh
|
12-09-2007, 11:00
|
|
|
THC vitamin
Registrovan: Feb 2007
Pohvalio Puta:: 11
Pohvaljen 2 Puta u 2 Tema
|
overlay & co.
Trebaš vidit (imaš li kakvu sliku?) je li ti to stvarno overlay ili ne - jer u suprotnom to može biti jednostavno potpuno kolonizirani kolač, koji pak nikako da pina. Overlay možeš raspoznati od koloniziranog kolača po tom što su mu niti masu deblje, i inače je to debela korica, kao - vidi se da je to čisto vanjski sloj koji je omotao i zagušio kolač (ili ga počeo omotavati tek, pa na jednom mjestu mic još viri slobodno, dok je tamo di je overlay, potpuno zagušen.
Overlay možeš pokušati odstraniti sterilnim nožem ili škaricama, jest da je to teško jer je, kako znaš, micelij sam po sebi gumast - a i nije preporučljivo petljat po micu, no što se može - kako bi micu dao zraka - malo ga nasprejaš akse osušio ... problem je u tome što, akti je ostala i mrvica overlaya, on će se prije ili kasnije ponovno razviti- a već je ugušio mic iznutra pa će ti gljive bit syebane kako god okreneš.
Znači - ako stvarno imaš overlay - preko polovice, ili dijela kolača - može ti se dogoditi da tamo gdje ti mic još diše, počne pinnanje, ali neće te bog puno pomoć, jer se overlay jako brzo širi, pa gljive, ako niknu tako u polu-overlayiranom kolaču, budu nikakve: zakržljale, s brzotrulećim glavama, itd.
Ako nije overlay nego ti kolač jednostavno neće da rađa, pokušaj ga cold-shockirati. Cold shocking je tehnika poticanja pinanja, koja radi na principu 'nek osjeti da mu počinje zima, da pomisli 'umriću, moram osporiti novu generaciju, izbacit gljive' - dakle na 24 sata u frižider - i onda ga ponovno izvadi na 26C (možeš kolač malo i posprejat destiliranom aktise pari da je vlaga nešto oslabila) i nek ti bude na konstantnoj temperaturi - već za 2-3 dana ćeš viditi prve gljive.
Akti se ni tad niš ne dogodi - počekaj još 3-4 dana - pa ako ni tad ne bude ništa - ne brini, jer gljivice su ćudljivice, živa su to bića na kraju krajeva - a i - iako ne traže puno, tri uvjeta samo, za život - njih moraš ispuniti korektno, jer u suprotnom dobijaš veću šans(on)u :) da postanu ćudljive - znači sterilnost, vlažnost, temperatura, i to je to.
A da se vratim, akti ni to ne uspije - jednostavno razlomi kolač na komade i uvaljaj ga u pasterizirani slama/gnoj mix, stavi na pravo mjesto i pusti ga da se ponovno poveže.
Dobar tek!
:)
Last edited by Ramona_Red : 12-09-2007 at 11:07.
|
|
|
12-15-2007, 21:28
|
|
|
Nepotpuna kolonizacija
Zanima me šta bi se dogodilo ako nepotpuno kolonizirani raž stavimo na svjetlo?
Znači ako sam raž koji možda nije bio potpuno koloniziran prekrio sa zemljom i onda to držao u mraku dok micelij nije izbio nekih 20 % na površinu i onda stavio sve to na svjetlo. Jer imam temperaturu, vlagu (svaki dan dva puta prskam sa vodom stjenke terarija) i od tih početnih 20 % micelija na površinu sam došao na nekih 70 % i još raste. Bez gljivica....
|
|
|
12-16-2007, 03:32
|
|
|
e pa izgleda da ti ser pojavio overlay kao ko prosli puta mislim, napravi isto ono sto si napravio i prosli puta,meni na primjer mycelij se nije sirio od kada sam ga stavio na svjetlo samo se razvijaju gljive i neke male tockice koje ne znam kako bi objasnio ugl napravio ono sto si napravio i prosli puta, nemas sta izgubit!
|
12-16-2007, 09:23
|
|
|
Trip Long And Prosper
|
Quote:
Originally Posted by marijuna lover
...i neke male tockice koje ne znam kako bi objasnio
|
da se ne brines..to je normalno ;) 
|
|
01-28-2008, 15:37
|
|
Registrovan: Jun 2006
|
ljudi dragi!
malo sam cackala trazeci vise informacija o tom kokosu (umjesto vermikulita), pa se ispricavam ako sam negdi previdila koju poruku ili temu, ali bi volila da netko tko je koristio kaze koju rijec. ili me uputi di da gledam ako tako nesto vec postoji..
trazila sam detaljno i sad se predajem.
puno fala!
|
|
|
01-28-2008, 16:45
|
|
Registrovan: Aug 2007
Pohvalio Puta:: 3
|
kokos 'kocka' (blok cca 20x10x3cm)
namrvis ga i steriliziras.
ima ga za kupit u pet shopovima
|
|
|
01-28-2008, 17:04
|
|
|
khm, khm... ok, sad, jasno mi je kako sterilizirat npr. noz ili vilicu, al mi je malo manje jasno kako sterilizirat kokos kocku. :)
the search for help continues.
hvala cutki!
|
|
|
01-28-2008, 18:02
|
|
|
Trip Long And Prosper
|
steriliziras kao sto steriliziras sjeno, raz, kukuruz...
|
|
01-28-2008, 18:28
|
|
|
samo da provjerim - to je onaj postupak iz guidea kad stavis raz u staklenku i bucnes u ekspres lonac?
|
|
|
| Opcije Teme |
|
|
| Način Prikaza |
Linearni Mod
|
Posting Rules
|