| Biljke Salvia, Morning glory, Ayahuasca i sl.- uzgoj, rasprave, konzumacija, iskustva, savjeti |
10-04-2007, 20:26
|
|
Registrovan: Oct 2007
Pohvalio Puta:: 0
Pohvaljen 0 Puta u 0 Tema
|
Mugwort,tj.pelin
U zadnje vrijeme sam se jako zainteresirao za biljke, pa sam na livadi ubrao lišće pelina. Navodno se od listova pravi čaj, koji uzrokuje lijepe snove...je li itko probao ili ima kakav link?!
|
|
|
10-05-2007, 09:22
|
|
Registrovan: Nov 2006
Pohvalio Puta:: 3
Pohvaljen 5 Puta u 4 Tema
|
hm, od pelina se radi svasta...
poznato mi je da se stavljao u prije haluciogeni absinth...
ali jos neznaju koji je bio psihoaktivni sastojak...
evo link za podvrstu pelina sto se koristio u absinthu...ja nisam nasao nista o caju...
http://en.wikipedia.org/wiki/Absinth_Wormwood
a inace o pelinu opcenito :
http://en.wikipedia.org/wiki/Artemisia_%28plant%29
evo quote sa wikipedie:
"Within such religious practicies as Wicca, Wormwood is believed to have multiple effects on the psychic abilities of the practitioner."
10-05-2007, 14:14
|
|
Registrovan: Dec 2006
Pohvalio Puta:: 9
Pohvaljen 5 Puta u 3 Tema
|
Ja volim piti caj ili zvakati Pelin.
Pelin recimo diže,drukcije i jace nego Kava,bar je meni tako.Probat cu jednom neku zbilja veliku dozu pa javim kako je...makar ne vjerujem da moze izazvati neke snažne efekte.
E da i jako je stetan za probavni sustav ako ga cesto konzumiraš.
|
|
|
05-07-2008, 20:17
|
|
Registrovan: Dec 2007
|
ARTEMISIA ABSINTHIUM [PELIN, PELEN] :
Pelin je na nasem prostoru veoma rasprostranjena, korovska biljka. Od davnina se koristi u narodnoj medicini. Artemis na grckom znaci biti zdrav. Druga prica kaze da je ova biljka dobila naziv po grckoj boginji Artemidi, zastitnici zena, jer je koriscena kod olaksavanja porodjajnih muka. Rimljani su pobednike u sportskim igrama opijali napitkom od pelina. Pelin se koristi u izradi alkoholnih pica i likera ( Apsint, Vermut, Pelinkovac ). Impresionisti su bili fascinirani Apsintom pa je on jednim delom zasluzan za njihova genijalna dela ali i nedela. Od tog vremena u medicinu je uveden pojam apsintizam za bolest koja se javlja usled dugotrajnog konzumiranja apsinta. Hronicna intoksikacija pelinom je neka vrsta ludila koje dovodi do paranoje, izbezumljenosti, nasilnosti. Van Gog je sebi odsekao uvo u delirijumu izazvanom ovim picem.
Pelin je izuzetno gorka biljka.Gorcina se oseca i u razblazenju 1 : 10 000. Ova gorcina potice od apsintina i anapsintina. Sadrzi i oko 0,5% etarskog ulja u kome se nalazi azulen koji je lekovit, i tujon koji je otrovan. Tujon je odgovoran za psihoaktivno dejstvo pelina. Hemijski je srodan THC-u.
Upotreba : 40 grama usitnjenog suvog pelina potopiti u litar alkohola. Ostaviti par dana u dobro zatvorenoj posudi ( moze i flasa sa sirim otvorom ), uz povremeno protresanje. Nakon toga procediti i razblaziti sa barem pola litre vode. Posto je ovo veoma gorko mozete dodati secera, limunovog soka, etc., mada sam ja protiv ovoga – “Casu meda jos niko ne popi, sto je casom zuci ne zagorci”. Ovo znaci dodajete u casu, kada pijete. Rad se dosta razlikuje od pijanstva. Nesto kao kada ste pijani i navareni ( glupo poredjenje ). Ma ne znam, probajte pa vidite. I da, rad krace traje nego kad se napijete, sat ipo do dva ( ako niste preterali, pa onaj alkohol nastavi da vas radi ). Ako hocete ekstrakt, znaci samo otopite u alkoholu, procedite, otparite i to je to. Mozda bi se ovaj ekstrakt mogao pusiti, ali to jos nisam probao.
Eto, budite mi dobro i pazljivo sa ovim. CUVAJTE VASE USI !!!
|
|
|
05-07-2008, 21:03
|
|
|
Quote:
Originally Posted by dimcic 89
Sadrzi i oko 0,5% etarskog ulja u kome se nalazi azulen koji je lekovit, i tujon koji je otrovan. Tujon je odgovoran za psihoaktivno dejstvo pelina. Hemijski je srodan THC-u.
|
Um, zapravo, Thujone ima vrlo slabu psihoaktivnost, a "slican" je THC-u samo po izgledu molekule i nicem vise. Ne djeluje na nacin kao THC, vec djeluje na GABA-u (antagonizator je, dok je alkohol agonizator GABA-e). Neznam za home-made pica, ali pravi Absinthe sadrzi thojune u takvim kolicinama da ces se prije visestruko otrovat od alkohola do smrti nego osjetit psihoaktivno djelovanje te kemikalije. Takodjer, Absint se da bi bio pravi Absint treba destilirati.
Uz Erowid i Wikipediju, ovaj sajt je nezaobilazan sto se pelina tice:
http://www.wormwoodsociety.org/
|
|
|
05-07-2008, 21:54
|
|
|
To wiki kaze a zapravo je drukcije.
1.Zavisi sta smatras slabom psihoaktivnoscu, možda glavni razlog za vjerovanje u slabu psihoaktivnost je caj a thujon nije topiv u vodi.......
2.Pravi absinth, pravljen u doba Van Gogha je itekako imao dovoljno thujona da bi se osjetio a bio je destiliran ali destilacija se izvodila vrlo "loše".
Ako si kad pio absinth i današnji a u kojem ima thujona, takvi se još prave u Španjolskoj, osjeti se razlika u odnosu na obicno pijanstvo a i znam curu koja je od dve case "domaceg" Španjolskog absintha imala halove tako da definitivno ima istine u legendama o zelenoj vili.
dimcic 89 je rekao sve tocno osim da je rasprostranjen ko korov i o nekoj velikoj slicnosti s THC-om.

|
|
|
05-07-2008, 22:22
|
|
Registrovan: Dec 2007
|
Pa ja sam samo rekao da je hemijski srodan THC-u. To ne znaci da ima isti rad, nego sto ti kazes samo po strukturi molekula. Recimo etanol je hemijski srodan metanolu a zapravo od prvog ce vam biti fino a od drugog cete umreti ili u "najboljem" slucaju oslepeti. Izmedju THC-a i tujona srecom nije bas tolika razlika.
A ovo pice i nije pravi apsint, mada ga neki tako zovu. Apsint se svakako pravi na slozeniji nacin i sa vise sastojaka. Ovo je samo jedan od nacina konzumiranja pelina i nista vise.
E sad ne znam sta smatras pod slabom psihoaktivnoscu, ali ovo definitivno ima rad i definitivno je drugacije od pijanstva. Probaj u ostalom, ja pricam iz licnog iskustva. Svakako je slabiji od gljiva, salvie, dature,...mnogo slabiji !
|
|
|
05-07-2008, 22:23
|
|
|
Ne pricam o Absintu iz vremena Van Gogha
Absinthi koji imaju thujona se prave u pola Europe zajedno sa Spanjolskom. Najbolji su Francuski. I nema nikakvih dokaza da su prijasnji Absinthi bili nesto snazniji od danasnjih sto se thujona tice jer i prije i danas vrlo malo thujona uspjesno prodje proces izrade i zavrsi u picu.
"Absintizam" je takodjer kontroverzan i neprovjeren. Van Gogh si nije odrezao uho zbog absintha isto kao sto ljudi ne dobiju shizofreniju od trave, nego zato jer je bio lud.
Clanak iz Wiki, sa prilozenim izvorima:
Van Gogh cut off the lobe of his left ear during some sort of seizure on 24 December 1888. Mental problems afflicted him, particularly in the last few years of his life. During some of these periods he did not paint or was not allowed to. There has been much debate over the years as to the source of Van Gogh's mental illness and its effect on his work. Over 150 psychiatrists have attempted to label his illness, and some 30 different diagnoses have been suggested.
Diagnoses which have been put forward include schizophrenia, bipolar disorder, syphilis, poisoning from swallowed paints, temporal lobe epilepsy and acute intermittent porphyria. Any of these could have been the culprit and been aggravated by malnutrition, overwork, insomnia, and a fondness for alcohol, and absinthe in particular.
Bio sam pijan od razlicitih Absinta dovoljno puta da zakljucim da je bilo kakvo sekundarno djelovanje toliko "sekundarno" da se neda razlikovati od placeboa ili djelovanja samog alkohola. Pa jebote ja sam imao jebene CEV-ove, euforiju i smijeh od rum kole.
I pio sam ga koncentriranog od 70%, ne razrijedjenog kakav se pravilno pije. A ovo o haluciniranju od Absinta, bez uvrede, smatram izmisljotinom.
|
|
|
05-07-2008, 22:28
|
|
|
Quote:
Originally Posted by dimcic 89
Izmedju THC-a i tujona srecom nije bas tolika razlika.
|
Osim sto je thujon neznam-kolko-al-puno otrovniji od THC-a :)
Inace, da, ovo tvoje je tinktura i to neznam kako djeluje a bio bi spreman i probat, doduse uz jos malo istrazivanja :)
Inace nisam znao da je izraz za wormwood u ovim krajevima pelin i da se od toga radi pelinkovac, lijepo za znat. (opcenito sam zatrovan engleskim informacijama i neznam nase nazive za vecinu stvari :( )
|
|
|
05-07-2008, 22:33
|
|
|
Ma nisam ja reko pa da tvrdis da ja izmisljam....tak da nema veze.....ali nemam razloga da ne vjerujem toj zenskoj jer smo do te teme dosli sasvim slucajno kroz pricu o hashisu u njenoj državi i bla, bla, bla spomenem ja absinth a njoj se smucilo kaže kako to nebi više nikad u životu taknula da je to pila i 2h halucinirala tak da je možd problem u njoj al siguran sam da ne laže...I ponovno napominjem domaci absinth je pila koji NE SMIJE završiti ni u Iranskoj trgovini i koji ima itekako veci postotak od kupovnih..
|
|
|
05-07-2008, 22:39
|
|
|
Quote:
Originally Posted by DirtyDeeds
Ma nisam ja reko pa da tvrdis da ja izmisljam...
|
Shvatio sam da nisi ti nego ta zenska ;)
|
|
|
| Opcije Teme |
|
|
| Način Prikaza |
Linearni Mod
|
Posting Rules
|