| Biljke Salvia, Morning glory, Ayahuasca i sl.- uzgoj, rasprave, konzumacija, iskustva, savjeti |
08-30-2007, 21:08
|
|
|
Spirit of Air
Registrovan: Dec 2006
Pohvalio Puta:: 7
Pohvaljen 4 Puta u 4 Tema
|
Evo odavno se nejavih, a šta da se i javljam kad je bilo srtanje sa salvijom.
Prvo je počela dobijat nekrozu po listovima. Promina sredine, vlažnosti i temperature nije pomagala. Onda san pokuša uzet reznice, ali ni one nisu uspile. Već san bija na granici ludila i tioja san bacit pitar, ali nisan...
Eto ostavija ga na prozoru sa samo ostakom stabljike; i zaboravija nanju...izgubija svaku nadu...
Dok jedno jutro nisan odlučija ipak bacit...i kad san uzeja pitar pažnju su mi privukli mali listići...IPAK JE ŽIVA!!!
Jebate led, uskrsnila je ;) Bilo je to prije 2 tjedna
I sad izgleda ovako:
Ahhh, koja me euforija oprala....
Nadan se da će se ovaj dnevnik nastavit.
Pozdrav svima....
|
|
|
08-30-2007, 21:48
|
|
|
Param parčad
Registrovan: Oct 2005
Pohvalio Puta:: 0
Pohvaljen 0 Puta u 0 Tema
|
Hura za salviu!!! :)))
Baš super da preživila, jaka mala, neda se ona tek tako bez borbe:)))
Nastavi obavještavati kako napreduje da ju vidimo opet veliku i zdravu:)
|
|
03-12-2008, 21:07
|
|
Registrovan: Oct 2007
Pohvalio Puta:: 1
Pohvaljen 1 Puta u 1 Tema
|
Jel se nastavila prica, sto je bilo? :)
Budem i ja stavio svoje fotke i dnevnik kad naraste malo :)
|
03-31-2008, 00:36
|
|
|
Evo malo slika :)
Biljka 1 - sada kod novog vlasnika :)
Biljka 2
2. tjedna od presadjivanja (~12. dan)
4. tjedan od presadjivanja (~29.dan)
Raste :)
Last edited by eddard : 04-06-2008 at 19:35.
|
|
|
03-31-2008, 15:37
|
|
Pohvalio Puta:: 3
|
Uf ja bi isto to imo
Jel teška za uzgoj, možeš malo opisati šta i kako si radio
03-31-2008, 15:55
|
|
|
Prvo sam pripremio zemlju, koristio sam nekakvu substral zemlju koja mi se cini da ima malo previse gline (kod presadjivanja ju ne brijem koristit, stavit cu neku full humusnu), gledo sam da pH zemlje bude oko 6-7. fino sam je pomijesio sa vermikulitom (procito sam da je dobro zbog vlage) u nekom omjeru 1:5 zemlja:vermi. To skupa sam fino napio vodom i steriliziro u loncu za svaki slucaj :) Biljcicu sam oprezno sa stapicem za raznjice izvuko van i dobro ispro agar i usadio sam je u teglu.
Od celofana i stapica za raznjice sam napravio humidity tent koji sam vec maknuo jer u sirinu raste biljka i zelim da ima dovoljno mjesta. Sad drzim malo pod nekom vrecicom prozirnom, malo je na zraku, malo ju drzim vani kad je toplo i spricam sa vodom. Polako je odvikavam od veoma vlaznog zraka jer nece zauvijek bit pod zvonom.
Sto se temperature i sunca tice kad ima sunca drzim ju jedno 2-3 sata ujutro da se napije svijetla i topline i onda ju povlacim. Jednom mi je tak stajala jedno 3-4 sata pa se zgrijala zemlja jako i sva se svenula dolje, al se vratila nazad nakon desetak minuta hlada. Kolko znam idealne temperature su od oko 17 do nekih 26 tak da je sobna temperatura ok.
Sad je vec nekih mjesec dana proslo pa bih vec polako trebao pocet to gnojit, a presadjivat jos ne treba. Zanimljivo mi je kak se razgranala, ocekivo sam da ce u vis rast dok ju ne srezem kao od Hasana, al je odmah pukla 3 grane, i neke grane polako rastu na cvorovima nize..
Kad naraste dovoljno bice pelcera :)
|
04-19-2008, 03:19
|
|
Registrovan: Feb 2008
|
Pokušati ću uzgojiti ovu biljku pa imam nekoliko pitanja:
-Koliko svjetla zahtijeva?
-Jel ovo okej kao humidity tent: http://www.greenstranger.com/hum-bot...ucer-plant.jpg
-Koliko se često zalijeva i koja količina vode je potrebna?
-Nakon koliko vremena se mogu uzeti reznice?
-Može li se odma zviznuti u 10l pitar da se izbjegne presađivanje?
thx na pomoći ;)
|
|
|
04-25-2008, 19:12
|
|
|
Ovako:
Dobio sam reznicu, isprao je u vodi od onog gela u kojem je bila, stavio je u pitar 3dl. Stavio je u standardnu zemlju za cvijeće, ph oko 6, u koju sam stavio malo stiropora, zalio i stavio u plastičnu bocu od 2l.
Kupio sam i mineralno gnojivo ali to ide tek sutra.
E sada, to ide sve odprilike, neznam koliko često da je zalijevam i kojom količinom vode, pa pls ako ko ima iskustva da ga podjeli samnom da ne za***** nešto.
|
|
|
04-25-2008, 23:08
|
|
|
Evo da ti odgovorim na ona pitanja prije..
Svijetlo - Salvia ne voli bas prejako direktno svijetlo, najbolje recimo da ju drzis na sjevernom prozoru il na nekom mjestu gdje dobiva dovoljno indirektne svjetlosti, ja sam znao drzat na juznoj prozoru pa bi se nakon 2 sata svijetla pregrijala zemlja i sva bi se biljka spustila, al kad se makne sredi se biljka za 10-15 minuta..
Humidity tent je definitivno dobar dok ga biljka ne preraste :)
Sto se zalijevanja tice ja ja zalijem svaka 2-3 dana sa 0.5-1 dL. Bitno da zemlja ne bude ni presuha ni premokra, vec onako fino vlazna.
Ovo nisam siguran al cu radit tek kad bude dovoljno velika, nakon nekih 3-4 mjeseca..
Sto se pitara tice bolje ne :)
Sto se vlage tice inace mi je u stanu oko 50% r.v. al sam stavio u sobu u kojoj je biljka ovlazivac zraka pa vlaga naraste do nekih 75-80% :)
http://www.erowid.org/archive/rhodiu...ers.guide.html
Tu sam ja dosta cito, pa najbolje da sam procitas..
|
04-26-2008, 14:44
|
|
|
Okej, tenks na savjetima. Zasad Salvia dobro izgleda, držite nam fige ;)
|
|
|
06-02-2008, 14:04
|
|
|
Moja Kaduljica hehe...
Zasađena 25.4. znači malo starija od misec dana.
Odkad sam je izvadio iz humidity tenta (pred jedno tjedan dana) prilično je usporila rast, ne znam dal da je pustim da se oporavi il da je krknem nazad u tent... jel imo ko sličnih problema?
|
|
|
06-02-2008, 20:13
|
|
|
Super ti raste biljka :)
Ovo sto se rasta tice mislim da je to normalno al ja bih ju pustio da se oporavi.. tak i tak kad naraste pol metra ju neces bas moc tako lako drzat u tentu :)
Meni je neko vrijeme puno stancala listove i nije bas stabljika rasla, onda sam ju presadio i dalje je par tjedana tako rasla i sad se nekako usporio rast listova, a dosta je stabljika narasla.. Cini se da ju moram opet presadit, a i uzet cu reznice.
Takodjer imam nekih problema s listovima, cesto rastu deformirani (mozda jer trebam presadit), a i cesto se javlja smedja boja na rubovima listova.. Valjda se deformacija vidi na slici..
Grm :)
|
06-03-2008, 00:11
|
|
|
Fino, fino, baš ti raste u grm, meni zasad ide samo uvis. Režeš li ju ili sama raste tako?
|
|
|
06-03-2008, 12:01
|
|
|
Ma nisam ju nis rezo, odma je na pocetku puknula 3 grane :)
Sad sam uzeo prvu reznicu :)
|
06-15-2008, 19:13
|
|
|
Evo photo update, nakon 10 dana, počela je sve brže rasti, listovi su se razvili i ima par novih u odnosu na sliku od prije 10-ak dana. Jedini problem je što su joj 2 najmanja lista koja su rasla najniže pocrnila i otpala ali ostatak biljke odlično napreduje tako da mislim da nije neki problem.

|
|
|
06-15-2008, 20:20
|
|
|
Ma to je normalno, svako malo neki list dole opadne :)
Bitno da ti fino raste bez ikakvih deformacija i problema :)
Evo ja sam prije nekih tjedan i po uzeo prvi pelcer, i sad je polako poceo korjen pustat :)
|
06-15-2008, 23:35
|
|
Registrovan: Jan 2008
|
posto imam biljku koju se zili u vodi, uskoro cu je saditi pa me zanima
na koji nacin se biljka privikava na nisku vlaznost. koliko je to sigurno i kvalitetno?
|
|
|
06-16-2008, 00:12
|
|
|
Evo ovako, iz informacija prikupljenih na internetu i iz vlastitog iskustva: nakon šta je zasadiš drži je minimum 15 dana u plastičnoj boci ili nekoj vrsti tenta, nakon toga je počni vaditi par sati dnevno pa je nakon 10-ak dana možeš slobodno izvuči vani i nebi smjela imati nikakvih problema.
Jedna moja inovacija koja se pokazala dobrom: nakon šta zasadiš salviju, pitar stavi u pijatić sa vodom i onda sve skupa pod tent. Maksimalna vlažnost zagrantirana.
I još jedan savjet: drži je dalje od direktnog sunca, pogotovo sad po liti. Mrzi ga.
|
|
|
06-19-2008, 20:23
|
|
|
Nešto mi je palo na pamet: kako bi salvia rasla pod umjetnim svjetlom? Imam jedan ormarić koji bi mogao poslužiti za hwb, caleu, salviu i druge biljke koje vole veću vlagu koju je lakše stvoriti u zatvorenom. Ima li tko kakva iskustva sa time ili kakve savjete? Slikati ću ormarić pa pošaljem sliku sutra ako me može netko uputiti što napraviti jer nemam iskustva sa unutrašnjim uzgajanjem biljaka.
|
|
|
06-19-2008, 20:37
|
|
|
Spirit of Air
Pohvalio Puta:: 7
|
Moš Sally komodno pod štednim žaruljama uzgajat. Rasti će super. Ko i Vutra, a i bolje, kad je pod štednima. I to je najbolje stavit štedne sa plavin spektrom, jer je cilj uzgoja list tako da je bit vegetacija. Ma, isto ko Vutra u vegetaciji...samo prosurfaj po Unutrašnjem uzgoju i tu okolo i naći ćeš sve informacije o svijetlu i kako se ponašat prema biljci kad je u unutrašnjem uzgoju.
HBW je penjačica koja raste veeeeeeeeeelika. Neš je ni na balkonu tek tako, a kamoli u ormariću  .
Calea je stablo.
Možda da tajormarić iskoristiš za neki box za propagaciju? Tu siješ (i kloniraš) u kontroliranim uvjetima, pa lakše uzgojiš te "kompliciranije" biljke dok nisu za vani.
|
|
|
| Opcije Teme |
|
|
| Način Prikaza |
Linearni Mod
|
Posting Rules
|