Uh, ukrštanje L/rydera sa bilo čime u smislu dobijanja nove sorte nije nimalo lak posao. Druga je priča ako se želi napraviti samo "simple cross" tj. prosti hibrid F1 generacije, tu već ima mnogo stvari koje su ljudi napravili s manjim ili većim uspehom.
Prve generacije L/rydera koje su se pojavljivale krajem 2004 i tokom 2005 nisu bile baš najstabilnije, pa samim time nisu ni bile nešto pogodne za bilo kakvo ukrštanje (čak se i pri uzgoju dešavalo da se izmetnu u čisti ruderalis). Trenutne verzije su mnogo bolje i imaju i jači rad.
Čovek koji je najviše uradio na polju stvaranja L/ryder hibrida je MDanzig i 2 najbolje sorte koje je on stvorio su
Masterlow (Masterkush x L/ryder, kao i poboljšana verzija M/kush x L/ryder x M/kush) i
Powerstout (nisam baš siguran šta je unutra, ali, u svakom slučaju, ova sorta i nije baš 100% spontanocvetajuća i ne može se naći u slobodnoj prodaji).
Tu i tamo sam naleteo kod pojedinih prodavaca semena (ne seed banks, već preprodavci, seed merchants) na cross L/ryder x Matanuska Tundra i izgleda da nije loš, mada, opet, nisam siguran koliko je stabilan.
Kakogod, vratimo se osnovnom problemu: L/ryder x domaćica.
Mnogo puta smo na forumu diskutovali šta je, u stvari, domaćica: Da li je to svaka vu koja raste divlje na ovim prostorima, da li je to industrijska sativa, da li je vu koja je gajena od nekog dobrog semena pa se izmetnula u ko zna šta u ko zna kojo generaciji ili je to neka ovdašnja landrace sorta koja se gaji od pamtiveka (kao što se može naći u Makedoniji, na jugu Srbije i na Kosovu) i koja se primarno gaji zbog vlakna ali tu i tamo, ima sasvim solidan rad. Ja pod domaćicom podrazumevam upravo ovo poslednje.
Ako uzmemo kao domaćicu takvu landrace sortu (koja je samim time odlično stabilizovana), s te strane neće biti problema. Ali L/ryder je opaka mešavina. Zvanično, to je trostruki hibrid od Williams Wonder x Norhern Lights #2 (verovatno u fenotipskoj verziji Oasis) x Mexican ruderalis. O.K, za ova prva dva, ali
whatafuck is Mexican ruderalis? E to pitanje sam ja postavio pre nekoliko meseci ljudima koji se intenzivno bave Cannabis genetikom na jednom inostranom forumu, očekujući priču o nekom znatno moćnijem ruderalisu nego što je inače . Odgovor je bio:
There's no such thing as a Mex.ruderalis. Nema toga, to je izmišljotina da bi se zavarao trag. Međutim, sasvim je izvesno da unutra ima ruderalisa i to podosta, jer kako bi se inače stvarala spontanocvetajuća sorta, naročito tako niska. Hm, možda je Joint Doctor pronašao neku drugu foru pa sad to krije, ko zna.
Dosadašnja ukrštanja pokazuju da se procenat spontanog cvetanja kod F1 generacije kreće 25-50%, mada su zabeleženi slučajevi i do 75%. MDanzig kaže da je 50% u F1 izuzetno dobar rezultat. Daljom (mukotrpnom) stabilizacijom se sigurno može doći do 100% ili makar tu negde.
Ali, opet, zašto ukrštati L/ryder sa domaćicom kad se mogu nabaviti mnoge dobre jako stabilizovane sorte ili čak landrace. Kao što je Era rekao, najbolje je iči sa nekom indikom. Zadržaće se svojstva ranog cvetanja, kao i niski rast. S druge strane vrlo zanimljivi F1 krosevi su i sa čistim sativama. Sećam se da sam negde čitao da je Kali Mist x L/ryder izuzetan (više ljudi je isprobalo takvo ukrštanje). Samo, ne smem ni da zamislim koji bi pain in da ass bilo stabilizovanje takve sorte (sigurno se neko i time bavi).
Postoji i čitav forum posvećen Lowryderu i njegovim hibridima, a to je
http://www.highbred.net/forums/
P.S najpoznatija spontanocvetajuća sorta pre L/rydera je bio Mighty Mite sa severa British Columbia. U njemu ima dosta kanadskog ruderalisa i autoflowering procenat mu je oko 70%.