View Single Post
Old 05-07-2008, 20:17   #4
dimcic 89

Registrovan: Dec 2007
Pohvalio Puta:: 0
Pohvaljen 0 Puta u 0 Tema

ARTEMISIA ABSINTHIUM [PELIN, PELEN] :
Pelin je na nasem prostoru veoma rasprostranjena, korovska biljka. Od davnina se koristi u narodnoj medicini. Artemis na grckom znaci biti zdrav. Druga prica kaze da je ova biljka dobila naziv po grckoj boginji Artemidi, zastitnici zena, jer je koriscena kod olaksavanja porodjajnih muka. Rimljani su pobednike u sportskim igrama opijali napitkom od pelina. Pelin se koristi u izradi alkoholnih pica i likera ( Apsint, Vermut, Pelinkovac ). Impresionisti su bili fascinirani Apsintom pa je on jednim delom zasluzan za njihova genijalna dela ali i nedela. Od tog vremena u medicinu je uveden pojam apsintizam za bolest koja se javlja usled dugotrajnog konzumiranja apsinta. Hronicna intoksikacija pelinom je neka vrsta ludila koje dovodi do paranoje, izbezumljenosti, nasilnosti. Van Gog je sebi odsekao uvo u delirijumu izazvanom ovim picem.
Pelin je izuzetno gorka biljka.Gorcina se oseca i u razblazenju 1 : 10 000. Ova gorcina potice od apsintina i anapsintina. Sadrzi i oko 0,5% etarskog ulja u kome se nalazi azulen koji je lekovit, i tujon koji je otrovan. Tujon je odgovoran za psihoaktivno dejstvo pelina. Hemijski je srodan THC-u.
Upotreba : 40 grama usitnjenog suvog pelina potopiti u litar alkohola. Ostaviti par dana u dobro zatvorenoj posudi ( moze i flasa sa sirim otvorom ), uz povremeno protresanje. Nakon toga procediti i razblaziti sa barem pola litre vode. Posto je ovo veoma gorko mozete dodati secera, limunovog soka, etc., mada sam ja protiv ovoga – “Casu meda jos niko ne popi, sto je casom zuci ne zagorci”. Ovo znaci dodajete u casu, kada pijete. Rad se dosta razlikuje od pijanstva. Nesto kao kada ste pijani i navareni ( glupo poredjenje ). Ma ne znam, probajte pa vidite. I da, rad krace traje nego kad se napijete, sat ipo do dva ( ako niste preterali, pa onaj alkohol nastavi da vas radi ). Ako hocete ekstrakt, znaci samo otopite u alkoholu, procedite, otparite i to je to. Mozda bi se ovaj ekstrakt mogao pusiti, ali to jos nisam probao.
Eto, budite mi dobro i pazljivo sa ovim. CUVAJTE VASE USI !!!
dimcic 89 is offline   Reply With Quote