View Single Post
Old 04-17-2008, 02:57   #46
vulkanikus

vulkanikus's Avatar

Registrovan: Apr 2008
Pohvalio Puta:: 0
Pohvaljen 0 Puta u 0 Tema
Default popcorn

da podjelim s vama !

prvo i osnovno , čistoća sve mora biti sterilno.
popcorn 25dkg vas košta nekih 6-7 kn , gledjte ih kroz vrecicu da
budu što ćišće , manje posla ćete imati kasnije .
stavite ih u lonac s vodom i ostavite da se natapaju 24 h.
stavite ih u cjediljku i isperete ćistom vodom i stavite ih u krpu da se pošuše ali ne previše.
za sterilizaciju sam koristio 80% alkohol i asepsol koji možete kupit u ljekarni košta pedesetak kuna i traje ćudo vermena.
operite tegle i ćepove(dobro je imat plastićne jer na željeznima kad probijaš rupu
za inokuliranje , nakon nekog vremena poćne ruzinavit oko rupe )
potrpaš kokice u tegle, staviš foliju preko poklopaca , potrpaš tegle u expres lonac(150 kn) ,
napuniš lonac da voda pokriva pola tegli i poćneš kuhat .znaći nakon što voda zakuha gledaš sat i pol vremena(sve je najbolje radit navećer jer nakon kuhanja tegle se moraju ohladit znaći nastavljaš ujutro)za inokulaciju sam koristio kupatilo koje sam pet minuta prije našpricao asepsolom(prva liga stvar ubija sve živo i mrtvo )
maska na ustima , rukavice na rukama i možemo oplodit tegle.(špricama ili printevima svejedno )za inkubator sam napravio stari frižider , (imate ih na ulici koliko hoćete malo malo pa netko baci jedan malo asepsola i da vidiš kako se sjaji)
termostat (50 kn ) , malo žice i ja sam koristio najobićniju sijalicu (3 kn) sve to spojiš po šemi koju dobiš s termostatom.namjestiš temperaturu 24-30 stupnjeva , znaći lampa se pali ako temperatura padne ispod 24 i gasi se ako prijeđe 30 jednostavno.
inokulirane tegle komplet zamotaš u foliju da svjetlost ne dopire do micelija ili izoliraš lampu ali tako dobivaš puno manje topline.10-15 dana dok se bjelo ne razvije.
casing layer : ja sam ga radio 50:50 sa zemljom i vermikulitom koji sam kako ga nije bilo kod nas u to vrijeme ,našao u travi za maćke u pet shopu.
ako naliješ previše vode dok budeš mješao casing dodaj još vermikulita na povuće višak vode.to isto skuhaš u expresu.pa opet procedura s kupatlilom......
na plastićne posude (koje ima u svakom domaćinstvu)sipaš malo vermikulita preko toga
cm dva layera pa miceli pa pokriješ opet s layerom (2-3 cm odozgora)
pa to sveopet pobacaš u friž.(10-tak dana)
za to vrijeme napraviš akvarij najobićniji plastićni u pevecu imaju najveći izbor gledaš da bude malo vići i kapaciteta koliko imaš posuda ili kupi dva .ja sam uzeo malo veći (150 kn)pri vrhu skrojiš rupu za ventilator od kompa, koji spojiš na obićni punjać od mobitela(da bude malo veća voltaža da brže vrti ) u elektro materijalu kupiš (30 kn)24 satni zaboravio sam kako se zove , oglavnom naštelaš ga svaka tri sata da puše po 15 min svježeg zaraka .prokuhaš vodu i staviš u teglu u akvarij u koji staviš grijać za akvarij(50)kndan dva prije nego kolaće premjestiš u akvarij podesiš si temperaturu
u akvariju(nećeš uspjet od prve ali malo gore malo dole i da vidiš.
mali uređaj koji mjeri temperaturu i vlagu hunday (100 kn 5 godina garancije)
pobacaš kolaće u akvarij i sad dolazi ono naj gore di su gljive nikako da niknu za poludit
ali ne brinite ako su dobri uvjeti u akvariju jedan dan ćete se samo iznenadit .

i sretan put !!!!
vulkanikus is offline   Reply With Quote