Bog ne želi ništa niti je ikad želio, bog nije osoba/entitet/vrhovno biće, bog nije nešto što možeš promatrati u drugom ili trećem licu - ti/on. i Konačno bog nije nešto što možeš opisivati i određivati riječima. ...nikad nisam volio pojam "bog" i ne volim koristiti taj pojam jer ljudi misle da govorim o religijskom shvačanju boga, a ja zapravo uvijek govorim o kolektivnoj svijesti. bog = izvorna kolektivna svijest.
Slažem se sa ŠŠ u vezi toga da dobro i zlo ne postoje u svojoj suštini, te pojmove su ljudi izmislili, međutim, smatram da u prirodi čovjekovog entiteta postoji nešto kao dobro i zlo, ali prije su to pojmovi poput težnje koherentnosti, nepovređivanje - neuvjetna ljubav, a s druge strane egoizam, destruktivnost, fragmentiranost i sl. Sviđa mi se ideja da su ljudi storeni prvenstveno kao svjetlosna bića, znači ona koja teže onom prvom - koherentnosti, ljubavi i sl. Svatko od nas u sebi osjeća te težnje, međutim ljudsko biće ima veliku slobodu u izboru svog života pa može ušutkati svoj glas srca, da se tako izrazim, i prijeći na dark side :), ali u suštini to su samo oblici djelovanja kroz neograničenost i slobodu u moru svijesti, dobro i zlo su isključivo interpretacija entiteta kao što su ljudi.
Jer npr. mogli bi reči da je crna rupa koja proždire zvijezdu i planete sa recimo gusto naseljenim milijardama ljudi čisto zlo, sam vrag, međutim crna rupa jednostavno djeluje, ona nije ni dobra ni zla.
Quote:
Originally Posted by mari-huan-ko
Opet nisam ukapirala jbg. pa cekaj samo mi reci da li smatras da duhovnost pojedinca nema nikakve veze sa svrhom postojanja coveka uopste?
|
Pa da, mislim da duhovnost pojedinca nema veze s svrhom postojenja čovjeka. Nema svrhe :) Ali bića koja su nas stvorila su vjerojatno imala smisao koji su nam htjeli namjeniti.
Znaš gubimo se pomalo jer raspravljamo o čitavom sevemiru i mješamo sve nivoe shvačanja, to je veeelika tema :) A ti marihuanko si pomješala religijsko shvačanje boga i moje shvačanje boga + shvačanje boga koji je stvorio nas ljude :)
Znaš, malom djetetu je majka bog :) hehe