Quote:
Originally Posted by DirtyDeeds
I male arkane imaju vrijednost u medetaciji i proricanju te predstavljaju odredjene dijelove Drva života.No sve male arkane su recimo niži stupanj neke od velikih arkana,njihova poveznica ili dopuna.Ja koristim samo velike arkane jer u njima je bit Tarota a male arkane to ponekad previše zakopliciraju ili ti zamute pogled(naravno ako ih zbilja znaš koristiti vidiš jasnije) a i u nekim situacijama je potrebno ogromno teorijsko znanje da bi protumacio ako ti se otvore samo male arkane.
|
Imaju vrijednost, kako ne. U tarotu sve ima vrijednosti svoje misto. Ja koristim cijeli špil i nije to nikakava velika filozofija. KOd predskazivanja je važna interpretacija pojedine karte u međuodnosu sa ostalima. Nebi reka da Male arkane zamute pogled, naprotiv, one su daleko jednostavnije od kompleksnih Velikih arana jer za početak, svaka ima svoje ime koje je obješnjava. Npr, 5 pehara je karta koja se zove Razočaranje. Njene astrološke atribucije su Mars u Jarcu. Mars je vatrena planeta, vladart energičnog Ovna. Mars po sebi je bog Rata, dakle predstavlja izuzetno aktivnu, vatrenu i borbenu silinu. Kako se nalazi u Jarcu, dakle zemljanom znaku kojim vlada Saturn, planeta koja simbolizira Oca, Autoritet, Ograničenje; kako može bit bidnome Marsu jednome tako sterilnom, neaktivnom "zimskom" okruženju? Ahhhh, jako razočarano. Ali ovo šta san napisa je samo malko nokton zagrebana površina komplektnog značenja. Male arkane u proricanju upučiju na situaciju ili riješenje iste samo uz pomoč vlastitog odabira, Velike su ko "pečati" koje nemožeš izbječi.
Kao što sam več rekao, male karte odgovaraju Sefirotima i predstacvljajku "razvoj" pojedinog elementa na putu od Jedinstva (1) do Materjalizacije (10) i to je jedino njihovo mijesto na Drvetu života.
Korištenje Velikih arkana je najbolje u paru za konkretne odgovore, ali svejedno, za razumjevanje Tarota i njegova uporabu bez poznavanja kabale, astrologije i simbolizma (i to ovoga "Iluminantskoga"

) nema šanse.