E sasi me povuka za jezik
Mačja metvica = Nepeta cataria, nazvana po talijanskom gradiću Nepete, gdje je otkrivena.
Nemoš pušit samu mačju metvicu - to je em gadno, em grehota pušit. Gadno je jer je gadno, osim ako ne posoliš unutra malo ganje - ne znam što se dogodi 'unutar rizle' ;) al okus postane diii-iiiivan - ako staviš samo duvan i mačju m, good luck! :P Grrrrooozno je za pušit - nije to za pušit ... Alkoholna joj ekstrakcija također neće puno pomoći, ona za pušit ni-je! To je biljna masa, puna klorofila i knap je za čaj. Znam, ljudi reportiraju sve i svašta, al aksi ikad pušio dobru ganju, neće te se sigurno dojmit mačja joya
Mačja metvica je moja (i Hasan bin Sabahova, of course;) sveta biljka - al isključivo za čajče (a i što će ti bolje!) - možemo je samo najtoplije preporučiti svima vama koji patite od nervoze i nesanice (ili prehlade - meni je izliječio u 1 dan (3-4 šalice) doista tešku prehladu - znam da se od nje znoji pa je to djelomice to, al kako mi je otčepilo nos koji inače od prehlade danima ne moš upotrijebiti, pitaj ti boga - a uspješno se koristi i protiv proljeva, visokog tlaka, febrilnih stanja, njome se liječi neplodnost kod žena ... postoji još milijun namjena al postoji i guglo :D ;) ) ...
Puna vrhom čajna žličica se stavi na 2,5 dl (plus 2-3 prsta za ono što će ispariti u 5-10 min) kipuće vode, smanjiš na jedinicu i kuhuckaš tih 5-10 min. Makneš s vatre i cipneš unutra kesicu nekog drugog čaja koji će joj sakrit okus, jer nije baš fina (onak, malo je greza) ni za pit, a kamoli za pušit. Preporučujem čaj od brusnice jer doista savršeno pokriva okus ;) believe me. Sve skupa procijedite i zašećerite ili zamedite. Paše i limun, ko ga voli (iliti, kome se nije zgadija rad' mimoze i/li gljivnog čaja :(( ;)... Ovakav čaj bude ludilo. Nije loš ni miješan s običnom mentom, al takav ima nekako 'medicinski' okus, a s brusnicom postane ekstra pitak. Dakle, to je prava cuca za spavanje, i svaka bi je kuća trebala imat, umisto onog smeća od benzodiazepina i ostalih benkica i smirivalica kojima narod truje farmaceutska baaanda, i od kojih se bidan čovik jedva digne onako mamuran: I shit on pills ...
Uzmeš cucu-macu i udobno se smjestiš tamo di želiš zaspat - prvo te zgrije lagana lagana euforijica (budeš dobre volje i bude ti toplo i milo :D) a onda te sedira i zbriše u zdrav sanak: spavaš ko maca malena ;), maoooo! Ujutro se digneš fit, zdravo naspavan i vedar. Čaja možeš piti koliko ti srce želi, osim ako nemaš menstruaciju, jer mačja metvica jako jako pojačava krvarenje - nije zayebancija! To je posljedica toga što širi vene i spušta tlak. Inače, osim te jedne stavke na koju treba pripaziti, nije nimalo opasna - stoljećima se davala djeci kao lijek protiv groznice, proljeva, bolova u želucu, itd.
Ovaj blagotvorni, divni čaj se radi, dakako, od lišća. Mačja metvica je menta, no ujedno je i ganjina rodica! Jednako kao i Ona, i mačja metvica ima trihome koji luče ulje s nepetalaktonom (aktivna supstanca) koji izluđuje mace jer miriše na feromon muškog mačka, no podjednako djeluje i na muške i ženske mace, a vezana je i za ljudsku sexualnost, jer, kako rekoh, liječi neplodnost.
And now, something completely different: čaj je, dakle, od lišća - a KORIJEN mačje metvice izaziva žestoku agresivnost - u srednjem vijeku su egzekutori žvakali korijen mačje metvice kako bi skupili snagu za smaknuća! Dakle ima suprotan učinak od lista!
Svježa mačja metvica se koristi u Aziji i Africi za smirivanje tigrova, lavova, jaguara i ostalih ne-domaćih mačaka, jer podjednako djeluje na cijeli mačji rod. Desetak posto maca su potpuno imune na efekte nepetalaktona. Ove koje nisu, ako su se upravo 'pukle' metvicom, neće je za 5 minuta opet ići snifati (one je snifaju, a ovo što je žvaču, žvaču je samo kako bi pustila ulje/miris) već im treba oko 2 sata da 'resetiraju' sustav ;) kako bi ju ponovno osjetile.
Živjele mace, znaju one što valja!
Za kraj, i vas koji niste vidjeli, evo ponovno filmić u kojem se vidi kako mačja metvica djeluje na mace - a ako koga još što zanima nek me slobodno pita il tu il na pm :
('Metvice mala, cuco-maco moja draga
Što si mi dala srce puno sna
Nemoj da budiš oči moje snene ...' :D )
x