View Single Post
Old 04-12-2007, 23:33   #1
ROX

ROX's Avatar

Registrovan: Nov 2006
Pohvalio Puta:: 0
Pohvaljen 0 Puta u 0 Tema
Default MORNING GLORY/Vrtni slak - LSA ekstrakcija (sa slikama:))

Vodic kroz ekstrakciju LSA iz MORNING GLORY aka Vrtni slak sa benzinom i alkoholom - simplificirana tako da bi ju bas svatko (nadam se) trebao moc izvesti.

Dakle 'vako:

Cilj i svrha
Ok, zasto ovo tu postam ako vec ima tih vodica na internetu? Kao prvo zato jer kolko ja znam ovakav vodic ne postoji na hrvatskom. Kao drugo zato jer u svakom vrazjem vodicu sam nasao neki dvosmisleni dio koji nisam 100% razumio, dal ovako, il onako, pa mi je cilj ovdje bit sto jednostavniji, bez zamaranja sa terminima, polarno, nepolarno, pa sto je naphta, pa stajaznam. Slike su tu isto radi boljeg razumjevanja. I trece, zato jer cu pokusat prilagodit ovo potpuno "domacim" uvjetima, tj rec cu tocno di i kako doc do nekih stvari, i kako improvizirat ostale koje vam trebaju. Nema svatko laboratorij doma.

Sto je LSA i Morning Glory?. Saznajte obilje informacija ovdje :)

Zasto ekstrakt?
Zasto se mucit sa ekstrakcijom kad mozete samo pojest sjemenke? Zato da se rijesite nepozeljnih kemikalija prisutnih unutra, i time:
-izbjegnete mucninu
-izbjegnete glavobolju
-rijesite se kemikalije koja (navodno) smanjuje ucinak LSA
-ne morate pojest velike kolicine odvratnog sjemena

Dakle, ajmo:

Sto vam treba:

[kliknite na sliku da uvecate]

-sjemenke Vrtnog slaka, Ipomoea Violacea, "nebesko plavi" po mogucnosti
-benzin za zippo
-alkohol od 90% ili vise
-filtri za kavu
-lijevak
-par boca/posuda
-tanjur ili protvajn
-nesto s cime cete samljeti sjemenke (mlinac za kavu je daleko najbolja opcija, sjeme mora biti sto bolje samljeveno)

Znam da niste glupi, al mislim da bi trebao reda radi upozoriti da:
>>>BENZIN I ALKOHOL SU ZAPALJIVI, NE PRILAZITE OTVORENIM PLAMENOM I NE RADITE S NJIMA U NEVENTILIRANOM PROSTORU<<< Takodjer NE ZELITE PIT BENZIN NITI 90 POSTOTNI ALKOHOL, jer si time mozete vrlo ozbiljno nastetiti zdravlju.

Gdje nabaviti?

Sjemenke - Odlucio sam da vise uopce necu spominjati specificnu lokaciju gdje se mogu nabaviti jer bi tako mogao ucinit stetu njihovoj dostupnosti, ali ne ocajavajte, nego procitajte topic na koji sam linkao gore i saznat cete ;)
U jednom paketu ima oko 50-60 sjemenki, paket kosta oko 4 i pol kune. Za Srbiju i druga mjesta neznam, sorry :(
Probajte i razne ostale vrtne ducane. Neznam koliko ce se dugo sjeme prodavati, ali znam da ga prodajna mjesta dobivaju u drugom mjesecu kad pocinje njegova sadnja. Koliko dugo ga drze neznam, ali od 2. do 4. mjeseca ce bit dostupno 100%.
Zelite NETRETIRANE sjemenke.

Benzin - Benzin za zippo upaljac mozete kupit na skoro svakom kiosku - cijena je oko 14-16 kuna. Pogledajte sto pise na ambalazi jer benzin NE SMIJE sadrzavati Benzen, Benzen je veoma kancerogen. Znam sigurno da je benzin marke Zippo i Davidoff siguran, a taj ce se i u vecini slucajeva prodavat.

Alkohol - E sad....treba vam alkohol od najmanje 90%. Ja sam svoj kupio u Merkatoru, ovako izgleda, i kosta nesto vise od 70kn. No stvar je u tome da sam ga kupio u Merkatoru osrednje velicine kod mene u Karlovcu. Kad sam ga trazio u ogromnom Merkatoru u Zagrebu, rekli su mi da ne drze. Neznam. Potrazite tamo, i u apotekama. Ja sam trazio u apoteci al su imali samo od 75%, no mozda druge imaju. Ako je vas alkohol ikakve boje osim prozirne, bacite ga jer je namjerno otrovan kako se nebi koristio za pice. Budite posebno oprezni sto se toga tice ako ste alkohol nabavili od nekoga tko radi s njim u ne-medicinske svrhe, tj. alkohol koji se koristi za gorenje u labarotorijima. Mozete provjerit jeli cist tako da stavite kapljicu negdje na cistu povrsinu i cekate da ishlapi. Ako ikakav talog ostane kad ishlapi, nije siguran. Treba vam ETILNI alkohol, NIKAKO Metanol. Metanol se moze koristiti, ali treba potpuno ishlapit inace cete osljepiti ili umrijeti. Neznam za vas, ali meni nikakva ekstrakcija nije vrijedna riskirat sljepocu, makar i 120% siguran da je ishlapio.

Filtri za kavu - Trebalo bi bit u skoro svakom ducanu. Ja sam svoje kupio u konzumu. Vrlo su jeftini.

Lijevak - ako nemate lijevak, da se improvizirati vrlo lako od plasticne boce, samo odrezete gornji dio, okrenete i eto :)

Boce ili posude - plasticne boce ce bit sasvim zadovoljavajuce ako nemate nista drugo. Vazno je da se posuda koju koristite moze potpuno zatvoriti kako biste mogli protresti otopinu unutra

Tanjur ili nesto slicno u sto mozete uliti tekucinu sigurno imate. Vazno je da bude oblika tanjura tako da je povrsina tekucine sto veca, tako alkohol brze hlapi i lakse je sastrugat ekstrakt koji ostane

Nesto za samljet sjemenke - daleko najbolji izbor je mlinac za kavu. Ako ga nemate, mozete ga kupit u skoro svakom ducanu bijele tehnike. Najjeftiniji koji sam ja nasao je od Gorenja za 140kn. Alternative bas i nisu nesto, sjeme mora biti samljeveno u sto finiji prah - probao sam sa onim mlincem sto ga pricvrstite sa strane stola pa vrtite, sve mi se sjeme zaglavilo izmedju, definitivno necete uspjet tako. Mlinac za papar nisam probao, i zvuci da bi cak moglo uspjet. Ako nista od toga, mozete probat najprimitivnijom metodom - stavite sjeme u neku cvrstu vrecu ili krpu i dobro izudarajte i zgnjecite s necim. Vrlo upitna metoda, ali bolje nego nista.

Imate sve? Moze, idemo sad na pravu stvar:)

Korak 1 - operite sjemenke
Neznam koliko je ovo tonco vazno, no ja uvijek operem sjemenke bez obzira na metodu konzumacije. Bolje sprijeciti nego lijeciti. I od ovih netretiranih sjemenki, voda koju koristim za pranje je tamno smedje boje. Najlakse ih je oprati ako imate veliko sito, pa stavite sjeme unutra i sve to pod pipu ili tuš. Malo improviziranija metoda bi bila staviti ih bocu od soka s onom dudom na vrhu, pa napunit bocu do pola s vodom i promuckati, te iscjedit vodu kroz dudu. Raditi s mokrim sjemenkama je prilicno iritantno jer se ljepe za sve zivo.....zapravo, gotovo svako stanje u kojem se ove sjemenke mogu nalazit se ljepi za sve.

Korak 2 - sameljite ih
Na koji god nacin znate, sameljite ih sto finije mozete.
Dobijete ovo

Prah se ljepi za prste.

Korak 3 - kupanje u benzinu
Samljevene sjemenke strpajte u bocu ili sta vec imate. Natocite benzina tako da skroz potopite sjeme. E sad, nigdje nisam nasao kolko tocno benzina (ni alkohola, kasnije) treba biti u odnosu na kolicinu sjemena, koristio sam kolicinu na slici i nisam primjetio neki neuspjeh

Mješavinu dobro protresite u boci i ostavite da stoji od 3 sata do 1 dan (ja sam ostavio oko 1 dan, makar u vecini vodica pise da je 3-4h dovoljno). Dobro protresite mjesavinu najmanje 3-4 puta.

Korak 4 - rjesavanje benzina
Kad prodje vrijeme otapanja u benzinu, trebamo ga se rijesiti, Benzin je otrovan a u njemu je i otopljena otrovna kemikalija koju ne zelimo. Prvo treba filtrirat mjesavinu da nam ostanu samo sjemenke. Zato imamo filter za kavu. Filtrirajte kao na slici:

Filtriranje ce potrajat, budite strpljivi. Talog koji je ostao od sjemena u filteru je ono sto zelite. U njemu je jos ostalo benzina, ali na srecu benzin je vrlo hlapljiv. Rasporedite talog na neki tanjur tako da benzin sto brze ishlapi. Obicno ce ishlapiti unutar 12 sati, no ne uzimajte me za rijec nego DOBRO pomirisite talog. Ako osjetite miris benzina mora jos stajat. Samo zato sto se prah osusio ne znaci da benzin jos nije prisutan. Malo ga pomjesajte i preokrenite tako da i benzin od ispod lakse ishlapi. Kada ste sigurni da se miris benzina vise ne osjeti, znaci da je ishlapio - kao da ga nije bilo.

Ako ste paranoicni postupak otapanja u benzinu mozete jos jednom ponoviti. Tekucinu koju ste iscjedili kroz filter mozete sacuvati i ponovno iskoristiti. No imajte na umu da NIKAKO NEMOJTE PIT TEKUCINU KOJA JE OSTALA. Kao da benzin nije sam po sebi dovoljno otrovan, u ovoj otopini se uz njega nalazi i ono sto ne zelimo u sjemenu.

Nastavljam u iducem postu jer forum neda slat prevelike postove....

Last edited by EXARP : 04-12-2007 at 23:39. Reason: Stykiranje
ROX is offline   Reply With Quote