Kragujevčanin Slobodan Milovanović patentirao novo đubrivo
"Inje" za rekorde
Slobodan Milovanović, pronalazač iz Botunje kod Kragujevca, pravi je entuzijasta. Izumeo je novo đubrivo - organska hemijska jedinjenja za folijarnu primenu u tečnom i čvrstom stanju.
Nazvao ih je "inje" i "zlatni humus". Patentirani u Saveznom zavodu za patente i priznati od strane Saveza pronalazača Jugoslavije i jugoslovenske Privredne komore.
Novi proizvodi pronalazača Slobodana Milovanovića ispitivani su u nadležnim državnim ustanovama- farmaceutskim i hemijskim, i dobili pozitivne ocene. Za njihov hemijski sastav se zna, ali sastav formule zna samo Milovanović. O efektima tretiranja bilja ovim đubrivom se čulo, a i pisalo. Mnogi su skeptični, pa i novinari.
Tikva rekorder
Na "danima ludaje" u Kikindi, oktobra prošle godine, tikva koja je osvojila prvo mesto bila je teška 118 kilograma. Tretirana je "Slobinim injem". Za ovogodišnju isto takvu manifestaciju u Kikindi, "pojaviće" se još teža tikva, tretirana injem pronalazača iz Šumadije.
Ali, tvrde stručnjaci koji ga zovu "Sloba glista", loza i njegovo zrno, limun, paprika, paradajz, kukuruz... koje uzgaja u svom dvorištu i u podrumima, a koji su đubreni "injem", privlače pažnju, povećavaju prinos i do sto odsto, a u krupnoći i do 60 procenata. Svojevremeno je Zoran Čereković iz ICN izjavio da je na osnovu ispitivanja u toj kompaniji utvrđeno da su proizvodi "inje" i "zlatni humus" u svetu jedini takve vrste po efektima.
Prema rezultatima ogleda jagodastog voća u Zavodu za poljoprivredu Loznica, malina tretirana "injem" povećava prinos do 15 odsto, berba počinje ranije nedelju dana, list je krupniji, tamno zelene boje je, a i plodovi su krupniji.
- Za moj proizvod mnogi su zainteresovani ne samo naučnici sa Balkana i Evrope već i iz Instituta Mičigen u Americi- priča Slobodan Milovanović i dodaje da će svoje proizvode izvoziti jedino "uz pomoć države", zato što ne želi samo on da zaradi već i država. - Ako bi država stala iza mene i mojih proizvoda, posle šest meseci ceo svet bi bio nama dužan, a ne mi njima - tvrdi ovaj pronalazač.
Predsednik pronalazača Jugoslavije Milan Božić u izjavi za "Glas" kaže da "Slobin rad prati deset godina" i naglašava da je država nezainteresovana za proizvode Slobodana Milovanovića, i da njegov rad ne ceni koliko bi trebalo.
Božić je ocenio žalosnim što niko u Vladi Srbije, ali i Jugoslavije, nije postavio pitanje proizvodnje i ulaganja u nove proizvode, već, kako je kazao, odlaze za pomoć van granica zemlje, a od tih donacija ne može se živeti. Šumadijski inovator Slobodan Milovanović dobija poslovne ponude za distribuciju proizvoda u inostranstvu. Nedavno je stiglo i jedno takvo iz Nemačke kompanije "DMZ", koja je izrazila želju da se s njim susretne kako bi napravili plan saradnje i nastupa na tržište ne samo Nemačke već i Evropske unije
|