Coleus mi je na prozoru, i izgleda ko grmić. Kad sam ga donio kući, donija san jednu grančicu sa 3-4 interode. Rečeno mi je da se cvijet zove Cigančica. Ta je grana stala nekoliko dana, zamotana u papir. Onda je išla u vodu. Nakon nekih 7 dana u čaši vode, skoro da joj se korjenje zapetljalo. Presadija je u pitar u kome ja sad, i tako ona živi već 5 godina. Sama se obnavlja, iako je dobro posić na zimu. U ovo doba godine na prozoru ima previše sunca pa je sad malo izbljedila i "olinjala" se. Nevoli puno direktnog sunca. Ali uskoro će to bit OK. Nisan je ni namjerava presađivat jer san vidija koja džungla nastane u velikom pitaru. Cvijet san vidija, ali sime ne.
Proba je nisan. Na netu san naša dosta kontroverznih reporta, i jednostavno mi se nije dalo.
Najviše me zaintrigiralo to šta je u rodu sa Salviom d., i da se Mazatec indijanci koji se Salviji obračaju sa "Majko", Coleus b. zovu "Oče". Navodno da postoji razlika u efektu, u "osobnosti" efekta, između ove dvi biljke.
Sretno u potrazi
Last edited by EXARP : 03-20-2007 at 00:50.
|